Menu

logo

Nišville jazz festival 2011

11. do 14. avgusta u niškoj Tvrđavi

HEADLINERI

Tom Harrell

Jedan od najvećih jazz trubača i kompozitora današnjice i čovek koji s pravom nosi epitet muzičkog genija - Tom Harrell nastupiće sa svojim kvintetom na na zatvaranju Nišville jazz festivala.

Tom Harrell (1946), čiji stil smatraju najprefinjenijim miksom snage Cliforda Browna i liričnosti Chet Bakera, višestruki je pobednik u tradicionalnim izborima najboljih jazz muzičara i publike i kritike specijalizovanih magazina kao što su “Downbeat” i “Jazz times”, a na spisku poznatih muzičara sa kojima je nastupao i snimao tokom karijere duže od pola veka su  Woody Herman, Horace Silver, Bill Evans, Dizzy Gillespie, Ronnie Cuber, Bob Brookmeyer, Lionel Hampton... U Niš dolazi sa bendom sa kojim je ove godine objavio odlično ocenjen album “Roman Nights”. Članovi ove svojevrsne supergrupe, koju će čuti i publika u Srbiji su i tenor saksofonista Wayne Escoffery (nastupao na Nišville festivalu 2009. u sastavu Mingus Dynasty), klavirista  Danny Grissett, bubnjar Johnathan Blake, i kontrabasista Ugonna Okegwo - koji svi bez izuzetka imaju impresivne jazz biografije.

Harelovoj melodijskoj genijalnosti  divio se i čuveni magazin “Newsweek”, a sve to još više dobija na težini kada se zna da Harrell, koji ima status jednog od najkreativnijih i najbeskompromisnijih jazz muzičara i kompozitora svog vremena, već duži period boluje od paranoidne šizofrenije, bolesti protiv koje se hrabro i uspešno bori već decenijama, kako sam kaže, delom lekovima ali mnogo više muzikom koja mu je najbolja terapija.

Hans Dulfer Band and special guest Candy Dulfer

Legenda evropske jazz i funk scene, holandski tenor saksofonista Hansa Dulfer, pored desetina albuma pod svojim imenom, nastupao je i snimao sa mnogim velikim imenima kao sto su Charles Mingus, Ben Wallace, George Clinton, Dexter Gordon iArchie Sheep nepravedno je (ali uz roditeljsku satisfakciju najlepše vrste) u širim razmerama poznatiji kao otac Candy Dulfer. Jedan od svojih albuma “Candy Clouds”, posvetio je upravo svojoj, te 1971. godine dvogodišnjoj ćerki - čime je simbolično i najavio njenu blistavu karijeru. Hans je nastupao je širom sveta, a posebnu popularnost uživa na dalekom istoku, pa tako osim svog holandskog sajta, ima i oficijelan japanski sajt. Hans Dulfer prvi put gostuje u Srbiji a sa njegovim bendom specijalno za Nisville nastupiće i njegova kćer i najbolja učenica Candy koja je 2009. godine, na Nišville festivalu sa svojim sastavom održala koncert za pamćenje.

Sly & Robbie ft. Junior Reid

Magovi dub produkcije, bubnjar Sly Dunbar i basista Robbie Shekspeare sigurno ulaze u najuži krug najpoznatijih reggae muzičara posle Boba Marleya. Utemeljivači su jednog od najpoznatijih i najoriginalnijih sastava druge reggae generacije “Black Uhuru”. Prema nekim procenama u tandemu su, najčešće i kao producenti i studijski muzičari, učestvovali u snimanju preko 200 hiljada pesama. Na spisku velikih imena  (u šrikom stilskom rasponu) koja neke od svojih najboljih albuma ili pesama duguju upravo ovom tandemu su i: Herbie Hancock, Grace Jones, Joe Cocker, Bob Dylan, Robert Palmer, Rolling Stones, Simply Red, Ben Harper, Serge Gainsbourg, Sting, Tricky, Carlos Santana, Sinéad O'Connor. Grammy u reggae katgoriji Sly i Robbie su dobili i 1998. godine albumom “Friends”

Mungo Jerry

Mungo Jerry važi za sastav koji je prema broju prodatih singlova i albuma, odnosno pozicijama na top listama verovatno najuspešniji britanski bend posle The Beatles.

