Menu

logo

ST!LLNESS

Piše: Aleksandar Nikolić Coa
ST!LLNESS – S.T.I.-.L.L.N.E.S.S.

stillness"Šta reći? Kakvu posluku porati" sempl je sa kojim kreće treći album hrvatskog crossover sastava iz Splita. Ne dajte da vas takav početak zbuni pošto bend i na ovom izdanju i te kako zna kakvu posluku šalje. Razlika je u tome što je šalje na malo drugačiji način nego do sada. Na prethodna dva albuma pevač Ivan Jurić Yuri počastio nas je izvanrednim liričkim pesnicama koje su palile krošee, direkte i aperkate po celom telu podgojenog sistema.

A Joyful Noise

Piše: Miloš Najdanović

GOSSIP – A JOYFUL NOISE (Columbia, 2012)
„ABBA XXI VEKA"

a_joyful_noise_coverBritanska pop grupa Gossip nastavlja sa objavljivanjem kvalitetnih albuma. Album „A joyful noise", čije ime prevedeno sa engleskog kaže „buka za uživanje", definitivno se ne može porediti sa bukom, ali se u njemu itekako može uživati.

Kada su izdali debi album 2000. godine, Gossip su bili rok bend. Indi i garažni rok, da budemo precizniji, ali vremenom se pravac menjao sve više ka pop, disko i fank muzici. Dvanaest godina kasnije stigao je „A joyful noise" kojim su duboko zagazili u disko i sint-pop vode.

Top 10 svirki u Nišu

Pišu: Miloš Najdanović i Aleksandar Nikolić Coa

TOP 10 SVIRKI U NIŠU
SEZONA ZIMA - PROLEĆE – LETO 2012.

hladnopivoEkonomska kriza, nizak standard i nedostatak klubova ugnjetavaju kulturni život Niša. No, ovo je oduvek bio rokenrol grad i kada je bilo najteže, rokenrol se uvek svirao. Šta god nam u životu bude manjkalo, makar koncerata, nadamo se, uvek će biti. Godina 2012. bila je još jedna koja je Nišlijama pružila mnoštvo svirki. To je svakako otežalo posao izdvajanja deset onih o kojima će se pričati makar i u 2013. godini, a možda i duže. Napomenućemo da su u pitanju koncerti održani do kraja avgusta (da, zato fali Nisomnija), a na vama je da nam zamerite što među deset najboljih nismo stavili Topalka, Tuborg žurku i Ligu izuzetnih džentlmena.

Indigo deca

Piše: Aleksandar Nikolić Coa
VISEĆI VRTOVI VAVILONA – INDIGO DECA (MTV.RS, 2012)

indigodecaKada sam video reklamu za slobodan download ovog izdanja na sajtu ovog našeg MTV-ja mislio sam da se radi o nekakvom rege bendu pa sam ga u prvi mah iskulirao. Međutim koliko sam debelo omašio sa procenom shvatio sam samo par dana kasnije kada sam pročitao da bend čine Dejan Cvetojević (pevač Doghouse-a), Dušan Jovanović (basista Blankfile-a) i Petar Petrašković (bubnjar Tea Break-a). Kako kažu ove voditeljke što kenjaju o modi, "to je onda apsolutni must have ove sezone".

Not Your Kind of People

Piše: Miloš Najdanović
Garbage - Not Your Kind of People (STUNVOLUME, 2012)

garbageŠirli Menson, Buč Vig, Djuk Erikson i Stiv Marker obradovali su pre dve godine fanove širom sveta vešću o reformaciji benda Garbage. Ponovo okupljeni post grandž tim snimio je i prvi album posle pauze od sedam godina nazvan „Not your kind of people". Album kreće sa „Automatic systematic habit", fensi elektro pop pesmom od koje zastrašuje pomisao da Garbage može ovako užasno da zvuči. Odmah kroz glavu prolazi misao – 'želim li da nastavim sa slušanjem?'.

Rekvijem za ravnodušne

Piše: Ivana I. Božić
EPICA
Requiem for the Indifferent
(Nuclear Blast Records, 2012.)

requiem-indifferentVelika tenzija koja vlada između različitih religija i kultura, ratovi, prirodne katastrofe i finansijska kriza inspirisali su članove benda Epica da stvore konceptualni album od 13 pesama, peti po redu u njihovoj desetogodišnjoj karijeri. Na taj način još jednom su pokazali zašto nose titulu vodećeg benda na simfo metal sceni. Pod etiketom "Nuclear Blast Recordsa" početkom marta pojavio se peti po redu studijski album holandskog simfo-metal benda Epica – "Requiem for the Indifferent". Album je snimljen u Gate studiju u Nemačkoj a producirao ga je Sascha Paeth, dok je artwork za album delo Stephana Heilemanna. I to je, ujedno, oproštajni album originalnog basiste benda Yves Hutsa.

