Menu

logo

Pirati sa Kariba 4: Na čudnim plimama

Piše: Đorđe Bajić
(Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides)
Režija: Rob Marshall
Uloge: Johnny Depp, Penélope Cruz, Ian McShane, Geoffrey Rush

pirates-of-the-caribbean-on

Neke stvari su neizbežne pa tako svako novo leto donosi još jednu poplavu američkih blokbastera. Za mesto u floti komercijalno najuspešnijih, izborio se četvrti deo sage o piratima sa Kariba. U pitanju je još jedan Disneyev visokobudžetni porodični spektakl za sve od 7 do 107 godina, populistički do srži, ali u pakovanju koje bi trebalo da zaintrigira i one zahtevnije. Imajući u vidu da se radi o četvrtom filmu iz serijala, nije bilo lako iscediti još koju kap iz drenovine. Imajući to u vidu, „Pirati sa Kariba 4: Na čudnim plimama“ predstavljaju jedno sasvim podnošljivo bioskopsko iskustvo - doduše, ne i mnogo više od toga.

Sve je počelo 2003. godine filmom „Prokletstvo Crnog bisera“. Usledili su nastavci: „Tajna škrinje“ (2006) i „Na kraju sveta“ (2007). Izvorna trilogija u režiji Gorea Verbinskog inkasirala je dve i po milijarde dolara, pa je četvrti deo bio neminovnost. Producent Jerry Bruckheimer i studio Walt Disney odlučili su da osveže serijal koji je već u drugom delu počeo ozbiljno da škripi, a u trećem prestao da bude zabavan. Za početak, odlučeno je da novi film bude snimljen u sve popularnijoj 3D tehnici. Zatim, zamenjen je reditelj. Umesto Verbinskog, za kormilo je doveden Rob Marshall koji je pre svega poznat kao koreograf i reditelj uspešnog mjuzikla „Čikago“ (2002). Bez obzira što debi i druga dva bioskopska filma, „Memoari jedne gejše“ (2005) i „Devet“ (2009) nisu ukazivali da ima sklonosti ka akcionim spektaklima,  Marshall se pokazao kao vrlo dobar izbor.

Scenaristički tandem Ted Elliott i Terry Rossio radio je i na izvornoj trilogiji, tako da se obreo u poznatim vodama. Glavna intervencija glede priče je novi odnos snaga među likovima. Ovo je prvi film bez Willa Turnera (Orlando Bloom) i Elizabeth Swann (Keira Knightley). Bez obzira što se u četvrtom filmu pojavljuju novi likovi, pre svih gusar Crnobradi (Ian McShane) i njegova kćerka Angelica (Penélope Cruz), „Na čudnim plimama“ je film u kome je sve podređeno glavnom mamcu serijala - Jacku Sparrowu. Knightley i Bloom su odstranjeni kao preskupi i suštinski nepotrebni. Zato je Johnny Depp dobio honorar od 55,5 miliona dolara kako bi reprizirao ulogu - a uloženo se višestruko isplatilo. Nastaviti „Pirate sa Kariba“ bez njega bilo bi komercijalno samoubistvo. Prvobitno zamišljen kao epizodni lik, Sparrow je tokom serijala postao glavna atrakcija i to je u novom nastavku u potpunosti kapitalizovano.

Pored Deppa, u četvrtom delu se od veterana pojavljuje i Geoffrey Rush (kao Jackov takmac/saborac Barbossa) i još par epizodnih glumaca. Od pridošlica, pored McShanea i Cruzove, treba izdvojiti Engleza Sama Claflina i špansko-francusku glumicu Àstrid Bergès-Frisbey, koji predstavljaju svojevrsnu zamenu za Willa i Elizabeth. Doduše, mladi zaljubljeni par ovoga puta dobija mnogo manje prostora nego u prva tri filma. Da ne zafali romanse, ovoga puta se pobrinuo Jack Sparrow. Bez obzira što se njihov prvi filmski poljubac dešava dok je dama maskirana u brkatog muškarca, burna ljubavna avantura Sparrowa i Angelice bi jednom za svagda trebalo da prekine naklapanja o piratovoj sklonosti ka istom polu (feminizirana Deppova interperetacija lika bila je izvor stalne frustracije i straha porodično nastrojenih čelnika studija Disney).

Zaplet se ovoga puta vrti, kao što je na kraju trećeg dela i najavljeno, oko potrage za mitskim Izvorom mladosti. Film počinje u Londonu i veoma brzo postaje adrenalisnki tobogan u kome nema puno vremena za predah. Sparrow zapada iz jedne opasne situacije u drugu, da bi posle kopnenog uvoda ubrzo zaplovio ka glavnoj avanturi. Vrhunac filma predstavlja susret junaka sa jatom sirena čije su im suze potrebne kako bi mogli da izvedu ritual na Izvoru mladosti. Bez obzira što u prvi mah izgledaju bezopasno, zavodljive žene-ribe uskoro ispoljavaju svoju pravu prirodu. Sledi uzbudljiva akciona sekvenca na granici PG-13 rejtinga, koja se može ubrojati među uspešnije trenutke čitavog serijala.

Posle sirena, sledi put nizbrdo. Četrvrti deo „Pirata sa Kariba“ je film koji do poslednjeg minuta održava visok stepen izrade, ali nema zbora da je u pitanju konfekcijski proizvod koji plovi dobro poznatim strujama. Činjenica da je film zasnovan na romanu Tima Powersa „Na čudnim plimama“ iz 1987. godine (odnedavno dostupan i u srpskom prevodu), pružao je brojne mogućnosti. Scenaristi su odlučili da od Powersa preuzmu okvirnu priču o Crnobradom i potrazi za Izvorom mladosti, dok je sve drugo podređeno glavnom junaku i već postojećim šablonima koji su se ustalili u prva tri dela. Kao rezultat dobijamo film koji po kvalitetu svakako nadmašuje pretenciozan i pretrpan treći deo, ali ne uspeva da donese ništa suštinski novo.

Add comment


Security code
Refresh