Menu

logo

Ja sam zakon

Piše: Dejan Dabić
Multimedijski superheroji: Sudija Dred

dreddNajmanje dva razloga nas opredeljuju da u ovom trenutku govorimo o Sudiji Džozefu Dredu, beskompromisnom borcu za poštovanje zakona u ne tako dalekoj budućnosti; jedan je aktuelna filmska ekranizacija Pita Trevisa „Sudija Dred 3D" (Dredd 3D, 2012) sa Karlom Urbanom u naslovnoj ulozi, a drugi je luksuzno Komikovo izdanje iz septembra prošle godine koje obuhvata izbor najboljih epizoda „Sudije Dreda", scenarista Džona Vagnera i Alana Granta sa crtačem Brajanom Bolandom i u prevodu Vuka Markovića (u sećanju stripofila osamdesetih godina prošlog veka ostale su epizode koje su objavljivane u strip-reviji „Laser").

Sudija Dred prvi put se pojavio 1977. godine u kultnoj britanskoj SF strip antologiji „2000 AD". Jedan od njegovih autora, Džon Vagner, ovako je sublimirao popularnog junaka: „Dred je kombinacija dobrog i lošeg momka. Kad vidite šta radi, morate da pomislite da je sreća što takav tip ne postoji.

Kontradiktorna mešavina dobra i zla upravo je sila koja pokreće taj lik. Iako on samog sebe ne doživljava kao zlog, jer veruje da je u pravu i da postupa ispravno, on nipošto nije tip kakvog biste poželeli da vas čuva na ulici". Sudija Dred je i policijac, i tužilac, i sudija koji patrolira postapokaliptičnim Mega Sitijem na džinovskom motoru i skriven iza kacige koja se može protumačiti kao metafora o bezličnosti zakona. „Posle strašnog nukleranog rata, na Planeti Zemlji, sve je izmenjeno. Zločin i nasilje uzimaju primat u izopačenom svetu... Postojeći zakon bio je nemoćan. Ipak, jedna ličnost, ogorčena nepravdama i nemoći poštenih građana uzima stvar u svoje ruke. Svi su ga zvali Sudija Dred... Pošteni su ga voleli i priznavali njegov zakon. Kriminalci su sve više priželjkivali njegovu smrt" („Sudija Dred – "Liga proždrljivih").

U najnovijoj filmskoj ekranizaciji „Sudija Dred 3D", koja je fanovima daleko draža od verzije iz 1995. godine sa Silvesterom Staloneom u glavnoj ulozi, Dred je dobio zadatak da testira vidovitu početnicu Sudiju Anderson (Olivija Tirlbi) što će dovesti do niza događaja i sukoba sa moćnim klanom Ma-Ma (Lena Hedi) u borbi na život i smrt. I sam Džon Vagner slaže se da je aktuelna verzija na tragu stripa: „Scenario, kako ga je napisao Aleks Garland, veran je originalnom konceptu zahvaljujući kojem je Sudija Dred tako omiljen. To je visokooktanska jurnjava kroz mrak nepreglednog futurističkog grada. Sjajno za sve obožavaoce".

Sudija Dred je prisutan u popularnoj kulturi – i u svetu rokenrola i video-igrica. No, bez obzira na sav publicitet i popularnost koju ovaj strip serijal neminovno ima, i dalje se vodi polemika da li „Sudija Dred" veliča totalitarizam ili je vapaj modernog društva koje se otrglo svakom vidu kontrole. Možda bi odgovor na ovo pitanje mogla da nam daju neka kultna kinematografska ostvarenja kao što su „Taksista" („Razlika između heroja i hulje je stvar slobodne procene") ili „Pat Garet i Bili Kid" („Na kojoj god da si strani uvek si u pravu").

Add comment


Security code
Refresh