Mingus Movies

Piše: Aleksandar Radovanović
Vek džeza (12)

mingus

„Isekli su moju scenu sa Bingom (Krozbijem) i Bobom (Houpom) – stajao sam iza njih, držao koplje i govorio: 'Da, Bvana'." Ovim rečima je Čarls Mingus, pored Djuka Elingtona najveći kompozitor u džezu, bend lider i virtuozni kontrabasista, rekapitulirao svoje prvo iskustvo sa filmskim kamerama. Bilo je to 1940. godine, a film iz kojeg je izbačena njegova scena zvao se „Road to Zanzibar". Kroz tri godine statiraće u još jednom holivudskom hitu, u filmu „Higher and Higher", sa Frenkom Sinatrom u glavnoj ulozi.

Povratak bludnog sina

Piše: Miloš Najdanović
Medijski rat Čaka Lora i Čarlija Šina

sheen„Ne možeš me otpustiti, dajem otkaz!" TRAS! „Misliš da me možeš zameniti nekim drugim likom? Samo napred, neće biti isto" TRAS! „Možda misliš da gubim, ali ne, ja..." Ovo su prve reči nove serije „Kontrola besa" (Anger management), i svi znamo da je sledeća reč trebalo da bude Čarli Šinova čuvena „Pobeđujem" (Winning). Očigledno upućeno bivšem poslodavcu, Čaku Loru, Šin mu stavlja do znanja da je ponovo u sedlu. Vratimo se malo unazad. Jedini uspeh u poznijem delu Šinove karijere je glavna uloga u Čak Lorovoj seriji „Dva i po muškarca". Čarli Šin je igrao ulogu bogatog kompozitora džinglova Čarlija Harpera čiji se ceo život vrteo oko seksa, alkohola i kockanja. Komedija je naišla na veliki uspeh u SAD i, sa Šinom u vodećoj ulozi, se emitovala dugih osam godina. Problem se pojavio kada se Čarli Šin previše uživeo u svoju ulogu i počeo da živi Čarli Harperov život. Zabavljao se sa dve porno glumice istovremeno, pio dosta, drogirao se i vremenom postajao agresivan, nesmotren i neodgovoran. Čak Lor nije osoba koja će trpeti ovakvo ponašanje u studiju, pogotovo kada je i sam ugled serije ugrožen, pa su se njih dvojica posvađali i Lor je otpustio Šina.

The Walking Dead

Piše: Pavle Zelić
(Okružen mrtvima: The Walking Dead, grafička novela - 2003-...
(Image comics)/ TV serija - 2010-... (AMC))

okruzen-mrtvimaZombiji su pobedili. Konačno! Pažljivijem konzumentu popularne kulture teško mogu da promaknu određene pravilnosti u ponudi knjiga, filmova, TV serija i stripova, pre svega po pitanju njihove žanrovske i tematske određenosti u pojedinim periodima. Jednostavnije rečeno, i koristeći primere čudovišta i natprirodnih bića koja su u modi određene godine, ti trendovi se mogu vezati za vampire, vanzemaljce, superheroje, čarobnjake, duhove, anđele i demone...Svako od ovih stvorenja je u nekom periodu hit. Obično to počinje serijalom knjiga ili fimova (npr. Sumrak saga, Hari Poter, X-men serijal), a zatim se širi preko serija sa sličnom tematikom, strip adaptacija, kompjuterskih igara...

