Menu

logo

Pressing br. 65

Eyot u Nišu: U sumrak ka novim horizontima

Piše: Ivana I. Božić
Foto: Ivan Dinić

Eyot u Nišu: U sumrak ka novim horizontimaPredstavljanje novog materijala bio je povod da džez sastav Eyot zasvira u svom rodnom gradu, Nišu. Nastupom u dvorištu Univerziteta (Banovini), momci iz Eyota pokazali su da im epitet “džez Nirvana” s pravom pristaje. Svojim nastupom momci iz Eyota pokazali su, zašto su, slobodno se može reći, najbolja stvar koja se dogodila muzičkoj sceni grada Niša, ali i muzičkoj sceni Srbije. Posvećenost i virtuoznost pijaniste i kompozitora Dejana Ilijića, basiste Marka Stojiljkovića, gitariste Slađana Milenovića i bubnjara Miloša Vojvodića, koji su žile kucavice Eyota, oseća se u svakom tonu. Godine 2010. pokazali su nam horizont (Horizon), a onda nas, tri godine kasnije povukli na putovanje sa Drifters (2013), a ubrzo i sa Similarity (2014). Dvogodišnja stvaralačka pauza prekinuta je saradnjom sa jednim od najpoznatijih producenata rok muzike, Stivom Albinijem, a rezultat svega je Innate, četvrto po redu ostvarenje Eyota. Innate odiše duhom našeg podneblja, možda zato melodija i ritam deluju nekako primamljivo na prvo slušanje, jer dotiču tamo gde je najdublje, u praiskonsko, čiji se delić nalazi u svakome od nas.

Promocije Trasha i Pressinga

svsavskisajam2012U okviru pratećeg programa 8. Svetosavskog sajma knjiga u Klubu Raskršće (Kosovke devojke 21b) održaće se promocije novih brojeva Trasha i Pressinga.

Promocija književnog magazina Trash07 održaće se u ponedeljak, 05. marta sa početkom u 20h. Na promocije će, pored urednika izdanja, Dejana Stojiljkovića govoriti i autori iz novog broja Velibor Petković, Natalija Stojković, Miljan Miljanović, Marjan Todorović i Marconiero.

Promocija 64. broja lista Pressing biće u sredu, 07. marta sa početkom u 20h. O novom broju će govoriti urednik Dejan N. Kostić kao i članovi redakcije, Dejan Dabić, Jugoslav Joković, Dejan Stojiljković, Aleksandar Blagojević...

20. godina Pressinga

pressing-20-godinaProslava povodom dvadeset godina postojanja lista Pressing biće održana u maloj sali SKC-a u Banovini (ulaz iz Šumatovačke, drugi sprat) u sredu, 13. jula, sa početkom u 13 sati. Tim povodom premijerno će biti prikazan kratki dokumentarni film "Dvadeset godina Pressinga 1991-2011." o istorijatu ovog lista koji je režirao Dejan Dabić a okupljenima će uredništvo lista predstaviti i novi, 63. broj Pressinga.

Uskoro "Kičma noći"

Novi roman Ota Oltvanjija, saradnika Pressinga, Strip Pressinga i Trasha, "Kičma noći", u izdanju Samizdata B92, kasni sa izlaskom zbog nepredviđene pauze u prelamanju. Ova eventualnost odložila je izlazak romana za nekoliko nedelja, pa će se umesto krajem februara, "Kičma noći" pojaviti na knjižarskim policama najverovatnije u drugoj polovini marta.

Dodeljene nagrade Svetosavskog sajma knjiga u Nišu

U Paviljonu u Tvrđavi svečano dodeljene nagrade ovogodišnjeg Svetosavskog sajma knjiga. Izdavačka kuća "Laguna" iz Beograda dobila je tri, od ukupno šest nagrada Sajma.

Ovoj kući pripala je nagrada za najvredniju izdavačku produkciju između dva sajma, knjizi Dejana Stojiljkovića "Konstantinovo raskršće", u izdanju "Lagune", pripala je nagrada za negovanje i afirmaciju književne tradicije Niša.

Subcategories