Menu

logo

Precrtano

Bacio se na pogrešnu stranu tačno na vreme da zaustavi metak koji sam ispalio prilično nasumično. Jer nisam očekivao ovako bučan doček. Upad u označenu jazbinu ispao je zbrka vriskova, psovki, pucnjeva i lomljave. Nismo bili sačekani, nismo bili nanjušeni. Bili smo zatečeni. Kao i ekipa unutra koju smo prekinuli u poslu. Ili dok su uživali igrajući se posla, magnum će ga znati koji se rulet ovde vrti.
Zalegao sam u prašnjavom deliću sekunde, dok su oko mene prštali meci, zabijajući se u zid i dovratak. Barutni dim se širio i podizao poput magle na brodskom pramcu. Bušim ga, imam kalibar da mogu da presečem svetlo koga nema, jer nema ni tunela sa ulazom i izlazom - kako bi Sotir imao vremena da nanišani nešto konkretno, pošto se sakrio iza ormara koji mora da se koristio za zabarikadarnje u trenucima najavljenih racija. Tek da pokažu da se nešto dešava. Tako to ide sa unakrsnim doušnicima i simuliranim potragama.
Samo što ovo nije bila pokrivena provera, već pravi lov.  

Po načinu kako roštiljaju, kapiram da nas je naša veza ili izradila ili je nju neko svezao na dnu svete Kutinske reke. Baje koje se bave cd-piraterijom ne potežu olako oružje, naročito ako ih zakon uhvati s rezanim cedeićima nataknutim na kitu. Isprđujući zvuk rafala otkriva prepravljeni uzi-tuzi kakav dileje pazare na buvljacima šrafovske robe i kamperske sanitarije.
Ne, ovima je mozak procurio u sajber esid. Uraeni dileri su pohisterisali, face su im zelenije od krekovane destilovane vode.

To zapenavljeno ra-ta-ta-ta-tisanje još više hrani opasno ohlađenog, od svega ispražnjenog Sotira, koji se napinje da se uzdrži od proboja u prednji deo prostorije-laboratorije. Umesto toga, sačeka da se jedan od raspomamljenih amaterskih pucača pridigne da što kaubojskije raspali po obaraču i komadima nameštaja koji služe kao zaklon, poput poklopca bez drške na vrhu kipućeg ekspres-lonca. Pre nego je poklopac stigao da se zalepi za plafon, zahuktala dileja je ostala bez trećine lobanje. Parčići mozga se rasprskavaju u guste kapljice svetlocrvene kaše, koja se lepi za jednog od preostalih. Zgražanje ga je paralisalo dovoljno da se zakotrljam pucajući njegovoj pratnji u kolena. Potpuno drugačiji, otegnuti, krckajući zvuk biva nadglasan životinjskom rikom. Ako Lirijevi sledbenici rade eksperimente s novim dopovima, kladim se da gorile slično reaguju kada im naprave overdouz iz naučnih razloga.

Kad se pucnjava proredila, iz zvučnika začujem kako se sporo vuče psihodelično višeglasno omovanje, uz gitarističku nirvanu i nelogično opuštenu ritam sekciju koja harmonizuje prazan prostor izmeu udaljenih i nenaglašenih taktova. Ni parni, ni neparni, prosto nepravilni ko detinja kičma u školskoj klupi.

Jebote, prepoznajem "Blues For Alah", Grejtful Ded u jednom od poslednjih pokušaja da se istrpe u studiju i naštimaju tripove za seansu snimanja. Sada sam još sigurniji da smo upali u kiselinu do kolena. Dileri i hemičari na okupu, koji će im kurac piratisana muzika sa piratisanih mašina? I koji ćemo im kurac Sotir i ja, službena cunjala u multi-media podzemlju Srbijice iz godine sa tri nule i dvojkom na početku?

Nesporazum, gadniji nego kad Grejtful Ded ne prepoznaju koju pesmu sviraju, iako si u studiju sam sebi publika. Muzika gusla dalje ne obazirući se na zapomaganja i bljuvanje vatre iz pištolja bez prigušivača. Odasvud se čuje umreškani zvuk zaliva San Francisko u koji svako malo poželi da skoči sa izazovno visećeg mosta što glumi Zlatnu Kapiju, kad već ne može Kip Slobode.

Tja, Džeri Garsija je mrtav ali je umeo da bude dosadan i dok je bio živ, sa nadrogiranom gitarom i vegetarijanskom bradom... Baš kao što je i ova pucnjava davež bez lanca. Samo što ovi amaterski pucači neće sresti Džerija na nebu, budući da Sotir prazni šaržere u glavu, čak i kad meta padne sa stomakom punim rupa od metaka. I on je shvatio da smo promašili adresu, i sada njegov bes hoće da overi sve prisutne. Čisto da ga ne zakači neki virus stresa. Ne zovu nas neki tek tako "regulatori". Ako postoji red, mora da postoji i nered. Inače bi neko od nas bio suvišan. Sa ove ili one strane improvizovane barikade, svejedno je. Barem za profesionalca koji traga za nekim ko će njegove čizme napuniti krvlju. Prepoznajem tog lika.

