Menu

logo

Brooklyn Nine-Nine

Smešna strana policije
Piše: Pavle Zelić
Tvorci serije: Dan Goor, Michael Schur
Uloge: Andy Samberg, Stephanie Beatriz, Terry Crews, Andre Braugher, Melissa Fumero

brooklyn nineJedna od (retkih) prednosti dugih interkontinentalnih letova jeste iz godine u godinu sve bogatiji program na ekrančićima koji vas navodi da pogledate filmove i serije koji inačne nikako da stignu na red od prevelike ponude i opterećenja praćenja „važnih“ programa o kojima svi pričaju. Tako sam nedavno tuce sati stešnjenih u sedištu sa radošću (i mnogo kikotanja koje je budilo moje saputnike) posvetio seriji koja mi je bila dobro poznata, ali nikako da dođe na vrh „to watch“ liste – „Brooklyn 99“. Dobar uvod je ipak predstavljao film „Popstar – never stop never stopping“, „Spinal Tap“ ovog doba, sa zvezdom Endijem Sambergom, komičarskim draguljem sa kojim svinje uvaljane u holivudsku kreativnu kaljugu očigledno ne znaju šta će. Ipak, kao i u slučaju nebrojenih drugih vrhunskih glumačkih talenata, TV mreže itekako znaju da ih udome, i Sambergov, ali i talenat ostatka ekipe procvetava u ovoj fantastičnoj parodiji krimi serija. Iako etiketiran kao „Office“ u policijskoj stanici, posle par epizoda će vam biti jasno da „Brooklyn 99“ u stvari ima pravi balans pravih, neretko jako ozbiljnih slučajeva, propuštenih kroz prizmu vrhunskog sitkoma, sa dobrom dozom autentičnih međuljudskih odnosa i gegova dostojnih najboljih stend-up nastupa.

Postavka je relativno jednostavna: smešten u izmišljenu 99. stanicu njujorške policije u Bruklinu (otud i ime), “Brooklyn Nine Nine” prati tim detektiva na čelu sa novoimenovanim kapetanom Rejom Holtom (Andre Brauger, koga se još sećamo kao detektiva Frenka Pembltona iz verovatno najbolje policijske serije ikada − “Homicide”). Među detektivima je Džejk Peralta (Endi Samberg), koji je neverovatno uspešan u svom poslu uprkos opuštenom, bezbrižnom stavu, na veliko nezadovoljstvo njegove koleginice i devojke Ejmi Santjago (Melisa Fumero) koja bi samo da prati pravila. Čarls Bojl (Džo Lo-Truljo) je sposoban, ali šašav detektiv koji nije u stanju da sakrije svoje emocije, za razliku od stoičke i misteriozne Roze Diaz (Stefani Beatriz). Detektivi raportiraju naredniku Teriju Jefordsu (Teri Cruz, bivšem velikom igraču američkog fudbala), posvećenom porodičnom čoveku koji se plaši da se vrati aktivnom radu u policiji nakon incidenta na ulicama koji ga je umalo koštao života. Stanicu zaokružuje sarkastični civilni administrator Džina Lineti (Čelsi Pereti), koji izgleda da ceni sve drugo u životu osim svog posla.

Sve dobro poznate situacije koje smo videli u svim drugim kriminalističkim serijama su tu, od veštih i smehotresnih kriminalaca, velikih krađa, pa čak i ubistava, preko dinamike unutar stanice i sa centralom policije, unutrašnjom kontrolom, drugim agencijama, pa čak i inostranim agentima, a sve to provučeno kroz fascinantnu prizmu kompleksnih međuodnosa svakog lika sa svima drugima. Ipak, osnova svega jeste pre svega dobra zabava, i bez previše truda, ali sa određenim emocionalnim kapitalom koji se brzo izgradi, vrlo brzo ćete se smejati naglas na sve štosove koje ispaljuju Samberg i ekipa. Iako svaki lik dobija priliku da zasija, ipak je glavni junak, opsednut imidžom Džona Meklejna iz „Umri muški“ franšize u fokusu, a posebno je dinamičan njegov odnos sa Braugerom, ne može biti ozbiljnijim kapetanom koji sa smrtnom ozbiljnošću reaguje na svaki ludi predlog svog talentovanog detektiva koji od, u najvećoj meri dosadnog, posla pokušava da napravi svakodnevni šou.

U dosadašnje tri sezone se izdešavalo previše toga da se može prepričati, a i nepotrebno je, jer samo vera u dobru zabavu treba da bude dovoljna preporuka da potražite ovu seriju, sa nadom da ćemo je videti i na nešto većim kućnim ekranima naših mreža, uskoro.

Add comment


Security code
Refresh