Menu

logo

Svetski animatori u opštini Pantalej

13

Deset godina Međunarodne kolonije animiranog filma za decu i mlade u Nišu

Piše: Dejan Dabić

Studio crtanog filma – SCF 98 i udruženje građana „Anima“ iz Niša u saradnji sa Gradskom opštinom Pantelej pokrenuli su 2007. godine nesvakidašnju manifestaciju posvećenu animiranom filmu – tada, Međunarodnu koloniju dečjeg crtanog filma koja je poslednjih godina prerasla u Međunarodnu koloniju animiranog filma za decu i mlade. Od 2013. godine Koloniji se pridružio i Međunarodni festival animiranog filma „Konstantinov zlatnik“ sa dečijim kategorijama - mini, midi, maksi, kao i posebnom kategorijom posvećenom odraslim animatorima koji prave filmove namenjene deci.

Koloniju su do sada posetila mnoga eminentna imena svetskog animiranog filma: Sajoko Kinošita iz Japana, direktorica festivala animiranog filma u Hirošimi koja je u tom trenutku bila i predsednica Asife – međunarodnog udruženja animatora, Penčo Kunčev, čuveni animator iz Bugarske, potpredsednik Asife, oskarovac Kolin Artur iz Velike Britanije, majstor maske i specijalnih efekata (čovek koji je sarađivao sa Stenlijem Kjubrikom u „Odiseji...“, kao i sa mnogim velikim rediteljima od Džona Milijusa, preko Ridlija Skota, sve do Alehandra Amenabara), Borivoj Dovniković iz Hrvatske, jedan od najvažnijih autora Zagrebačke škole crtanog filma, profesor Nikola Majdak koji je do smrti bio predsednik Asife Srbije i jedan od najvećih autoriteta u oblasti animacije na Balkanu, Džin Džu, američki animator koreanskog porekla koji koristi metodu zelene „hrome“ u okviru Sinemasporta, Anastasija Dimitra iz Grčke koja je u okviru Asife zadužena za dečje radionice, Zoran Simjanović, naš najčuveniji kompozitor primenjene muzike koji je u okviru nezaboravnih filmskih melodija neke napisao za animirane filmove...

U okviru Kolonije se pripremaju filmovi čiji se delovi prikazuju na kraju, a nakon odlaska obavljaju postprodukcijiski radovi; neki od filmova nastalih na ovim kolonijama učestvovali su na međunarodnim festivalima i dobijali nagrade. Na prvim kolonijama uglavnom ser radilo klasičniom redukovanom A2 animacijom, da bi se kasnije prešlo i na predmetnu i lutka animaciju, animaciju plastelinom i peskom, 3D animaciju... Učesnici međusobno sarađuju i druže se, razmenjuju iskustva i ostaju u konatktu i nakon odlaska sa kolonije.

U pratećem programu prikazuju se filmovi studija koji učestvuju u radu kolonije, priređuju masterklasove, a zanimljivo je bilo i to da je jedne godine čuvena američka kompanija „Vajkon“ (Vicon) preko svog britanskog predstavnika priredila prezentaciju „moušn-kepčr“ (motion capture) metoda animacije kojoj su prisustvovala eminentna imena iz cele Srbije.

U okviru prošlogodišnje jubilarne kolonije, učestvovali su polaznici iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Poljske i Bugarske, a u okviru „Konstantinovog zlatnika“ su prikazana čak 152 filma.

Add comment


Security code
Refresh