Smrt čoveka na Balkanu

Piše: Dejan Dabić
Režija: Miroslav Momčilović
Uloge: Emir Hadžihafizbegović, Radoslav Rale Milenković, Bojan Žirović, Nataša Ninković, Anita Mančić, Ljubomir Bandović, Branislav Trifunović, Milica Mihajlović, Bojan Lazarov, Nikola Đuričko, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Mirjana Karanović, Nikola Kojo

smrt-coveka-na-balkanuOdlični scenarista Miroslav Momčilović („Kad porastem biću Kengur", 2004), za kratko vreme stekao je solidan rediteljski opus od tri filma; ostvarenjima „Sedam i po" (2006) i „Čekaj me, ja sigurno neću doći" (2009), pridodao je i letošnju premijeru - „Smrt čoveka na Balkanu" (film je, pored ostalog, prikazan u jednom od programa festivala u Karlovim Varima, gde je dobio i nagradu za najbolji nezavisni film). Reč je o jednom od najneobičnijih srpskih dugometražnih igranih filmova, slobodno možemo reći ne samo u istoriji kinematografije ove, nego i prethodnih zemalja, film koji se, pre svega, odlikuje hrabrim rediteljskim postupkom.

Prometheus

Piše: Dejan Stojiljković
Režija: Ridley Scott
Uloge: Noomi Rapace, Michael Fassbender, Guy Pearce, Charlize Theron

prometheus"Prometej" je protutnjao kroz kosmički mrak naših i inostranih bioskopskih dvorana i učinio upravo ono što se od ovog filma i očekivalo - nikog nije ostavio ravnodušnim. Silne polemike oko filma vode se i sada, dok ovo kucam, jedni su oduševljeni, drugi razočarani, treći neodlučni...Da li nam je ser Ridli isporučio traljavi derivat "Alien" serijala, ili je osvežio priču kroz ovaj rip-of, spin-of, prikvel, šta god da je već? Ono u čemu se svi slažu jeste da je film vizuelno raskošan i da u njemu postoje scene koje vas ostavljaju bez daha. Majkl Fazbinder kao android Dejvid je takođe nešto oko čega nema dvojbe, čovek je odigrao tu ulogu perfektno. Ali, hej, ima nas koji smo tog istog Fazbindera gledali još dok je bio mlad i zelen na BBC-ju pa nas njegovo avanzovanje u sjajnog karakternog glumca ne ostavlja zanemele u čudu.

Čudesni Spajdermen

Piše: Đorđe Bajić
Režija: Marc Webb
Uloge: Andrew Garfield , Emma Stone, Rhys Ifans, Denis Leary, Martin Sheen, Sally Field

spidermanSuperherojski filmovi su neminovnost i nezaobilazni deo svake bioskopske sezone. Holivud neumorno štancuje nove naslove zasnovane na popularnim stripovima Marvela i DC Comicsa. Samo u poslednje dve godine smo bili u prilici da pogledamo filmove kao što su The Green Hornet, Tor, X-Men: First class, Green Lantern, Captain America, Osvetnici... Ako listu proširimo na prethodne tri decenije, broj superherojskih filmova je zaista impresivan... Istina, bilo je među filmovima zasnovanim na strpovima istinski vrednih dela, pravih dragulja, ali se uglavnom sve svodilo na skupu konfekciju namenjenu najširoj publici.

Uspon mračnog viteza

Piše: Zoran Janković
Režija: Christopher Nolan

batmanDobar deo priča o ovom ostvarenju počinjao je i još zadugo počinjaće podsećanjem na masakr tokom pretpremijere, ali moguće je prikaz otpočeti i pominjanjem Slavoja Žižeka koji je za potrebe bečkog delimičnog imenjaka vašeg i našeg Pressinga sročio ideološko-značejsku vivisekciju najnovijeg proizvoda u okviru ove nezaustavljive franšize. Žižek u tekstu na stranicama narečenog lista Die Presse izražava zabrinutost da ovo ostvarenje ima potencijal da diskredituje pokret „Okupiraj Volstrit". I u pravu je gospodin Žižek – Nolan na primeru ovog filma daje dosta povoda i za takva ideološka iščitavanja ove superherojske avanture. Ne greši Žižek ni kada primećuje da je u srži ove priče „arhetipska Dikensova (Dikens se u formni citata i javlja u samom filmu) predstava o dobrom kapitalisti koji finansira otvaranje sirotišta za razliku od lošeg pohlepnog kapitaliste koji to ne čini"; osim toga Wayneu/Batmanu dopada zadatak da Gotham City spase od ofanzive razurlane bande amnestiranih zločinaca i gnevne sirotinje. Bane, predvodnik ove neporecivo ideološki jasno i glasno intonirane revolucije jeste unakaženi predvodnik, kako će Žižek primetiti „brutalnih kreatura bez ikakvog poštovanja prema ljudskom životu".