Samo da ne eksplodira ova retorta od magacina, mislim se u sebi i sa Sotirom razmenjujem klimajući mig pred upad u adaptiranu spavaću sobu. Unakrsno se dopunjujemo, bušeći sve uglove u prostoriji. Stropoštavanje tela pravi sve manju buku. Paljba protivnika je utihnula. Urlanje i stenjanje su jedina demarkaciona linija. I dok Sotir repetira, tako da ga svi neiskrvavljeni čuju, naginjem se nad jednim iz pogrešno izdrukane ekipe.

Brat džankoza je ciganin Crnja sa religioznom kajlom oko vrata i nebesko belim zubima. Krv šiklja iz upicanjenog upišanka sa obešenim ustima u kojima žvalavi minušu što mu je, voljom metka, ispala iz prepolovljenog uveta.

Uprkos svemu, pokušava nešto da mi kaže.
Naginjem se za tri dlake naniže : «Molim?»
A onda, kroz agoniju mljackanja, čujem: «Ranjen sam».
«Više nisi», ispaljujem jedan preporučeni hitac u ta brbljiva usta.
Za to vreme, Sotir podiže jednog od lakše ranjenih. Ovaj pokušava da se pretopi u zid, ali to nikada nikome nije uspelo sa punim gaćama.
«Hoćeš da živiš?» čujem Sotirovo mrzovoljno siktanje.
«Hoću», spremno odgovara brat diler kroz razmrljanu crvenu balu.

Kao znak nagodbe, Sotir ga udara pesnicom u lice, gledajući šta se još miče u predsoblju i čajnoj kuhinji. Rutinski plasirani direkt u vilicu. Vrlo konkretno propitivanje o konkretnim stvarima. Crnomanjasti pomijar se ruši dole i ostaje da leži, ne otvarajući oči. Da ih je otvorio ne bi bilo drugačije. Čujem dobro poznati podmazani magnumski prasak. U fazi egzekucije Sotir voli da koristi kolt 44, ratni trofej koji nam je prećutno dozvoljeno da koristimo. Ovog puta ga je napunio sačmom. Kao da je znao da će sve da izbije na bes.

Dok mašem pištoljem ko baterijskom lampom, probijajući se kroz slabo pomične telesine, jasno mi je da smo odradili posao za Amose. Ovim pacijentima ni pre našeg upada nije trebala nikakva muzika, a kamoli kolekcija piratskih kompakt diskova.

Taman kada sam pomislio kako se Kobac previše zaigrao u ulozi činovničkog doušnika i uličnog pušermena, začuh reči koje nisu zvučale kao zapomaganje. U stvari, zvučale su kao moje ime.
Okrenuo sam se prema tom rečitom hropcu i ugledao plavokosog tipa, drvodeljske građe, kako se podupire manje upucanom rukom. Oslonjen na zid, gledao me je spokojno. Učinilo mi se da pokušava da iscedi osmeh.

«Jordane», procedi bez najave.
Trgnuo sam se. To jeste bilo moje ime. Nisam mogao da ga zaboravim iako sam se trudio, koristeći svakakve kalibre.
«Otkud znaš kako se zovem?»
Birao sam mesto gde da ga zveknem a da ne uprljam ni ruku, ni pištolj.
«Komandovao si mi...» Krvava pljuvačka je razvodnjavala reči i njegove izdahe.
«Buncaš ili glumiš, svejedno ti je». Prineo sam «devedesdevetku» uz obraz da ga osušim od kapljica znoja koje naglo izbiše i potekoše naniže.
«Na Kačaniku... Kad smo ih dočekali», uspeo je da dovrši svoje.
Opet je izrekao reč koja me je ošinula ispod pleksusa. Još jedna od onih iz mračnog, betonom pokopanog nezaborava.

Stegnuo je zube, pribio glavu što je čvršće mogao o oguljeni zid, premazan bolničkom coklom. Kada se namestio, udahnuo je snažno, i obema rukama razdrljio košulju. Jedno dugme se pokidalo, imao je izvajan torzo. Na kojem sam ugledao ono što je tako očajnički smireno želeo da mi pokaže. Tetovirana petokraka sa četiri ocila u sredini. Oznaka pripadnika Prvog gračaničkog odreda. Kojima sam komandovao kada su mravi i gmazi - posle temeljnog istrisanja tepiha od bombi i uranijumskih virusa - izašli iz krtičnjaka i krenuli na nas... Pažljivo razgledam tipa, osećam kako mi njegov tatu odnosi poslednje nesvarene komadiće gneva. Disanje mi je sve ravnomernije i lice mi bez grčenja, skoro pa mirno, naleže na lobanju.