Grupa Mungo Jerry osnovana je 1970 godine. Već prvi singl objavljen iste godine “In the summertime” vrtoglavom brzinom stiže na prvo mesto Britanske top liste singlova. Zabeleženo je da je samo tokom jednog majskog prepodneva u Londonu prodato 75.000 primeraka. Ukupna prodaja u tom prvom naletu dostigla je 6 miliona prodatih ploča, da bi ukupan tiraž do današnjih dana dostigao cifru od 30 miliona prodatih primeraka. Usledilo je još desetak hit singlova (“Baby Jump”, Alright, Alright, Alright”, “You don’t have to be in the army to fight in the war”, “Lady Rose”...) koji stižu u Top 5 lista najtiražnijih ploča, na kojima ostaju u ukupnom trajanju duže od 100 sedmica, a dva albuma ulaze u Top 20 u Velikoj Britaniji.

Iako su prve asocijacije na pominjanje sastava Mungo Jerry (ime su uzeli po istoimenoj pesmi T.S. Eliota) - zarazni letnji skiffle hitovi i karakteristični zulufi lidera, Ray Dorset se sve više okretao britanskoj blues tradiciji iz koje je i potekao, pa je između ostalog obajavio i nekoliko blues orijentisanih solo albuma i bio član super grupe Katmandu

Rick Margitza

Američki tenor saksofonista Rick Margitza (1961) nastupiće kao specijalni gost sastava koji predvodi pevačica Maya Nova. Kada je krajem osamdesetih ušao na velika vrata jazz, Margitzu je kritika okarakterisala kao jednog od predvodnika generacije “mladih lavova” koji su, između ostalog sarađivali i sa velikim Miles Davisom. Na spisku legendi jazza sa kojima je Margitya snimao i nastupao su i Maynard Ferguson, McCoy Tyner, Chick Corea, a saradnja sa Milesom Davisom, osim konceratnih nastupa (veliki broj snimaka sa Margitzom objavljen je na nekoliko live albuma) obuhvata i učešće na najbolje ocenjenom Milesovom albumu  iz poslednje faze - “Amandla”.

Bugarska pevačica Maya Nova sa čijim će bendom nastupiti Rick Margitza, studirala je klasičnu gitaru i klavir, a stekla je master titulu za jazz i pop vokal na Pop Art departmanu Bugarske nacionalne muzičke akademije. Nastupala je i snimala sa svim vodećim bugarskim jazz i funk muzičarima uključujući i Nacionalni big band. Poslednjih deset godina živi i radi u Singapuru gde i predaje na LaSalle College of The Arts. Nedavno je objavila album “Open” na kojem osim standardnog repertoara ima i autorske kompozicije bazirane na bugarskim folklornim temama. U postavi su još i klavirista Dimitar Bodurov, kontrabasista Čavdar i bubnjar Dimiter Dimitrov.

MIŠKO PLAVI TRIO

Lider benda, multiinstrumentalista Miško Plavi, koji poslednjih godina gradi svetsku karijeru kao harmonikaš, pojavio se na novotalasnoj rock sceni još početkom osamdesetih kao gitarista, basista, klavijaturista, kompozitor, aranžer i producent. Sarađivao je sa više važnih bendova: Via Talas, D’Boys, Piloti, EKV... Od 2000. godine, izvodeći solo program pod nazivom “Music Around the World” odžao je preko 150 koncerata u Japanu. Napisao je muziku za više srpskih, francuskih i američkih filmova.

