Menu

logo

Povratak bludnog sina

Piše: Miloš Najdanović
Medijski rat Čaka Lora i Čarlija Šina

sheen„Ne možeš me otpustiti, dajem otkaz!" TRAS! „Misliš da me možeš zameniti nekim drugim likom? Samo napred, neće biti isto" TRAS! „Možda misliš da gubim, ali ne, ja..." Ovo su prve reči nove serije „Kontrola besa" (Anger management), i svi znamo da je sledeća reč trebalo da bude Čarli Šinova čuvena „Pobeđujem" (Winning). Očigledno upućeno bivšem poslodavcu, Čaku Loru, Šin mu stavlja do znanja da je ponovo u sedlu. Vratimo se malo unazad. Jedini uspeh u poznijem delu Šinove karijere je glavna uloga u Čak Lorovoj seriji „Dva i po muškarca". Čarli Šin je igrao ulogu bogatog kompozitora džinglova Čarlija Harpera čiji se ceo život vrteo oko seksa, alkohola i kockanja. Komedija je naišla na veliki uspeh u SAD i, sa Šinom u vodećoj ulozi, se emitovala dugih osam godina. Problem se pojavio kada se Čarli Šin previše uživeo u svoju ulogu i počeo da živi Čarli Harperov život. Zabavljao se sa dve porno glumice istovremeno, pio dosta, drogirao se i vremenom postajao agresivan, nesmotren i neodgovoran. Čak Lor nije osoba koja će trpeti ovakvo ponašanje u studiju, pogotovo kada je i sam ugled serije ugrožen, pa su se njih dvojica posvađali i Lor je otpustio Šina.

Promiskuitetnost i poroci stajali su Šina njegove karijere, ili se makar tako činilo. Njegova popularnost na Tviteru je bila ogromna, počeo je da koristi frazu „Pobeđujem" i pokušao je da spase karijeru sopstvenom stendap turnejom po Americi. To nije prošlo baš najbolje, i vremenon je Čarli morao da se javno izvini za svoje dotadašnje ponašanje. Čak je obećavo da više neće tvitovati (mada to nije potrajalo tako dugo). Nakon toga dobija šansu u seriji Brusa Helfora (Drju Keri Šou, Norm...) „Kontrola besa".

U međuvremenu, „Dva i po muškarca" uspela su da očuvaju popularnost uprkos Šinovom odsustvu. Njegov lik u seriji pregazio je voz, telo mu je raščerečeno na sve strane i nagovešteno je da ga je žensko gurnulo na prugu. Čarli Harperova smrt je u seriji ismejana i izrugana, što je jako neobično kada pokušavate da nastavite dalje bez lika koji je bio lice serije prethodnih osam godina. Ali to je upravo rezultat medijskog rata koji su Lor i Šin započeli.

Lor je Šina zamenio novom ulogom, visokoprofilnim glumcem Eštonom Kučerom, koji glumi bogataša koji je kupio rezidenciju Harperovih. Povrh svega toga, pljuvanje po Čarliju Šinu je eskaliralo u jednoj od epizoda devete sezone. Čarlijev brat Alen Harper je umislio da je Čarli i počeo je da ga oponaša. Završio je ludnici u epizodi koja se završava tako što Alen (koji još misli da je Čarli) leži u krevetu sanatorijuma, telefonira „rukom" (umesto telefonom), misleći da je u Las Vegasu, naručuje piće i prostitutku, uz reči „Pobeđujem". Ovo je očigledno bila Čak Lorova osveta, pa nije ni čudo što je Šin želeo odmazdu sređujući svoj život i vraćajući se u šou biznis novom komedijom. Pored uvodnog citata, Šin nije odoleo a da još malo ne „pecne" Lora u seriji: prilikom posete butiku, Čarli baca svoju prugastu majicu (koju je nosio u većini epizoda „Dva i po muškarca") i oblači košulju, komentarišući da je vreme da se oblači kao pravi muškarac.

U „Kontroli besa" Šarli Šin glumi psihijatra Čarlija Gudsona koji vodi terapeutsku grupu za kontrolu besa, dok istovremeno i sam ide kod drugog psihijatra zbog sopstvenih problema sa besom. Čarli je bio profesionalni bejzbol igrač čija je obećavajuća karijera uništena zbog problema sa besom (zvuči poznato?). To je savršan povratak – Čarli igra ulogu propalog sportiste pokajnika i razvedenog oca koji pokušava da se iskupi za svoje greške iz prošlosti. Njegovu terapeutsku grupu čine rasistički ratni veteran Ed (igra ga Beri Korin), pasivno agresivni homoseksualac Patrik (Majkl Arden) i devojka Lejsi (Nurin de Vulf) koja mrzi muškarce. Pogađate, svi su oni besni. Osim Nolana (Derek Ričardson) koga privlače ljute žene koje se istrišu na njemu.

Iako se Čarli ne kocka ili pije (preterano) u seriji, i dalje je nekakav plejboj koji ima neobavezujući seks sa svojom prijateljicom i psihijatrom Kejt (Selma Bler). Ostale uloge čine njegova ćerka Sem (Danijela Bobadila), bivša žena Dženifer (Šouni Smit) i komšija Majkl (Majkl Boutmen). Takođe, povremeno Čarli drži terapiju za grupu zatvorenika, i progone ga duhovi sopstvene prošlosti. Sve ovo čini dobar američki humor i obećava da seriju napravi vrednom gledanja. FX mreža je naručila još 90 epizoda i seriju dodatno prave intrigrantnom dovođenjem Čarlijevog oca Martina Šina, koji je izvor svih problema u životu ovog psihijatra, i koji se odjednom useljava u kuću sa svojim sinom.

Prva sezona je završena, a ostaje da se sačeka naredni jun kada sledi nastavak serije, a možda i televizijskog prepucavanja Lora i Šina, koji očigledno još nisu zakopali ratne sekire.

Add comment


Security code
Refresh