Menu

logo

BORKO ĐORĐEVIĆ

PRESSING 48, jun 2005.
Intervju: Prof. dr Borko Đorđević
Razgovarao Bojan JOVANOVIĆ
TOTAL MAKE OVER - SVETSKI NIT U ESTETSKOJ HIRURGIJI

Prof. dr Borko Đorđević je jedan od najpoznatijih plastičnih hirurga u SAD-u i svetu, a njegovi pacijenti su najistaknutije javne ličnosti Amerike. On je u svojoj uglednoj klinici u Palm Springsu ulepšavao lica Nensi Regan, Betsi Ford, Zaze Gabor, Džoan Kolins, Elton Džona, Larija Kinga i preko njih postao prijatelj američkih predsednika Regana, Buša i Kartera... U znak priznanja za njegov doprinos razvoju Amerike, grad Palm Springs, u kome inače imaju kuće najbogatiji ljudi sveta, podario mu je spomen zvezdu na pločniku grada, koja se nalazi među najvećim ličnostima Amerike, poput zvezda u Holivudu. Ekskluzivno za naš časopis dr Đorđević govori o sebi, estetskoj hirurgiji i o novinama koje ona donosi.

U kojoj meri je ekspanzija estetske hirurgije i povećanja broja osoba koje se podvrgavaju ovim zahvatima, postala nova religija savremenog sveta?
Podvrgavanje estetskim zahvatima je, na neki način, postala nova religija zapadne civilizacije. Izneću Vam samo jedan podatak koji govori u prilog ovoj činjenici. Preko 5 milijardi dolara se godišnje potroši na estetsku hirurgiju bilo kog dela tela. Najčešće se tretiraju glava, nos, oči, grudi, stomak (liposukcija). Danas se pojedini delovi tela na samo umanjuju, već i uvećavaju. Prave se tzv. pektoralni i glutealni implatanti, a novina je i da krive noge mogu biti ispravljene. Ovakav pristup telu i izgledu u Americi je postao imperativ i model ponašanja. Veći deo tih osoba su posleratna generacija, danas vrlo imućni i oni su u mogućnosti da svoj kvalitet života poboljšaju lepim izgledom. Naravno, kada je lice lepo i kada je prijatnog izgleda, kada nije namršteno i zbrčkano, mnogo je prijatnije za ljude, a osobi daje puno samopouzdanja.

Na koji način način su povezani lepota i estetska hirurgija sa profesionalnim opredeljenjem savremenog čoveka?
Veliki deo TV zvezda je veoma mlad i godinama uspešno obavlja svoj posao. Posle nekoliko decenija lice, a i čitavo telo, poprimi drugačiji izgled. Tu su najugroženiji TV voditelji, koji neretko zbog lošeg izgleda gube posao. Da bi izbegli ovakav ishod, oni su primorani da se podvrgnu hirurškim zahvatima. Ovo je tipičan fenomen Zapada, gde lepota i mladost imaju prioritet.

Svedoci smo da se sve više poznatih ličnosti odlučuje na ovakav korak. Kakav je iz Vašeg iskustva, profil osobe koja se podvrgava estetskom ulepšavanju?
Paradoksalno zvuči, ali osobe koje su prirodno lepe najranije se podvrgavaju estetskim korekcijama. I to su uglavnom žene. Ove osobe vrlo teško podnose starenje, a način prilagođavanja godinama, praćen je posebnim psihičkim stanjem. Te osobe su vrlo osetljive i kada primete da gube popularnost i moć, koju su do tada posedovale, osećaju se vrlo razočarano i potpuno izgube samopouzdanje. Upravo na ovaj način, kroz estetsku hirurgiju, one teže da povrate svoj izgled, a sa tim i sve ostalo što se baziralo na njemu: popularnost, uspeh, samopouzdanje…

Sve je veći broj žena koje se podvrgavaju hirurškim zahvatima da bi uvećale svoje grudi. U kojoj meri su muškarci odgovorni za ovu pojavu, imajući u vidu da je dokazano da većina njih više voli žene sa većim grudima?
Ja ne verujem da su muškarci ti koji su odgovorni za totalnu ekspanziju estetskog podvrgavanja žena, a posebno za uvećanje grudi. U Americi je imidž tela postao važan, garderoba mnogo lepše pristaje uz lepo i skladno telo. Složićete se, svi smo mi estete i volimo da izgledamo lepo, što je u ljudskoj biti. Po meni, to je glavni razlog za ekspanziju estetske hirurgije, mada je i sama plastična hirurgija stalnim inovacijama doprinela povećanju broja interesenata.

Velika prašina u sredstvima javnog informisanja podigla se oko ugradnje silikona kod žena, a sve sa jednom namerom, da upozore žene da su oni štetni po njihovo zdravlje. Da li su ovo ispravni stavovi?
Ne bih se složio sa Vama. Posle 7 godina istraživanja, Amerikanci su se konačno smirili. To je bio jedan talas koji je zahvatio čitavu zemlju i bio je deo industrijskog rata, vezan za tržište. Realno, više je bio propaganda nego stvarni problem. Danas je dokazano da silikoni za ženu predstavljaju inertnu materiju koja im ne šteti. Nijedna žena do sada na ovaj način nije dobila rak, kako su se u početku pribojavale. Sprovedeno je istraživanje koje je pokazalo da je incidenca karcinoma dojke kod žena koje imaju implatant i onih koje nemaju, identična, tako da nema bojazni za žene koje se podvrgavaju ugradnji silikona.

Estetska hirurgija je jedna od grana medicine koji je u najvećoj ekspanziji. Kakve novine na polju plastične hirurgije možemo da očekujemo u skorijoj budućnosti?
Trenutni svetski hit u estetskoj hirurgiji je "total make over". Parcijalna hirurgija se sve manje primenjuje. Više nema potrebe za diskrecijom i strahom da će vas kad dođete kod plastičnog hirurga neko videti i na bilo koji način obeležiti. Jednostavno, dođete na kliniku i sve promenite. Čitavu proceduru radi tim stručnjaka, prvo maksilofacijalni hirurg, koji izmeri dužinu, napravi odnose, telemetriju i da predlog za dalji operativni tok Onda na scenu stupa esteski hirurg i posle izvesnog vremena sa klinike izađe fizički potpuno druga osoba.

Add comment


Security code
Refresh