Menu

logo

Top 10 svirki u Nišu

Pišu: Miloš Najdanović i Aleksandar Nikolić Coa

TOP 10 SVIRKI U NIŠU
SEZONA ZIMA - PROLEĆE – LETO 2012.

hladnopivoEkonomska kriza, nizak standard i nedostatak klubova ugnjetavaju kulturni život Niša. No, ovo je oduvek bio rokenrol grad i kada je bilo najteže, rokenrol se uvek svirao. Šta god nam u životu bude manjkalo, makar koncerata, nadamo se, uvek će biti. Godina 2012. bila je još jedna koja je Nišlijama pružila mnoštvo svirki. To je svakako otežalo posao izdvajanja deset onih o kojima će se pričati makar i u 2013. godini, a možda i duže. Napomenućemo da su u pitanju koncerti održani do kraja avgusta (da, zato fali Nisomnija), a na vama je da nam zamerite što među deset najboljih nismo stavili Topalka, Tuborg žurku i Ligu izuzetnih džentlmena.

Hladno Pivo
Hrvatski pank veterani izgleda ne umeju da omaše sa koncertom. Tako je i ovaj nastup u prepunoj niškoj Banovini kipteo od hitova, šutki i znoja. Zaradila se i poneka modrica ali kao što imamo suze radosnice imamo i ove modrice radosnice. Svoje mesto na listi bez problema su pronašli i noviteti sa poslednjeg albuma "Svijet glamura" iako je nastup vrhunac dostigao sa onim dobrim starim. Usviranost benda je dostigla takav nivo da je pitanje da li može uopšte da raste više. Miletu je služenje vojske u Nišu izgleda ostalo u lepom sećanju čim mu se odužio ovakvim koncertom.

Kiša Kerozina i Ego

Niški „alternativci" Kiša Kerozina i Ego možda ne mogu da se porede sa popularnošću Goblina, Hladnog Piva ili ElOrga, ali su naši, dobri su i ovo je bio super koncert, pa nismo odoleli da ge ne stavimo na listu. Ego je pružio možda najbolju svirku do sada, ubacivši DJ Vladu Dinića i dodatne instrumente (poput seta perkusija i daira) koji su popunili zvuk njihovih pesama. Ujedno, neke numere, poput „Move" te večeri su izvedene premijerno. Kiša Kerozina sa Milanom Mitrovićem (Plastic Sunday) za bubnjevima i Ivanom Milosavljevićem (Nahty) kao dodatnom gitarom, napravili su da sve zaliči na koncert neke niške supergrupe. Izraženo gitarska svirka poslužila je i kao najava njihovog novog albuma koji željno iščekujemo.

Novembar - 20. rođendan

Ova nesvakidašnja manifestacija bitna je iz najmanje tri razloga. Kao prvo ohrabrujuće je videti da je jedan niški bend opstao toliko dugo nas sceni. Kao drugo, kvalitet tog opstajanja vidi se po broju dobrih bendova koji su stali uz Novembar na tom dvodecenijskom putovanju. I treće, većina tih imena je imala priliku da prvi put nastupi u Nišu. Tako da smo bili počašćeni, između ostalog, nastupima Spinsa, Concrete Wormsa, Hosenfefera i premijernim nastupom super-grupe Protektori. Dva dana odlične zabave i kvalitetne muzike.

Goblini i Bjesovi

Dočekasmo Bjesove, makar ful koncert (posle kratih svirki na Jelen Top 10 i Nisomniji). Postava sa tri gitare priuštila je pravo prašenje Banovinom, no Marinko se postarao da to pokvari konstantnim dovikivanjem sa toncem i menjanjem baterije na kameri u sred pesme...a i pevanje je više zvučalo kao mumlanje. Situaciju vade Goblini. Šapčani imaju istu energiju kao i u mladosti, a Golub gaji nesvakidašnji odnos sa publikom. Posle sat i kusur pankerice basista uvrće nogu ali muški ne odustaje, već se sa bendom vraća na bis da dovrše odličnu svirku pesmama „Bolje soko u ruci nego guska u krevetu", „Tamara" i „Kao da".

Rambo Amadeus

Nije Rambo stranac našem gradu. Relativno često ga put nanese uz Nišavu. Međutim ovaj nastup je bio malo drugačiji od drugih. Razlog tome je aktuelnost onog cirkuzantskog muzičkog festivala. Neke evropske zabiti su spremne da uvuku zemlju u dugove samo da bi ga što kičastije organizovale. E neki sokol u Crnoj Gori je došo na genijalnu ideju da tamo pošalju Ramba i to je ujedinilo rok publiku celog Balkana. Naravno da nije prošao ali časno se borio. Ne ko onaj što uvaljuje margarine po reklamama i (loše) krade od Coldplaya...

