Menu

logo

Jack White – Blunderbuss

Piše: Miloš Najdanović
Debi u Nešvil duhu

jack_white_blunderbussDžek Vajt iz godine u godinu postaje sve „legendarniji" i neosporno važi za jednog od najinovativnijih i najboljih muzičara posle 2000. godine. Slavu je stekao kao frontmen benda The White Stripes koji je od prošle godine zvanično prestao sa radom. Vajt istovremeno vodi izdavačku kuću „Third Man" i svira u bendovima The Raconteurs i The Dead Weather. Nakon dosta produciranja, snimanja i kreiranja za sve te bendove i mnoge druge muzičare sa kojima je tokom godina sarađivao, Džek Vajt je zakoračio u solo vode i izdao debi album "Blunderbuss".

Za divno čudo Vajt nije bio pompezan i napravio album ispunjen gostujućim zvezdama koje će ga automatski lansirati na vrh svetskih top lista, a mogao je. Vajt je tokom proputovanja po Nešvilu, čiji je inače muzički ambasador, napisao lične pesme i snimio ih uz pomoć manje afirmisanih muzičara. I bez velikih imena, vrhovi top listi su brzo osvojeni, što je pokazatelj Vajtove muzičarske sposobnosti. Žanrovski je skoro pa nemoguće opisati album. Rok, bluz, džez i sa druge strane folk, ruts i kantri se prepliću i rvu za prevlast, ali na kraju nijedan ne preovladava. To može biti i jedina mana ovog albuma, njegova nekonzistentnost i prevelika žanrovska raznolikost od pesme do pesme. Na primer, „Sixteen Saltines" je baš čvrst rokenrol izraz, „Love Interruption" je pevljivi duet, a „Blunderbuss" srceparajuća kantri folk numera.

Gitarsko umeće ostavljeno je po strani, i ovde Vajt ne igra gitarskog heroja kakvim je predstavljen u filmu „It might get loud", rame uz rame sa Edžom (U2) i Džimijem Pejdžom (Led Zeppelin). Ostaje skroman, pažljivo bira rifove i povremeno ubaci solažu sa svojim jedinstvenim efektom (DigiTech Whammy WH-4 pedala) koji se provlači kroz mnoge pesme White Stripesa, Raconteursa, pa delimično i Dead Weathera. Širinu celoj priči daju kontrabas, mandolina, šejkeri, marakasi, tamburica, klavir, orgulje i violina.

Koliko god mu bendovi zvučali „futuristički", zapravo su kompozicije pravljene da budu jednostavne i iz vremena kada su robovi u Americi osmislili prve bluz note. Džek Vajt je oduvek „stara" muzička duša i taj deo ličnosti i duh te muzike je uspeo odlično da prenese na svoj solo album. „Blunderbuss" nije savšen (i ne treba da bude), ali svakako zaslužuje pohvale i visoke ocene kritičara.

Add comment


Security code
Refresh