Menu

logo

Muse – The 2nd Law

Piše: Miloš Najdanović
Uspešan dubstep eksperiment

muse-webŠarenolika mapa nervnih puteva kroz ljudski mozak na omotu albuma „The 2nd Law" britanske grupe „Muse" nagoveštava jedno izdanje sa dosta elektronike i novina koje, da bi prihvatili, treba imati otvoren um.

Kada se pojavio tizer za album, i prvi zvuci nečeg što bi ličilo na Skrillexov dubstep, izazavalo je pravi šok. Ubrzo je i najavljeno da će i te kako biti dubstepa na novom albumu, što je, ako ništa drugo, jedan deo publike sigurno zaintrigiralo da čuju o čemu se tu radi. „The 2nd law" je stigao i da, ima dubstepa, jako umerenog i pažljivo uklopljenog u određenim pesmama. Veliki plus je što je taj dubstep koliko, toliko izvođen na instrumentima, umesto kompjuterski.

Ono što je uglavnom ostalo, na jednom delu pesama, sa prethodnog albuma „The Resistance" su laganije, klavirske numere koje zvuče kao najveći hitovi grupe Queen, a bend čak kao uticaj pominje i Dejvida Bouvija za pojedine pesme. Tačnije, za pesmu „Madness" su članovi benda rekli da su inspirisani pesmom „I want to break free" (Queen) i albumom „Scary Monsters and Super Creeps" (Dejvid Bouvi). Početna pesma „Supremacy" od samog starta ima „Queen" ispisano u notama, ali je onda pametno razbijena napetim bubnjevima i gitarom. „Panic Station" kao lajtmotiv ima fanki bas i gitarske deonice. „Survival" je bila nešto ranije objavljena, kao himna letnjih Olimpijskih igara u Londonu. Zvuči klasičnije i nežnije, možda malo i odskače sa albuma, ali to je razumljivo jer je namenski pisana za veliki sportski događaj. „Follow me" je jedna od boljih numera na albumu, s tim što kombinuje elektroniku i dubstep. Zanimljivost je da su producentske prste u nju umešali članovi benda „Nero", čija je ekspertiza upravo elektronska muzika. Kompozicije „Save me" i „Liquid state" imaju nešto drugačiju priču. Autobiografske su. Kris ih je napisao i pokušao da njima opeva svoju borbu sa alkoholizmom. Kris tu i peva vodeće vokale, što je sjajan potez. Ko će najbolje dočarati emociju i težinu tih pesama, ako ne osoba koja proživljava te muke. Poslednje dve pesme „The 2nd Law: Unsustainable" i „The 2nd Law: Isolated system" imaju funkciju „Exogenesis" trilogije sa prethodnog diska. Kompleksnije su, imaju dosta elemenata klasične muzike (u ovom slučaju se suočeljavaju dubstep i žičani aranžmani), i iako nisu u prvom planu nekako objašnjavaju suštinu celog albuma. Tu je najbolje predstavljena borba žanrova koju su „Muse" vodili snimajući ovu ploču.

Ovakav zvuk, ta mešavina elektronike, roka i klasične muzike, može da uspe. „Muse" svakako ima dovoljno kreativnosti da urade jedan kompletniji album. Pobegli su od onog kosmičkog rok zvuka, i sada kao da ga ponovo traže u nekom drugom obliku.

Add comment


Security code
Refresh