«Šta ćeš ovde ako si bio tamo, govea pizdo?»
Moram da ga proverim. Veterani Petog balkanskog rata od pre nekog vremena počeli su da koriste taj tatu kao svoj znak. A to je vrlo šareno i smešno društvo. Ni nalik onim ljudima kojima sam komandovao pre godinu dana, u zoni «udarne igle», dok smo se ispod borbenih lovaca hvatali za gušu sa baletanskim Gurkama, pretečama njihovog pešadijskog karavana... Nismo ga tek načeli. Bilo je dovoljno prilika za rokanje i eliminaciju, grupnu i pojedinačnu...  Skratili smo gmazove za nekoliko kolona, uključujući i pitone predvodnike... Pre nego što je objavljen «mirni poraz u ime spasenja države i naroda».

Plavokosi tip me gleda ledeno i umorno. Neko kome je savršeno jasno da je svaki razgovor završen jer je odavno naučen da na ispovedanje nema pravo.  Ne prepoznajem ga, baš kao što pravila ratovanja nalažu, ali sada nepogrešivo znam ko je. Brat gardista čeka komandu. Odnosno metak za oproštaj. Vidim da mu oči sijaju. Do kraja uveren kako je makar toliko zaslužio. I da mu je drago što ću to biti ja.
Naravno da nisam ni pokušao dalje da ga ispitujem pre nego što sam mu pucao u srce, sa razdaljine od jednog njegovog neumornog otkucaja.

«Kakav slučajni nesporazum», Sotir otpljunu i zavrte glavom. Budući da nije bilo mesta neverici, profesionalac u njemu se potrudio da žrtvovane «dragstordžije» makar overi s predumišljajem. Da uspostavi kontrolu nad situacijom koja je bila mutavija od groblja kućnih ljubimaca.

I kao da ovo gimnasticiranje s pištoljima i naduvanim metama nije bilo dovoljno, morao sam da otrpim i jedno prepoznavanje iz prošlosti.
«Ej, među ovima je i jedan od naših», dobacujem Sotiru, kako bih se što lakše oslobodio tereta.
«Kojih naših, jebem im semku da im zatrem?» Sotir se prodra, ne dozvoljavajući da ga obuzme i senka konfuzije.
«Onih jedinih, sa Kačanika», procedim i osetim kako se cedim i prelivam u niz sivkastih slika.

Posmatram kako Sotir pogledom proverava moje lice, zadržavajući se na očima. Gledamo se u zavereničkoj tišini. A sve što vidimo jeste albansko selo Varoš, smešteno na ulazu u Kačaničku klisuru. Sa naše strane. Na zgodnoj uzvišici sa koje si imao odličan pregled situacije daleko ispred sebe. Prava panorama za doček: noću su se videla i svetla Skoplja. Ali naše maskirane tenkove nisu mogli da vide ni uz pomoć svetlećih fosfornih metaka...

Ali jesu ih čuli kada su obeležavajuće rakete zamenili malim, crnim ljudima u tamno zelenim uniformama. Sa zakrivljenim «kukri» noževima kao talismanima smrti. Sotir je u jednoj akciji uspeo da zaduži jedan od tih egzotičnih suvenira. I to upravo onaj koji se spremao da prereže moj nezaštićeni, već pobeđeni vrat...  

Bezvoljno razgledamo pogranična brda pretvorena u šančeve i elitne jedinice kako opušteno ćaskaju sa elitnim šiptarskim taocima. Nespremnim za mučeništvo koje im je podeljeno kao nevažeća karta u partiji pokera koju su igrali Alah i Ujka Sem. A ispod se mreškala prohodna močvara, prevrtljiva i mamkajuća za laka vozila; sa samohodnim platformama za raznovrsnu i spektakularno ubistvenu municiju i ostalu humanitarnu logistiku...

«Ova igranka nikada neće da prestane», Sotir uzdahnu, posmatrajući neoštećeni tatu na neohlađenim, izranavljenim prsima onog plavokosog tipa. Kojem sam pomogao da umre u iluziji da je sačuvao barem delić svoje osramoćene prvoboračke tajne.

«Idemo odavde», dodade. Grimasa na njegovom uvoštenom licu govorila je da je u obraenom stanu smrad postao neizdrživ.

Vratili smo se uličnim mirisima benzina i amonijaka. I ustajalog ljudskog znoja koji nas je podsećao da smo svi mi dobrovoljci u ovoj predstavi od života.  

Add comment


Security code
Refresh