Menu

logo

„Divirgentni“ – Veronika Rot

Piše: Dragana Stojiljović
Urban Reads, 2013. godina
(Naslov originala: Divergent – Veronica Roth, Katherine Tegen Books, 2011)

divergentni-koricaU dalekoj budućnosti, grad Čikago je podelio društvo na pet odvojenih frakcija, od kojih svaka predstavlja određene vrline čovečanstva: Nesebični, Miroljubivi, Čestiti, Neustrašivi i Učeni. Na Dan odabira, svi šesnaestogodišnjaci u gradu polažu test sklonosti kojim se određuje kojoj frakciji zaista svako od njih pripada. Nakon testa, oni ipak imaju slobodu da sami odluče da li će se prebaciti u frakciju koju im je test sklonosti sugerisao ili će ostati u onoj u kojoj su rođeni. Šesnaestogodišnja Beatris Prajor je rođena u porodici Nesebičnih, ali tamo se nikada nije osećala prijatno – uprkos ljudima oko sebe, bila je usamljena i osećala je da je život među Nesebičnima sputava, kao da tamo istinski ne pripada. Kada je došlo vreme za test sklonosti, ispostavilo se da su njeni rezultati nejasni: da ne pripada samo jednoj frakciji već da poseduje sklonosti ka trima – Nesebičnima, Učenima i Neustrašivima. U najvećnoj tajnosti je saznala istinu o sebi i upozorena ja da tu informaciju nikada, ni pod kojim uslovima, ne deli ni sa kim. Na Dan odabira, kada svi šesnaestogodišnjaci biraju u kojoj frakciji će nastaviti svoje živote, Beatris konačno donosi odluku da napusti svoju rodnu frakciju i pridruži se Neustrašivima. Beatris i ostali transferi prolaze kroz komplikovanu inicijaciju koja ima za cilj da, na osnovu rezultata tri stupnja obuke, odluči o tome ko će od njih postati pripadnik i nastaviti život u Neustrašivima.

Ne, ovo nije isto što i „Igre gladi". Ako kao čitalac ulazite u biblioteku ili knjižaru sa namerom da nađete isto što ste prethodno čitali, džaba ste i ulazili. „Divirgentni" je podjednako dobra knjiga sa aspekta distopijskog, odnosno antiutopijskog podžanra fantastike kome pripada roman Suzane Kolins, ali se bavi potpuno drugačijim rasulom sveta i društva mada nimalo manje okrutnim i sadističkim.

Likovi su tinejdžeri, ostavljeni na milost i nemilost sistema razvrstanog u frakcije, a njihov zadatak je da se održi svet izgrađen na strogoj kontroli i pravilima. Glavna junakinja Tris nam kroz svoju interakciju sa drugim likovima daje sliku tog sveta koji je ublažena verzija Orvelovog iz „1984". Naravno da i ovde ima ljubavne priče, suptilno i napeto date kroz razotkrivanje velike prevare o „idealističkom" društvu. Ni akcije ne fali, koja za sobom vuče dosta nasilja i okrutnosti. Kao kod „Igara gladi" i ostalih romana distopijskog pravca, ovde se prožima kritika društva kakvo danas jeste i daje upozorenje do čega bi sadašnja bahatost mogla da dovede u budućnosti. Veronika Rot se ne bavi uzrocima tog totalitarizma već posledicama i ljudskom potrebom za slobodom. Ali nemojte da vas uplaši taj filozofsko-politički aspekat romana, jer ova knjiga prvenstveno ima za nameru da bude zabava, a potom sve ono ostalo što bi se dubljom analizom i još jednim čitanjem moglo pronaći između redova.

Ovo je prvi roman u serijalu od tri knjige koji je objavila nova izdavačka kuća Urban Reads, pri čemu je i druga prevedena kod nas pod naslovom „Pobunjeni". A kako to holivudski trend nalaže ovih dana kada je literatura za mlade u pitanju, po „Divirgentnima" se snima film i izlazi u martu sledeće godine.

Add comment


Security code
Refresh