Svetski dan muzike

21. jun Francuzi su proglasili Međunarodnim danom muzike, pa ga i Niš godinama unazad slavi koncertima po celom gradu. Francuski kulturni centar, SKC, i UG Balkanrock već treću godinu za redom na amfiteatru nišavskog keja organizuju rok koncert. Novajlija na sceni, rege bend Greenfingers ovim koncertom se predstavio u najboljem svetlu, i od tada kao da im se svirke i nastupi na festivalima nižu. Ego standardno razmrdava publiku svojim ritmovima i rifovima i prave uvertiru gostima iz Bresta. Francuski The Foves kao da su došli iz neke druge decenije u Niš. Zvonarice, zulufi, brade, brkovi, čizme i muzika 60-ih podsetila je prepun kej na zlatne godine surferskog, progresiv i garažnog roka.

KonstantIN

Iako posećenost ovog događaja nije bila na zavidnom nivou to ne umanjuje njegov lokalpatriotski entuzijazam. Letnja pozornica je maltene progutala raštrkane prisutne ali smo, uprkos ćudljivoj kiši, mogli da vidimo dosta toga šta ovaj grad ima da ponudi od muzike. Bile su tu neke nove snage(Ego, ŠBMD, Decokvaritelji), zatim predstavnici srednje generacije poput ponovno okupljenih Gospodin Pinokio, u zadnje vreme dosta aktivnih Nahty i uvek prisutnog Marconiera. Posebna stvar bio je nastup legendarnih Fleka u nešto drugačijem aranžmaskom izdanju ali sa osvrtom na stare hitove.

Električni Orgazam

Turneja „To što vidiš to i jeste" u februaru je počela upavo u niškom klubu Feedback. I to dvostrukim koncertom kako bi svi fanovi mogli doći do ulaznice. Iako već poslednje dve godine, El.Orgazam radi neubedljive koncerte, na kojima uglavnom razvlače svoje pesme, niški koncerti bili su izutetak. Visoka doza rokenrola i novog talasa Jugoslavije na trenutke je podsećala na onaj stari Orgazam. „Krokodili dolaze", „Da si tako jaka", „Ti", „Danas nisam sasvim tvoj", „Zlatni papagaj"... samo su deo odličnog repertoara koji je bend pružio, a jedina zamerka je što dosta pesama vokalno predvodi Ljubomir Đukić umesto Gileta.

LUR, Noviot Pochetok, Dok7

Ovaj pank rok triling ispao je odlična kombinacija za dobru atmosferu u šta su mogli da se uvere svi koji su ih gledali u polupunom klubu Pravnog. Pošto je Dok7 dobro poznati domaćin, pažnja je više bila usmerena ka kragujevačkom Ludaku U Razvoju i gostima iz Skoplja. Nakon nešto laganijeg i melodičnijeg LUR-ovog uvoda braća Makedonci su otprašili miks pesama sa svoja dosadašnja tri albuma. Jezička barijera, da se ne lažemo, nije velika pa je tako dosta Nišlija bez problema pevalo socijalno angažovane refrene Novog Početka.

Nišville jazz festival

Sredinom avgusta, tradicionalno, Niš postaje svetska prestonica džeza. O Nišvillu se može pisati do sutra, kao i o zavidnoj listi izvođača. Možda je, stoga, bolje nabrojati koncerte koji su tokom ove četiri večeri zasenili Tvrđavu: Virtuoz za violinom Žan-Lik Ponti; world pioniri Osibisa; fank trombonista Džosef Bouvi; izraelski multiinstrumentalista Amir Gvircman; poslednja reč modernog džeza Get The Blessing i esid džez pioniri, povratnici na festival – Brand New Heavies. Inovacija na Nišvillu su dve večeri na river bini, na keju, matine bina u Obrenovićevoj ulici, noćni jam stage u dovrištu Univerziteta, open stage na ulazu u Tvrđavu i filmska bina sa projekcijama Oskarom nagrađenog filma „Artist".

Znate kako kažu: mišljenje je kao dupe-svako ima svoje. E pa ovog puta je, eto, doš'o red na naša dva žgoljava dupeta da odaberemo hajlajte kolekcije "Zima, proleće, leto" 2012. Možda je neki nastup zaslužio da bude na listi a da igrom slučaja niko od nas dvojice nije mogo da ode. Dešava se. A da ne bude ispalo ko u Parsonsovoj "Naše nezaboravljene priče" odlučili smo da te koncerte ne uzimamo u obzir. Nadam se da se većina vas neće složiti sa odabirom i da će ljutito i argumentovano, makar prvoj osobi do sebe, objasniti zašto su baš neki drugi koncerti trebali da dobiju mesto ispred ovih. To znači da ste bili na svim ovde navedenim ali i na više od toga. A to je ono što je bitno...

Add comment


Security code
Refresh