Menu

logo

Osvetnici

Piše: Dejan Dabić
Multimedijski superheroji: The Avengers - Osvetnici
Razbijači bioskopske blagajne

avengersDugoočekivani Diznijev blokbaster "Osvetnici" (The Avengers) ne samo da je u potpunosti ispunio očekivanja, već ih je dobrano i nadmašio. Otvorio se na američkom Box Office-u sa rekordnih 207 miliona dolara, čime je postao apsolutni rekorder kada je zarada u pitanju, sa tendencijom ne samo da uđe među deset filmova sa najvećom zaradom u istoriji, već i da zasedne na sam vrh. Producenti predviđaju da će zaraditi više od milijardu dolara samo od bioskopskog prikazivanja. Mediji prenose izjavu Roberta Ajgera, izvršnog direktora kompanije Dizni: "Uspeh 'Osvetnika' očigledno je potpomognut uspesima "Ajronmena" (Iron Man), 'Tora' (Thor) i 'Kapetana Amerike' (Captain America). Zahvaljujući ovom filmu napravićemo i drugi deo 'Tora' i 'Kapetana Amerike' i treći deo 'Ajronmena', a nadamo se i nove 'Osvetnike'. Ovo je odlična ilustracija zbog čega volimo Marvela - sjajni likovi, sjajno pripovedanje i divna mogućnost za njihovo efikasno adaptiranje za veliki ekran. Iz naše perspektive, to je franšiza".

Autori stripa "Osvetnici" su Sten Li i Džek Kirbi, a prvi broj se pojavio u septembru 1963. godine. Osvetnike su u početku činili: Ajron Men, Hulk (The Hulk), Čovek-Mrav (Ant-Man) i The Wasp. Kapetan Amerika se uključio od četvrtog broja kada je oživljen iz ledenog bloka u koji je bio zarobljen. Sten Li misli da je jedan od razloga što su Marvelovi likovi popularni taj što su im date "zanimljive osobine i lični problemi kako bi ljudima bili zanimljiviji, čak i da nemaju super moći".

Marvelovi "Osvetnici" u 3D ostvarenju "The Avengers" (2012) okupili su najbolje superheroje: Ajronmena, Neverovatnog Hulka, Tora, Kapetana Ameriku, Crnu Udovicu (Black Widow), Hokaja (Hawk Eye), a svi su pod komandom Nika Fjurija (Nick Fury), direktora agencije "Šild" za održavanje međunarodnog mira. Cela planeta je u opasnosti, a jedan od podstrekača nasilja je Loki, Torov polubrat koji želi da zagospodari svetom.

Ideja za "Osvetnike" javila se za vreme produkcije filma "Ajronmen" kada je producent filma Kevin Fagi dobio ideju da Šild bude deo "Ajronmena" i "Neverovatnog Hulka" (The Hulk): "Počeli smo da gledamo listu likova iz Marvelovog sveta koju nisu uzeli drugi studiji. Pomislio sam da je to baš interesantno, jer su to likovi koji čine najpopularniji strip serijal - "Osvetnici". Dobitna kombinacija bio je i reditelj Džos Vedon koji je poznat i po filmu i TV seriji "Bafi, ubica vampira" i, što je daleko važnije, odranije veliki fan "Avendžersa" koji je zbog želje da stripovski superheroji izgledaju što moćnije na filmskom platnu potrošio par miliona dolara samo na specijalne efekte. Takav pristup produkciji filma snimljenog u najsavremenijoj digitalnoj tehnologiji sa velikim glumačkim zvezdama kao tumačima popularnih superheroja, gde su, pored ostalih: Robert Dauni Džunior, Semjuel L. Džekson, Skarlet Johanson, Mark Rufalo, Džeremi Rener, doveo je do enormne gledanosti "Osvetnika" širom sveta, jer su stripofili otišli u bioskop da provere vernost ekranizacije Marvelovih junaka na velikom platnu, a filmofili da, sa 3D naočarima na nosu, uživaju u još jednoj tehnološki besprekornoj bioskopskoj avanturi.

Add comment


Security code
Refresh