Varvarin iz Simerije

Piše: Dejan Dabić
Multimedijski superheroji (32): Konan Varvarin

conanProšla godina je nesumnjivo bila godina revitalizacije multimedijalne slave Konana Varvarina ili Konana Simerijanca; s jedne strane, u svetu je napravljen rimejk filma koji je pre tridesetak godina proslavio „Herkula elektronske epohe", Arnolda Švarcenegera, a s druge – agilni strip izdavač iz naše zemlje Darkwood otpočeo je seriju strip albuma koja je ovoga leta došla do svog četvrtog nastavka. Ideja ovog izdavača bila je objedinjavanje svih Konanovih klasičnih avantura objavljivanih u Marvel Comicsu, a za fanove predstavljanje serijala Conan the Barbarian (1970) i Savage Sword of Conan (1974). Konanov lik stvorio je pre osamdeset godina američki pisac Robert Ervin Hauard u pulp seriji objavljivanoj u časopisu Weird Tales. Na osnovu Hauradovih priča Marvel je pokrenuo serijal po scenariju Roja Tomasa sa Barijem Vindzorom Smitom kao crtačem, da bi crtež kasnije preuzeo Džon Bjusima. Od 2003. godine u Dark Horse počinje novi serijal po scenariju Kurta Bjusieka sa crtačem Kerijem Nordom.

Scalped

Piše: Željko Obrenović
Džejson Eron: Scalped

scalpedcoverNekada se isplati biti strpljiv, čekati, čekati, čekati čak i kad izgleda da nema razloga da čekaš, jer, čini se, ako dovoljno dugo čekaš, stvarno i dočekaš. Takva je bila situacija sa Džejsonom Eronom koji je 2001. osvojio prvu nagradu na Marvelovom konkursu (priča o Vulverinu na osam strana). Pobrao je silne pohvale i delovalo je, stvarno je delovalo, da će se Eron preko noći vinuti među zvezde. Ali, nažalost ili na sreću, to se nije desilo. Marvel kao da je zaboravio na genija kog je imao u džepu i koji je, ako ništa drugo, mogao da im donese još novca.

Desilo se, zapravo, da konkurentska kuća DC ponovo otkrije ono što je Marvel propustio. Vertigo, mračni deo DC-a izdao je Eronov strip „The Other Side", priču o ratu u Vijetnamu sagledanu iz dve perspektive: Vijetnamca i Amerikanca, priču o dva različita a opet tako slična čoveka. Ne može se reći da je „The Other Side" baš remek-delo, ali svakako je već na prvi pogled jasno da se radi o vanserijskom talentu. Taj strip je Eronu doneo nominaciju za prestižnu Ajznerovu nagradu i napokon mu otvorio vrata strip industrije.

Čak i da mogu, ne bih promenio ništa

Intervju: Vladimir Krstić Laci
Razgovarao: Marko Stojanović

laciLično poznajem više stotina strip crtača, ali Vladimir Krstić Laci je jedan od svega par ljudi za koje znam da mogu da nacrtaju bilo šta, bilo kad, bilo čime – što je više nego dovoljan razlog pokušamo da dobijemo uvid u to kako ovaj crtački maestro s Nišave razmišlja...

Kako je Vladimir Krstić postao Laci? Kako si stekao taj nadimak po kome si i danas poznat?

Nadimak sam dobio po dva osnova... Za prvi osnov sam sam "kriv": skraćivao sam ime Vladica (tako su mi tepali) i to je zvucalo kao ACI, no nije bilo glasa L koji su mi otac i stric dodelili inspirisani prasetom koje su zvali Laci – to je drugi osnov. Ni dan danas ne znam zašto su ga tako zvali, no to prase nije pojedeno iz jednostavnog razloga – raznela ga je bomba prilikom bombardovanja Niša u vreme II svetskog rata. Naravno, u to vreme su ova dva brata bili dečaci, koji su bili složni i srećni... Sve dok se nisu oženili. No, i pored toga krv je krv, pa sam jedan od najboljih svedoka njihovih srećnih trenutaka, koje su jako često delili i sa mnom, i uvek su me zvali Laci. Da se zovem Vladimir Krstić saznao sam od učiteljice prilikom prozivke pri polasku u prvi razred – žena se uplašila gde je to dete jer se niko ne odaziva na to ime, a brojno stanje je u redu! Kad sam joj lepo objasnio da ja nisam Vladimir Krstić već Laci, bilo joj bolje, pa je prvi čas mogao da počne. Prvo što sam naučio na tom času bilo je moje ime i prezime... Rado se toga sećam i rado o tome govorim.

