Menu

logo

Eyot u Nišu: U sumrak ka novim horizontima

Piše: Ivana I. Božić
Foto: Ivan Dinić

Eyot u Nišu: U sumrak ka novim horizontimaPredstavljanje novog materijala bio je povod da džez sastav Eyot zasvira u svom rodnom gradu, Nišu. Nastupom u dvorištu Univerziteta (Banovini), momci iz Eyota pokazali su da im epitet “džez Nirvana” s pravom pristaje. Svojim nastupom momci iz Eyota pokazali su, zašto su, slobodno se može reći, najbolja stvar koja se dogodila muzičkoj sceni grada Niša, ali i muzičkoj sceni Srbije. Posvećenost i virtuoznost pijaniste i kompozitora Dejana Ilijića, basiste Marka Stojiljkovića, gitariste Slađana Milenovića i bubnjara Miloša Vojvodića, koji su žile kucavice Eyota, oseća se u svakom tonu. Godine 2010. pokazali su nam horizont (Horizon), a onda nas, tri godine kasnije povukli na putovanje sa Drifters (2013), a ubrzo i sa Similarity (2014). Dvogodišnja stvaralačka pauza prekinuta je saradnjom sa jednim od najpoznatijih producenata rok muzike, Stivom Albinijem, a rezultat svega je Innate, četvrto po redu ostvarenje Eyota. Innate odiše duhom našeg podneblja, možda zato melodija i ritam deluju nekako primamljivo na prvo slušanje, jer dotiču tamo gde je najdublje, u praiskonsko, čiji se delić nalazi u svakome od nas.

Mnogi muziku dele na onu koja ima nešto da kaže i na onu koja muči i sebe ali i one koji pokušavaju da je slušaju. Muzika Eyota definitivno je ovo prvo. Ona govori bez reči, univerzalnim jezikom, i cilja direktno u srce, uzburkava krv i budi onog davno usnulog avanturistu u nama. Plavi tonovi, hladni poput mora u rano leto, stapali su se sa nebom dok je obale naših umova zapljuskivao ”Veer”. Uzburkane emocije različitog intenziteta pojavile su se poput iznenadne kiše i donele prekopotreban smiraj na početku umirućeg dana.

Igru svetlosti i mraka uvijenu u tonove mnogi su posmatrali mirno, ispijajući svoje pivo, bez neke preterane prisnosti sa ostatkom publike; naizgled deo celine, a u stvari sami, jedan na jedan sa muzikom. Nizovi i nizovi nepreglednih tonova grejali su blago ustreptala srca svih prisutnih. Iz pesme u pesmu Eyot je otvarao portale ka nekim novim svetovima, vodeći nas kroz svoja prethodna ostvarenja. I kada je Dejan Ilijić, nakon nota, počeo da koristi reči kako bi zahvalio svima sa kojima je podelio svoju muzičku priču, ogledao se u mnoštvu očiju koje su bile zapravo zahvalne njemu, zahvalne celom Eyotu. Harmoničan nastup zaokružen je simbolično naslovnom numerom sa aktuelnog albuma, ”Inat”.

Da se ne bi naglo strmoglavili nazad, na zemlju, Eyot je sebe dao u još dve pesme a širom otvorena vrata dvorišta Univerziteta ukazala da je vreme za povratak na asfalt prljave stvarnosti.

Add comment


Security code
Refresh