Menu

logo

The National – Trouble Will Find Me

Piše: Miloš Najdanović
The National – Trouble Will Find Me (2013)

the-nationalPlivamo nizvodno; hodamo pognutih glava; gledamo svoja posla... Bežimo od problema, muka, kavge... ali nas na kraju problemi sami pronađu. Bez ugovornih obaveza, rasterećeni od svega, spremni da naprave pauzu, The National ipak nalaze brzo inspiraciju i samo tri godine od „High Violet" objavljuju novi disk „Trouble Will Find Me".

Na tragovima post pank depresije bend nadograđuje svoju muziku i može se reći da su u poslednjim godinama uspeli da naprave autentičan zvuk, možda već savršen. Kako je u jednom stranom mediju napisano, oni sada samo „održavaju briljantnost". Nema mnogo pomaka, The National su se jednostavno prepustili i pravili muziku po već proverenom receptu.

Za potrebe snimanja, indi rokeri su se odlučili za izolaciju u ambaru prepravljenom u muzički studio (Clubhouse). Namera je bila da članovi budu nerazdvojni, da budu tim koji će jednim zajedničkim procesom doći do željenog zvuka. Prva inspiracija za stvaranje je jedan od najlepših ljudskih osećaja – rođenje deteta. Novopečeni otac Eron Desner u njihovu muziku unosi osećaj blagostanja i pozitivnih emocija. Šta je onda poremetilo stvari? Upravo ono iz naslova „Problem će me naći". Tako je proces snimanja pri samom startu prekinut tornadom. Zatvorenima u studiju, bez struje, momcima nije preostalo ništa drugo no da pod svećama sviraju akustično. Kasnije je naišao i uragan zbog koga su brinuli za svoje najbliže. Na muziku se sve to odrazilo odlično. Ambivalentnost emocija album čini ljudskim. Samo na trenutke pozitivan, uglavnom prevladava osećaj potištenosti. Osećaju se strah i tuga iz kojih se rađaju nada i uteha.

Sa tehničke strane, sve je besprekorno i precizno. Iako je najavljeno dosta poznatih gostiju, preslušavanjem se ne primećuje da su imali značajan uticaj. Primetan je napredak na klavijaturama, mnogo su bolji aranžmani i stvarno odlično odslikavaju atmosferu. Pored post pank uticaja, teži se ka indi folku, što je danas itekako tipično za moderne indi bendove. Raznolikost instrumenata lepo je ukomponovana u jednu celinu kojom diriguje bariton glas Meta Berningera.

Album iz dubine vuče ka površini, teži nekom boljem pogledu na svet iako mu nije takva tematika. „Trouble Will Find Me" dodatno i neosporivo potvrđuje da National nisu festivalski bend. Oni su mnogo ličniji, privatni, smatrate ih samo vašim. Ne želite da ih delite sa svetom. Slušaćete ih potpuno sami, u krugu najbližih prijatelja ili u nekom mračnom klubu izbegavajući kontakt sa osobom do vas.

Add comment


Security code
Refresh