Istine i konsekvence

Piše: Marko Stojanović
Stripovanje (29)

Rhett Butler: Frankly, my dear, I don't give a damn.
GONE WITH THE WIND, Sidney Howard

istine-i-konsekvencePostoji šablon za pisanje biografskih tekstova, smernice koje su precizne i razumljive. Dovoljno bi bilo slediti ih, pa da se čovek u tekstu ne izgubi, dovoljno je bilo pridržavati ih se pa da se posao obavi brzo i bezbolno... A to je za izradu teksta o ljudima koje znaš i ubrajaš među prijatelje uvek poželjna varijanta. Pisanje o bliskim osobama uvek je, da tako kažemo, pipav posao – autor teksta o osobi koju poznaje otvara se, hteo ne hteo, za napade da je bio, više ili manje, pristrasan samim tim što se takvog nezahvalnog posla uopšte i prihvatio. Dovoljno je, dakle, držati se oprobane formule, pa da se zadovolji i forma, i privid objektivnosti... Ali mi đavo ovog puta nije dao mira – na taj se način ne bi zadovoljila istina, a ona je, u slučaju Dalibora Talajića (za prijatelje Talaja) upravo ona ključna stvar, životni princip, condicio sine qua non za razumevanje onoga što Talaja čini – i što čini Talaju.

Fantastika je samo za odabrane

Intervju : Miloš Petković
Razgovarao: Branislav Bane Janković

fantastikaMali je broj domaćih pisaca fantastike, uvek će biti više onih koji pišu istorijske, kriminalističke, ljubavne ili romane bazirane na istinitim događajima. Takozvani „kritičari" ne trpe fantastiku, ne razumeju je jer su zaglibili na Dostojevskom i Selimoviću, i to debelo, ali publika je ta koja je važna.

Miloše, po prvi put si u Pressingu. Posle velikog uspeha sa trilogijom epske fantastike „Vukovi Sudbine" koja je doživela tri izdanja i snimanja sjajnog reklamnog trejlera najavio si novi roman. Možeš li nam u kratkim crtama reći nešto više o tome?

Pre svega, pozdrav svim čitaocima Pressinga. Ako sve bude išlo po planu, moj novi roman koji nosi naziv „Perunov hroničar" izaći će neposredno pred Beogradski sajam knjiga. Dugo sam radio na ovom rukopisu, potrošio dosta vremena na istraživački deo jer se građa romana dosta oslanja na našu, slovensku mitologiju. Ipak, ne bih ga svrstao u istorijski već u roman epske fantastike.

Lajkovi napadaju brže od hiperinflacije

Intervju: Goran Živković Gorki, dobitnik Brankove nagrade
Razgovarala: Aleksandra Gojković

spalipacitajMladi niški pesnik Goran Živković Gorki (1984) počeo je kao i većina onih koji su rešili da uđu u svet poezije - objavljujući u književnim časopisima, a potom je, zajedno sa pesnikom Miljanom Milanovićem, osnovao neformalni pesnički pokret "Tortu kroz prozor" koji se zalaže za čitanje poezije na javnim mestima i u ustanovama gde ne postoje mikrofoni, Fejsbuk i police za knjige. Nastupali su na više mesta (zajedno sa pesnicima okupljenim oko književnog kluba Studentskog kulturnog centra "Tekstura"), uključujući autobus "Niš ekspresa" i niški zatvor. Za svoju prvu zbirku pesama „Spalipačitaj" (podnaslov: „51.uputstvo za gašenje požara"), objavljenu u izdanju Niškog kulturnog centra, dobio je Brankovu nagradu.

Postmoderna, srpstvu verna

Intervju: Miloš Grozdanović, pisac iz Niša
Razgovarao: Velibor Petković

milos-grozdanovicNiška književna scena je svojevrsni fenomen: neki veruju da je najjača u Srbiji, a drugi ginu za ideju da takvo nešto uopšte ne postoji. Mudraci daju za pravo i jednima i drugima, zagonetno se osmehujući poput Mona Lize. Unajmivši najveštijeg svetskog čitača sa usana – čije ime mora ostati tajna – organizatori Sajma knjiga u Frankfurtu dobili su spisak imena koja neprekidno šapuće Đokonda. Prvo na toj listi, kojim lepotica iz Luvra započinje dan je ime Miloša Grozdanovića.