Menu

logo

Kings of Leon - Mechanical Bull

Piše: Miloš Najdanović
Kings of Leon – Mechanical Bull (RCA, 2013)

mechanical-bullMehanički bikovi po južnjačkim barovima širom Amerike jedna su od glavnih atrakcija. Ceo minut traje borba koja je zabavna i uzbudljiva, a Debra Vinger u filmu Urban Cowboy pokazala je da ova igra može biti i seksepilna. Uz dodatak rokenrola i ljubavi „Mechanical Bull" grupe Kings of Leon pruža sve što je potrebno jednom modernom kauboju.

Na „Mechanical Bull" braća Falovil vraćaju se korenima i svojim prvim diskovima. Na „Come Around Sundown" i „Only by the Night" više su se okretali alternativnom roku i evropskom tržištu, dok su u svojoj rodnoj zemlji bili potcenjivani. Već sa prvom pesmom „Supersoaker" i stihovima Cause I'm the super soaker, red white and blew 'em all away, žele da se predstave kao Amerikanci koji nisu zaboravili svoje početke inspirisane južnjačkim rokenrolom i bluzom. Na to sve dodaju garažni zvuk i otkrivena je šema iza albuma. Upravo mešavina ovih žanrova, pogotovo sa bržim pesmama, podseća na prva dva albuma „Youth & Young Manhood" i „Aha Shake Heartbreak".

Kings of Leon jesu karakteristični i po svojim ljubavnim pesmama, to rade odlično, zato ni ovaj album nije smeo da prođe bez nežnije strane. „Beautiful War", „Temple", „Wait for Me", „Tonight" i „On the Chin" mogu se svesti pod laganije i emotivnije. Kao i sve balade Kings of Leon, idealne su za vođenje ljubavi i, uopšte, osećanje prisnosti sa voljenom osobom. Doduše, treba ih izbegavati u periodima raskida.

Kada se kompletno sagleda, disk je poprilično konzistentan. Nema očiglednog koncepta, ali neke sitnice, počev od omota albuma i njegovog naziva, navode nas ka američkim barovima i urbanim kaubojima. Nekako su i pesme usklađene da počinju bržim tempom, kada vaš provod u baru tek počinje, a poslednja „On the chin" baš zvuči kao sikter, kada su već svi pijani, leže po(d) stolovima, dok osoblje polako naplaćuje račune, služi zadnju rundu i već kreće sa čišćenjem poda i skupljanjem stolica.

„Mechanical Bull" je napravljen da zvuči jednostavno i vrlo pitko što ume da bude loše generalno, ali je ritmičan i to na ovom primeru zvuči savršeno. Vidi se da je pažljivo pripreman, da iako prost, on bude kompletan. Čak su izbacili i neke šire društvene teme u stihovima i okrenuli se ljudskoj svakodnevnici. I stvarno mu je teško naći ikakvu manu. Braća su ispravila sve greške sa svojih prvih albuma i servirali ih publici u mnogo zrelijoj i ozbiljnijoj ambalaži.

Add comment


Security code
Refresh