Menu

logo

Čudesni Spajdermen

Piše: Đorđe Bajić
Režija: Marc Webb
Uloge: Andrew Garfield , Emma Stone, Rhys Ifans, Denis Leary, Martin Sheen, Sally Field

spidermanSuperherojski filmovi su neminovnost i nezaobilazni deo svake bioskopske sezone. Holivud neumorno štancuje nove naslove zasnovane na popularnim stripovima Marvela i DC Comicsa. Samo u poslednje dve godine smo bili u prilici da pogledamo filmove kao što su The Green Hornet, Tor, X-Men: First class, Green Lantern, Captain America, Osvetnici... Ako listu proširimo na prethodne tri decenije, broj superherojskih filmova je zaista impresivan... Istina, bilo je među filmovima zasnovanim na strpovima istinski vrednih dela, pravih dragulja, ali se uglavnom sve svodilo na skupu konfekciju namenjenu najširoj publici.

Veliko superherojsko trojstvo sačinjavaju Supermen, Betmen i Spajdermen. Supermen je na velikom platu do sada oživljavan nekoliko puta: Richard Donner je 1978. godine snimio veliki hit sa Christopher Reeveom u naslovnoj ulozi. Usledila su tri nastavka, svaki manje uspešan od prethodnog, da bi serijal bio restartovan 2006. godine filmom Briana Singera Povratak Supermena, koji nije zaradio dovoljno novca, tako da je nastavak izostao (sledeće godine biće prikazan Čovek od čelika Zacka Snaydera u kome Supermena/Klarka Kenta glumi Henry Cevill). Butronov Betman (1989) je odlično prošao kod kritike i publike, pa je reditelj nekoliko godina kasnije snimio i Povratak Betmena (1992); serijal je tada preuzeo Joel Schumacher, ali njegova dva filma se po kvalitetu nisu mogla meriti sa Burtonovim. Christopeher Nolan je svojom trilogijom o Betmenu (2005, 2008, 2012) vratio popularnost ovom najljudskijem od svih superheroja (tehnički, Betmen nije superheroj pošto nema posebne moći).

Što se Spajdermena tiče, on je najduže čekao na filmsku adaptaciju. Sam Raimi dobio je priliku da režira tri popularna filma o čoveku pauku (2002, 2004, 2007), a dugo se govorkalo da će potpisati i četvrti. Ipak, to se nije dogodilo. Umesto da snime Spajdermena 4, Columbia i Marvel su odlučili da je pametnije da serijal počnu iz početka (ono što bi Amerikaci zvali reboot). Tako je nastao Čudesni Spajdermen, u kome je kostim od Tobeya Maguirea preuzeo malo poznati Andrew Garfield (Imaginarijum doktora Parnasusa, Društvena mreža). Zanimljivo, između poslednjeg Raimijevog filma i novog početka prošlo je samo pet godina, što ukazuje na to da se holivudska mašinerija za reciklažu sve više zahuktava.

Novi Spajdermen je zahtevao svež pristup, nešto što bi ga razlikovalo od prve trilogije. Ipak, producenti nisu želeli da previše odstupaju od unosne Raimijeve formule. Ljubavna priča je i dalje ostala u prvom planu, samo što je ovoga puta promenjena devojka. Umesto crvenokose Mary Jane Watson (Kirsten Dunst), u Čudesnom Spajdermenu devojka Petera Parkera je plavokosa Gwen Stacy (Emma Stone). Mary Jane i Gwen su likovi doboro poznati čitaocima stripova o Spajdermenu, još uvek traje rasprava o tome koja je od njih dve Parkerova najveća ljubav. Smrt Gwen Stacy u 121. broju Čudesnog Spajdermena u junu 1973. godine, predstavlja prelomnu tačku u serijalu ali i superherojskom stripu uopšte. Njena pogibija je šokirala fanove koji su navikli da dobro uvek trijumfuje nad zlom. Odluka da Gwen, a ne Mary Jane, postane fokus novog serijala ukazuje da su scenaristi najnovijeg Spajdermena dobili zeleno svetlo da u narativ unesu mračnije tonove... Ipak, sa izuzetkom nezaobilazne smrti ujaka Bena (Martin Sheen), prvi deo Čudesnog Spajdermena je slično Raimijevoj trilogiji uglavnom neobavezna zabava za čitavu porodicu. Da li će u nastavcima ton postati ozbiljniji i koja sudbina čeka novu Gwen Stacy, ostaje da se vidi, ali se u Čudesnom Spajdermenu uglavnom igralo na sigurno. Zapravo, najveći reskir je predstavljao angažman reditelja.

Marc Webb je do sada bio poznat po ljubavnoj komediji 500 dana leta. Čudesni Spajdermen predstavlja Webbov prelaz u svet akcije, ali i pokušaj da se u superherojski film prenese nešto od indie tona iz prethodnog ostvarenja. Ovo je posebno primetno u delovima filma koji se odigravaju u srednjoj školi koju pohađaju Parker i Stacy. Usamljenost i neprilagođenost Petera Parkera je istaknuta u prvi plan, dok je Stacy popularna devojka slaba na šmokljane. Garfield i Stone su kao par uverljiviji od Maguira i Kristen Dunst, što svakako pomaže da film dobije na ubedljivosti, ali njihov odnos tek treba da se razvije. Što se akcije tiče tu nema krupnijih promena u odnosu na Raimijevu viziju – akrobacijama i vratolomijama nema kraja. Glavni negativac doktor Curt Connors/Gušter (Rhys Ifans) skrojen je po dobro poznatom doktor Jekyll/gospodin Hyde šablonu. U svom ljudskom obliku Connorsove namere su (uglavnom) plemenite, ali kada se transformiše u Guštera... nastaje opšta pomenja i eto prilike da Spajdi pokaže šta zna i ume!

Za 2014. godinu je najavljen Čudesni Spajdermen 2, tako da ćemo morati još dosta da sačekamo kako bismo saznali u kom smeru će se serijal razvijati. Prvi deo je podnošljiv uvod, ali suštinski ne donosi ništa novo. U nastavku će biti prilike da se to promeni – ako za to, naravno, bude bilo dovoljno hrabrosti.

Add comment


Security code
Refresh