Vasil Hadžimanov jedan je od prvih diplomaca čuvene Berklle akademije sa ovih prostora (studirao je klavir i aranžiranje), ali i jedan od najinventivnijih i  najaktivnijih jazz i fusion muzičara.

Bubnjar Srđan Dunkić - Johnny, jedan od najtraženijih studijskih muzičara u zemlji. Karijeru je počeo već kao dvanaestogodišnjak, a nastupao je i snimao sa mnogim poznatim muzičarima i grupama (Bata Kovač, K2, Zana, Đorđe David, Dragoljub Đuričić i bend “Fuzzbox”…).

Lena Kovačević je diplomirala je džez pevanje na Muzičkom Konzervatorijumu u Amsterdamu, a učestvovala je u seminarima Bobby McFerrina, Richarda Bonea, Mark Murphya... Nastupala je kao solista u projektu američkog basiste Johna Claytona (Dianne Krall, Nina Simone), uz Nigel Kennedy Quintet i Al Di Meola Band. Sa poznatim belgijskim producentom Buscemiem (Blue Note), snimila je obradu naše tradicionalne pesme "Gusta mi magla padnala", koja će se naći na njegovom novom albumu, u izdanju muzičke kuće EMI.

JIVE ACES

Rame uz rame sa nekadašnjim liderom grupe Stray Cats Brianomm Setzerom, Jive Aces se u svetskim okvirima smatraju za najbolji sastav jive-swing orijentacije, pravca nastalog tridesetih godina prošlog veka odvajanjem jednog “rukavca” swinga ka nečemu što je kasnije dobilo naziv rhythm and blues i vodilo direktno ka rokenrolu.

Sarađivali su sa mnogim velikanima šou biznisa i muzičarima različitih stilskih opredeljenja: John Travolta, Status Quo, Isaac Hayes, Van Morrison, Count Basie Orchestra, Chuck Berry...

Njihov repertoar je mešavina novih aranžmana swing/Jive/R&B klasika koje su poznatim učinili Louis Prima, Louis Jordan, Cab Calloway, Bobby Darin, Louis Armstrong, Dean Martin, Big Joe Turner, Sammy Davis Junior, kao i originalnih kompozicija članova benda. Godine 2006. uručena im je prestižne nagrade “City of Derry International Music” nagrada čiji su prethodni dobitnici bili i Van Morrison i Jools Holland.

Članovi sastava su: Ian Clarkson – vikal i truba, "Big" John Fordham - tenor saksofon, baritone saksofon, klairent, Alex Douglas – trombon, Vince "Professor" Hurley – klavir, Ken Smith – kontrabas i  Peter "Bilky" Howell – bubnjevi.

PROGRAM:

Četvrtak, 11. avgust
Dino Rangel Trio (BRA)       
Jive Aces (GB)    
Voice of nature (GB)   
Sly Dunbar and Robbie Sheakspeare band ft. Junior Reid  
Yoni Vidal group (ESP)   

Petak, 12. avgust
Elina Duni Quartet (AL/CH)    
Vlada Maričić Band ft. Teodosi Spasov (SER/BUL)
Larry Vuckovic Trio and Jackie Ryan (USA)   
Lydian Sound Orchestra (ITA)
Stanley Jordan trio (USA)   
Harmonia Garden (HUN)

Subota, 13. avgust
Down Home (ESP/SER)   
Saransk Big Band and  Oleg Kiriev (RUS)  
Maya Nova trio ft. Rick Margitza (BUL/USA)   
Motiff (NOR)  
Miško Plavi trio ft. Lena Kovačević(SER)  
Mungo Jerry Blues Band (GB)   
Robert Tilly and Pan Band (SER)   

Nedelja, 14. avgust
Žar Band (SER)
Ondrej Števarček Quartet (CZ)
Tom Harrel Quintet (USA)         
Hans and Candy Dulfer (NL)              
Zemlja Groova (SER)

www.nisville.com

Add comment


Security code
Refresh