Menu

logo

Crno - beli svet

Piše: Miloš Najdanović
Lenny Kravitz - Black & White America (Roadrunner/Atlantic, 2011)

black-and-white-americaNakon „Ljubavne revolucije", kojom je 2009. godine krenuo na svetsku turneju, Leni Krevic je napravio jedno retrospektivno putovanje kroz ono što je sam okarakterisao „crno-belom" Amerikom, a koje obuhvata muziku nastajalu tokom tri decenije.

Kada je najavljivao album, Kravic je rekao da će biti ličan i odražavati njegovo odrastanje u multikulturnom društvu. „Black & White America" donosi obećano i žanrovski obuhvata muziku šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetihih, poput fanka, soula i disko muzike, ali opet ima Lenijev „šmek" i energiju.

Leni se opredelio za novi pristup na svom poslednjem disku, pa je čak raskinuo i dugogodišnju saradnju sa „Viriginom", iako je imao ugovor za još jedan album, i potpisao je za „Roadrunner" i „Atlantic". Kako je sam rekao, bila mu je potrebna izolacija od društva pa je deo albuma snimljen na Bahamima. Jedan deo je čak sniman i u Parizu, što deluje poprilično nelogično ako se sprema ploča koja, figurativno rečeno, Lenija treba da vrati svojim korenima. Ali, na kraju krajeva, pošlo mu je za rukom i poprilično verno je uspeo da oslika deo svog kulturnog nasleđa.

Album otvara „šaftovska" (Ajzak Hejz, 1971) fanki-soul numera "Black & White America". Od koncepcije albuma nešto više odskače rokerska "Come On Get It", promo tema američke košarkaške lige, ali je ostatak ploče lepo uobličen i ima svoju priču. "In The Black" ima neki disko, sint-pop osećaj, dok je „Liquid Jesus" ogoljena balada sa nečim što zvuči kao jeftina ritam mašina. "Rock Star City Life" i "Stand" imaju sjaj pravih letnjih hitova iz sedamdesetih, čak je video-spot za "Stand" urađen u stilu retro televizijskih kvizova sa crnačkim bendom u zlatnim odelima. Leni Kravic ne bi bio to što jeste da mu dobar deo albuma ne čine ljubavne balade - "Superlove", "I Can't Be Without You" i "Looking Back On Love" imaju seksualnu tenziju blisku Marvinu Geju, ali treba pomenuti i "Dream", klavirsku, Lenijevu trejdmark baladu.

Ovo svakako nije tipičan album Lenija Kravica, ali je ipak sasvim pristojan. Možda ga treba još malo stilski ispolirati i ujednačiti, ali to će samo vreme doneti ukoliko muzičar odluči da nastavi u ovom pravcu. „Black & White America" treba posedovati na vinilu, čuti pucketanje gramofonske igle i osetiti „blesak iz prošlosti".

Add comment


Security code
Refresh