Menu

logo

„Vampirska akademija" – Rišel Mid

Piše: Dragana Stojiljković
„Vampirska akademija" – Rišel Mid (Laguna, 2010.)
(Naslov originala: Vampire Academy – Richelle Mead, Razorbill, 2007)

vampirska-akademijaPosle dve godine slobode, Rouz i Lisa uhvaćene su i odvučene natrag na Akademiju svetog Vladimira, školu za vampirsko plemstvo i njihove buduće čuvare, skrivenu u gustim šumama Montane. Ali unutar gvozdenih kapija, život je još opasniji..., a strigoji su uvek u blizini. Rouz i Lisa snalaze se učeći kako da opstanu u ovom opasnom svetu, da se suoče sa iskušenjima zabranjene ljubavi i da pri tom uvek budu na oprezu, kako zli nemrtvi ne bi zauvek pretvorili Lisu u jednu od njih...

Ukoliko vam se dopao serijal „Sumrak" Stefani Mejer, verujem da ste se bacili u potragu za nečim sličnim. „Vampirska akademija" to NIJE. Jedina sličnost između ova dva dela je što su o vampirima, a i oni su poprilično različiti (nema svetlucanja, ura!). Rišel Mid ume da piše i ispriča priču, a sama radnja je mnogo više od ljubavne drame i priče o tinejdžerskoj neprilagođenosti. „Vampirska akademija" je prvi od šest romana u istoimenom serijalu i svi su objavljeni kod nas u izdanju Lagune.

Da se razumemo, ovo je roman koji se čita u jednom dahu i nemate mira dok ga ne završite (mada su neki od nas tako pročitali ceo serijal i posle nisu više "videli na oči"). Rišel Mid nije loša spisateljica, iako bi se o književnim kvalitetima ovde naširoko moglo raspravljati. Njena radnja je brza, efektna i teče. Ljubavna priča (danas skoro uvek obavezan sastojak young adult književnosti ili omladinskih romana ili literature za mlade) nije nametljiva i ne guši, već ima prizvuk one sjajne pesme „Strepnja" Desanke Maksimović. Akcije ima na tone, magije u naznakama, a misterija je najobičnija krimi priča u kojoj do kraja ne znate ko je glavni negativac niti kakvi su mu planovi. Iako ovde govorimo samo o prvom romanu, ni ostalih pet ne posustaje u narativnom kvalitetu, a radnja postaje mnogo kompleksnija. Rišel u ostalim delovima uvodi nove, zanimljive likove, a Rouz i društvo iz prve knjige sazrevaju i susreću se sa sve većim pretnjama. Ako vam se dopadne ovaj serijal, možete da pročitate i novi serijal iz istog sveta „Bloodlines" (za sad su izašle tri knjige), doduše na engleskom, jer još uvek nije preveden kod nas. Takođe, sledeće godine izlazi i igrani film, tačno na Dan zaljubljenih pošto, konačno, vođenje voljene osobe na film o vampirima na ovaj sveti dan ljubavi nije huljenje na romantiku. Hvala ti bar na tome, Stefani Mejer!

Add comment


Security code
Refresh