Menu

logo

ĐULE - VAN GOGH

PRESSING 40, DECEMBAR 1992.
ĐULE (VAN GOG)
DRUNDER - NOVO IME EGO TRIPA ILI PROPAST ROKENROLA?
Razgovarala Ivana Božić Miljković

U sasvim obično niško pre podne, sa temperaturom kakva priliči prvim danima decembra meseca, na mestu isuviše otmenom za promociju rok kulture, desio se mali matine-parti. Povod: izlazak novog albuma grupe Van Gog. Po mišljenju nekih (koji su nedavno spoznali lik i delo ovog benda) - pun pogodak. Po drugima (koji pamte i bolje poteze ovog benda) - totalni promašaj. Ukusi su različiti, ali jedno je sigurno: Ako tražite rok-muziku i pravu, sirovu gitarsku svirku, tako nešto na DrUnderu ne postoji. Poentu i uputstvo za upotrebu ovog novog izdanja objasnio nam je čovek odan ideji od 1986. godine i datoj zakletvi pod zastavom Van Goga - Zvonko Đukić Đule.

Ovo je, ako se ne varam, prva zvanična promocija novog albuma grupe Van Gog u Nišu. Verovatno se radi o, po mnogo čemu posebnom, izdanju,  koje zaslužuje da bude malo detaljnije promovisano po Srbiji?

Ovo je prvi put da na ovakav način gostujemo u gradu Nišu, gradu gde smo svirali jako dobre i zanimljive koncerte i prvi put da na jedan najdirektniji i najneposredniji način podelimo zadovoljstvo povodom izlaska našeg najnovijeg studijskog albuma Drunder. Prva promocija je, naravno, održana u Beogradu, zatim smo bili u Novom Sadu, Banja Luci, Sarajevu, Tuzli, Podgorici, danas smo u vašem gradu, a nakon toga odlazimo u Suboticu, Kruševac, Kraljevo, Kragujevac i Skoplje. Tačno je da CD DrUnder predstavlja mnogo više od običnog nosača zvuka. To je multimedijalni disk i na njemu se pored jedanaest novih pesama nalazi i multimedijalni sadržaj. To predstavlja naš pokušaj da na jedan drugačiji način, elektronskim putem, komuniciramo sa ljudima. Multimedijalni sadržaj, pored prvog spota za pesmu "Za godine tvoje", sadrži i foto-galeriju, poeziju, diskografiju i gomilu zanimljivih  stvari. Svi oni ljudi koji priušte originalni disk, znači zaobiđu pirate koji caruju (a vreme im je da prestanu sa tim), imaće prilike da vide  i čuju kompletnu zanimljivu priču.

Obično se za promociju novog albuma veže po jedan veliki koncert...

Biće i koncerata, naravno. Turneja kreće od marta naredne godine. Na žalost, skoro je sigurno da nećemo odsvirati onoliki broj koncerata koliko smo to imali prilike da činimo do sada, jer su tehničko-tehnološki zahvati isuviše komplikovani i zbog toga nećemo imati prilike da obiđemo sve gradove, ali se nadam da ćemo napraviti kontakt sa svim tim ljudima koji iz opravdanog razloga budu uskraćeni za pomenute koncerte na turneji DrUnder.

A sem što se ovih dana nalazite na točkovima, čime se još zanimate u životu?

Ovih dana završavamo i drugi spot, za pesmu "Tanka nit", a nakon toga počinjemo snimanje 45-minutnog TV filma koji ćete imati prilike da premijerno vidite u novogodišnjem programu RTS-a. Videćete, to je jedan potpuno durgačiji pristup u odnosu na sve što smo do sada radili.

Kako publika reaguje na ovo očigledno insistiranje na tehno i drum'n'bass ritmovima? Činjenica je da se Van Gog još od prošlog albuma smatra bivšim rok bendom.

Veruj mi, nemam pojma kakve su reakcije fanova. Otkako je izašao CD mi se nalazimo na putu, putujemo po svim gradovima gde na najdirektniji način delimo zadovoljstvo povodom izlaska albuma DrUnder. Apsolutno, ne treba očekivati iznenađenje i reakcije naše publike. To je jedna dugogodišnja duhovna saradnja, tako da ne reagujemo mi na to kakve su reakcije. Ono što se nalazi na albumu je, zapravo, realizacija jedne ideje koju je Van Gog započeo na prošlom studijskom albumu "Opasan ples". To je nešto novo u našoj muzici i našim glavama, ali mislim da smo uspeli da ostanemo iskreni u svojoj ideji i da će publika to umeti da prepozna, jer publiku ne možeš da prevariš. Ono što Van Gog radi tokom svih ovih godina mnogo se razlikuje od onoga što se dešava u muzici na ovom podneblju, a što je postalo glavni tok neukusa i svega onoga što se zove opijat. Sviđalo se to nekom ili ne, mi definitivno nismo iz te priče.

Zar ne misliš da lepše zvuči Dr Under nego Drunder?

Pa mi smo dali mogućnost da svako prevede na svoj način, da svako da objašnjenje nazivu albuma i pronađe smisao značenja te reči. Najlakše je kazati Dr Under, međutim, lepše i srpski zvuči kad kažeš Drunder, onako kabasto, jako, prodorno. Ja ga zovem Drunder, a sada, da li je doktor ispod ili Dr Under, neka svako nađe ime za svog lekara iznutra. Poenta je da je DrUnder Srbin i moj čovečuljak koji unutra šeta godinama i stalno nas diže kad padnemo i spušta kad poletimo previsoko.

A šta ćemo kada Drunder ode preko grane, kako će se tamo zvati?

(kao iz topa) Drover! Baš tako, Drover!

Pa, ima li planova da Drunder uskoro postane Drover na određeno vreme?

Ne, nema planova. Mi ne planiramo, mi samo živimo za zadovoljstvo. To zadovoljstvo nas nosi i do sada se pokazalo da nas nosi u različitim smerovima i, veruj mi, prija nam i kada je gore raspoloženje i kada je dole raspoloženje. Te amplitude su ti neki talasi koji čine život i moramo naučiti da plivamo i da se snalazimo sve dok se ne potopimo. A i kada se potopimo, onda ćemo naučiti da gnjurimo!

Add comment


Security code
Refresh