Menu

logo

Moćni ratnik Asgarda

Piše: Dejan Dabić
Multimedijski heroji (30) - Thor

thor

Nordijska mitologija i mašta Stena Lija i Marvel komiksa dovela je do stvaranja još jednog superheroja stripa u 60-im godinama prošlog veka. Legenda kaže da su autori želeći da kreiraju lik snažniji od najsnažnijeg, došli na ideju da to ne bude čovek, već bog. Tako se došlo do nordijske mitologije i Tora (Thor), Boga groma i munje, najstarijeg sina vladara svih bogova, Odina; on je jači od svih ljudi i bogova, a upotrebljava i neke magične predmete, pre svih čekić Mjolnir. Strip serijal  otpočeo je 1962. godine u okviru 83. broja „Journey into Mystery“. Sten Li je scenaristički osmislio priču i likove.

U tome mu je kasnije od bitnije pomoći bio Lari Liber, dok je kao crtač potpisan Džek Kirbi. Kasnije su se ekipe menjale, ali uvek uz odobrenje Marvel komiksa. Na početku serijala Tor je imao i tajni identitet u liku Donalda Blejka, ali je označavan i kao Bog groma, Odinov sin, Gospodar Asgarda. U našoj zemlji su štampana i kolorisana i crno-bela izdanja ovog popularnog stripa, koji je novi zamajac u svetu doživeo u ranim devedesetim godinama prošlog veka.

Paralelno sa egzistencijom u stripu, Tor se pojavljivao i kao guest-star u Marvelovim animiranim serijalima, da bi pravu kinematografsku ekranizaciju doživeo tek ove godine u istoimenom dugometražnom igranom filmu Keneta Brane. Brojna scenaristička ekipa - Ešli Miler, Zak Stenc i Don Pejn potpisani su kao scenaristi, ali su im u kreiranju priče, na osnovu originalnih Marvelovih sižea, pomagali Mark Protoševič i Džej Majkl Strazinski - pokazuje da se ovom projektu pristupilo maksimalno ozbiljno i da Paramount kao producent i Marvel komiks kao nosilac autorskih prava za strip, ništa nisu želeli da prepuste slučaju. Film je do sada zaradio preko 170 miliona dolara na američkom Boks ofisu, a u naslovnoj ulozi pojavljuje se zvezda u usponu Kris Hemsvort (koji je bio na rigoroznom režimu ishrane i podvrgnut ozbiljnim  fizičkim treninzima da bi se spremio za ulogu). Značajne uloge pripale su i Entoniju Hopkinsu koji igra Torovog oca, Odina, kao i aktuelnoj oskarovki, Natali Portman koja tumači lik Džejn Foster, mlade naučnice, u koju će se glavni junak zaljubiti nakon što ga otac protera sa Asgarda na Zemlju kao nedostojnog. Tora upoznajemo još kao malog dečaka koji iskazuje srčanost, za razliku od svog adoptiranog brata Lokija, koji će kasnije postati njegov najveći neprijatelj. Kao prvorođeni sin, Tor bi trebalo da nasledi oca, ali zahvaljujući svom temperamentu nije u stanju da ga posluša kada ga savetuje da „mudar kralj nikada ne želi  rat, iako uvek mora da bude spreman za borbu“, napada Jotunhajm i njihovog vladara, čime će prekršiti mir devet carstava i postati nedostojan Mjolnira, „moćnog čekića koji je iskovan u srcu umiruće zvezde, čijoj moći nema ravna ni kao oružju uništenja, ni kao alatu za gradnju“.

Zanimljivo je da je za režiju „Tora“, najpre bio predviđen Metju Von, koji je u međuvremenu režirao najnoviji film iz serijala X-Men, ali mu je ugovor  istekao, pa je pozvan glumac i reditelj Kenet Brana, poznat po odličnim kinematografskim tumačenjima Šekspirovih dela. Bilo je raznih spekulacija o tome ko bi mogao tumačiti lik Moćnog Tora na filmu, pa su u jednom periodu kandidati bili i Bred Pit i Danijel Kreg, da bi izbor pao na Hemsvorta, mada je i kasniji tumač glavnog antagoniste u filmu, Lokija, Tom Hidlstoun, takođe bio u igri.

Kenetu Brani najveći izazov bilo je povezivanje Asgarda i savremene Zemlje: „Stvar  je u pronalaženju okvirnog stila, palete boja, teksture i količine pokreta kamere što proslavlja i izražava razlike u tim svetovima... Kombinacija primitivnog i sofisticiranog, starog i modernog...“ Ni u ovom filmu, kao ni u drugim ekranizacijama sopstvenih stripova, Sten Li nije odstupio od hičkokovskog pojavljivanja. Ovoga puta pojavljuje se kao vozač kamiona koji pokušava da izvuče Mjolnir iz zemljinog kratera.

Add comment


Security code
Refresh