Menu

logo

Nostalgija ili dobra reklama

Piše: Miloš Najdanović
Rockumentarnica: Sound City
Režiser i producent: Dave Grohl
Scenario: Mark Monroe

nostalgijaGodine 1991. grupa Nirvana sa producentom Bučom Vigom uputila se iz Sijetla ka Los Anđelesu i čuvenom studiju Sound City da snime kultnu ploču „Nevermind". Deceniju kasnije, bubnjar Dejv Grol ponovo kuca na vrata sada zatvorenog studija i u svom rediteljskom debiju prepričava njegovu istoriju.

Sound City studio je sa radom počeo 1969. godine i u njemu su snimali Nil Jang, Tom Peti, Roni Džejms Dio, Fleetwood Mac, Nirvana, Rage Against The Machine, Džoni Keš, Queens of the Stone Age, Metallica, Nine Inch Nails, Slipknot, i mnogi, mnogi drugi, a najsvežije, pred samo zatvaranje, Mastodon i Arctic Monkeys. Osim odlične opreme za snimanje, Sound City je zahvaljujući osnivačima Džou Gotfridu i Tomu Skiteru otkrio i probio Rika Springfilda, delimično je zaslužan za pripajanje paru Linzi Bakingem/Stivi Niks bendu Fleetwood Mac, i izrodio je neke od najpoznatijih producenata poput Nika Raskulineca.

Film ima nekoliko priča u sebi. Od priče o čuvenom Neve pultu za snimanje, preko jedne od najboljih soba za snimanje živog bubnja. Velika je, ima odličnu akustiku, a nastala je sasvim slučajno i neplanirano. Ostatak fabule je uglavnom pričan hronološki, tako da prati kompletan razvoj studija sa svim padovima i ponovnim uzdizanjima, pa do samog stavljanja katanca.

Dušu dokumentarcu daju sporedne priče o osoblju i prijateljskoj atmosferi koja je postojala u studiju. Takođe, cilja na emocije pričom o Riku Springfildu koji je, ponet slavom, napustio Džoa Gotfrida koji je predstavljao očinsku figuru u njegovom životu; borbom za opstanak nove vlasnice Šiven O' Brajen u vreme digitalizacije; o Pauli Salvatori, sekretarici u koju su svi muzičari bili zaljubljeni i, na kraju, o Niku Raskulinecu koji je od običnog potrčka postao cenjeni producent.

Studio je tokom 70-ih dobrim delom 80-ih godina cvetao, posla je stalno bilo, a na zidu je bilo sve više platinastih ploča. Kraj 80-ih doneo je digitalizaciju i uvođenje kompjutera u proces snimanja. U dokumentarcu se skoro jednoglasno slažu da nikada nisu prihvatili digitalni zvuk i način snimanja, jer se muzika više ne svira već programira, pa svako može biit muzičar. Naravno, jedini pobornik računara je Trent Reznor, uz opravdanje da on kompjuter koristi kao instrument, a ne isključivo kao alat za produkciju. Pojavom kompakt diskova i inovativnih tehnologija Sound City prelazi u vlasništvo Šiven O' Brajen, nema mušterija, a dugovi se gomilaju. Dolazi Nirvana, za 16 dana snimaju „Nevermind", osvajaju američke top liste i telefon u Sound City-u ponovo zvoni. Javljaju se bendovi koji traže novi rok zvuk, i bore se za opstanak analogne muzike: Rage Against The Machine, Queens of the Stone Age, Red Hot Chili Peppers itd. Zanimljivo je da je nekoliko nedelja po uspehu „Nevermind" albuma, preminuo osnivač studija Džo Gotfrid.

Poslednje poglavlje filma počinje sa Dejvom Grolom koji kupuje Neve konzolu i kreira svoj „studio 606"... a onda počinje magija. Nastaje „Reel to Reel" – okupljanje muzičara koji su svirali u originalnom studiju da zajedno rekreiraju magiju Sound Cuty-a. Pozivu su se odazvali Stivi Niks, Piter Hejs, Robert Levon Bin, Rik Springfild, Pet Smir, Kori Tejlor, Pol Mekarti, Krist Novoselić... Vrhunac je džem sesija nazvana „Manntra" u kojoj su učestovali Dejv Grol za bubnjevima, Džoš Om za gitarom i Trent Reznor kao pijanista i producent.

Priča koje se Dejv Grol dotakao je stvarno dirljiva i prenosi duh netehničkog dela snimanja i produciranja jednog albuma. A Sound City je definitivno mesto koje je okupljalo vrhunske muzičare. Film je malo čudno koncipiran, nelogično ima neke celine, a onda naglo postaje čista hronološka priča. U početku Grol ima šaljiv pristup svemu, ali to vrlo brzo iščezava. Gorak utisak možda ostavlja kraj filma. Tolika priča i hvaljenje studija, zasebno Neve konzole, a na kraju vidimo da je Grol kupuje i kreira svoj studio. Dejv nezvanično nosi status „najljubaznije osobe u rokenrolu", i treba verovati u njegovu dobru nameru ovog rokumentarca, ali ne može se ne postaviti pitanje da li je sve to samo farsa i zapravo dobra reklama za njegov „studio 606".
Ocena: 3.5
Premijera: 18.1.2013.
Režiser i producent: Dave Grohl
Scenario: Mark Monroe
Dužina trajanja: 108 minutes

Tagovi: Sound City, Nevermind, Nirvana, Dave Grohl, Neve 8028, Joe Gottfried, Tom Skeeter, Neil Young, Fleetwood Mac, Stevie Nicks, Rick Springfield, Tom Petty, Lindsey Buckingham, Josh Homme, Trent Reznor, Shivaun O'Brien, Nick Raskulinecz, Paula Salvatore, Butch Vig

Add comment


Security code
Refresh