Menu

logo

Organik toy - Unfit

Piše: Aleksandar Nikolić Coa

organic-toyObično bih priču o bendu započeo njegovim svrstavanjem negde, bar približno. Sa Organic Toy to ide malo teže, mapirati njih u muzičkom koordinatnom sistemu konfuzije delikatna je rabota. Jeste to instrumentalni rok najsirovije rečeno, ali šta kada se krene dublje? Driblali su mi mozak žanrovi i izdriblali... Previše je ovo tvrdo za postrok a opet nekad previše "lako" za postmetal. Još kad dodate space sintove, onda pa tek...

Bilo kako bilo, ovde imamo devet numera intrigantnih naslova i intrigantne dinamike sa generalnom presudom da je ovo ipak "tvrd" album. Već u uvodnim numerama se da osetiti celokupan zvuk na izdanju, ali ipak ne znate kada će vas neki momenti iznenaditi. Tako recimo "XX" iseče uši jednim rifom koji kao da je ispao iz džepa Tool-u. A žene su navodno nežnija stvorenja... E pa, ne u ovoj pesmi. Njen nastavak u numeri "XY" dosta spušta tempo i pokazuje smireniju stranu muškog karaktera. Jedan od vrhunaca albuma je svakako numera "21" koja, iako najkraća, vrlo vešto oslikava dušu na pokretnim stepenicama ka nebu, odnosno poslednjoj pesmi "Brighter spot". Međutim, ne dajte da vas naziv poslednje pesme zavara. Duša je poprilično pokisla i skenjana. Spolja je kvasi kiša, a iznutra saznanje da je pad odozgo neminovan jer svi znamo da gore više ne stanuje niko. Zamislite Šon Penovu facu iz filma "21 gram" − to je tu negde.

Što se tehničkog aspekta albuma tiče, svi instrumenti sem bubnja (i nekih sintova) snimani su u londonskom "Bonafidestudio". I tu upravo leži problem. Bubanj sniman u Zemunu primetno "štrči" kvalitetom u odnosu na ostatak instrumenata, a to očigledno nije moglo da se ispegla ni u miksanju albuma. Sa druge strane, to teško da se može smatrati validnom zamerkom imajući u vidu da je bend sam finansirao snimanje i objavljivanje albuma i da je krajnji rezultat uprkos svemu odličan.

Organic Toy su ovim izdanjem upali u onu fioku "Dobro čuvane tajne srpske muzike" iz koje su svojevremeno, i sasvim zasluženo, izmileli bendovi Consecration, Emanuil, Fluid Underground, nekadašnji Jewy Sabatay i još poneki. Da li će i oni uspeti da se iskolebaju iz te fioke u neku fioku iznad videćemo. Što se mene tiče, ja evo pokušavam da je otvorim ovim tekstom. Međutim, zarđale šarke malo otežavaju posao, a mene ima jedva 75 kila (sa patikama, prstenjem i glavom teškom od sinoć), tako da 'ajde pomagajte i vi malo.

Add comment


Security code
Refresh