Menu

logo

Spartak: Krv i pesak

Piše: Vladan Stojiljković
Žanr: istorijska drama    
Producenti: Steven S. DeKnight i Sam Raimi
Režija: Michael Hurst, Rick Jacobson, Jesse Warn
Uloge: Andy Whitfield, Lucy Lawless, John Hannah...

spartak

Holivud i moćni TV kanali neumorni su u traženju novih tema i heroja i vrlo često posežu za istorijskim likovima koji su, iako dosta izrabljivani, i dalje pogodni za novu obradu. Tako je HBO, jedna od vodećih TV mreža na svetu, prikazala možda jednu od najboljih adaptacija na temu antičkog Rima koja i nosi ime večnog grada, kao i sagu o životu Henrika VIII, njegovim ženama i Engleskoj iz toga vremena, naslovljenu "Tjudorovi". Da bi mogle da pariraju HBO-u, i druge TV mreže su se upustile u slične poduhvate, pa je tako američka mreža "Starz television" počela da emituje seriju baziranu na liku tračanskog roba i najčuvenijeg gladijatora Spartaka iz jedne sasvim nove vizure.

Spartak, koga su igrali od Kirka Daglasa do Gorana Višnjića, sada je dobio sasvim novo izdanje iz "radionice" Stevena De Knighta, dobro poznatog po blokbaster serijama Smallville i Buffy the Vampire Slayer. On je kreirao lik Spartaka kao surovog borca gladijatorskih arena. Ušavši u jednu mitsku priču sa relativno nepoznatim australijskim glumcem Andy Whitfieldom, De Knight je bio u situaciji da, novim pristupom i modifikovanom pričom čija tema je, ne samo težnja za slobodom nego i surova borba, iskušenje, osveta, svojim delom stane rame uz rame sa ostalim serijalima. Veoma upečatljiv način prikazivanja borbi u areni, usporene sekvence, mlazevi krvi koji prskaju po hipnotisanoj publici, zvuk čelika i sečenje udova koji padaju u pesak između boraca, dovoljan su razlog za gledaočev rast adrenalina.

Prva sezona, koja je prikazivana od januara 2010. od kritike i nije dočekana sa oduševljenjem. Naročito su u oči upadale slobodne scene seksa, raskalašnosti i raznih vrsta ubijanja i sakaćenja prikazivanih gotovo u detalje. Lik Spartaka iz serije opisivan je istovremeno i kao ljudski i potpuno zverski. Priča počinje u planinama Trakije 70. godine p.n.e gde moćne legije pokušavaju da postave stegove Rima na udaljenim vrhovima Hema u nameri da pokore plemena Tračana koji tu dominiraju. U prvo vreme prihvativši savezništvo, Spartak i njegovi saplemenici bivaju uvedeni u zaveru, pobijeni i zarobljeni. Uz junaka, u ropstvo pada i njegova ljubav Sura, koja kasnije postaje glavni motiv opstanka Spartakovog. Procenjen kao borac i doveden u Batijatovu gladijatorsku školu u Kapui, suočen sa Kriksusom, nemilosrdnim Galom, koji je vodeća figura u areni, Spartaku ne preostaje ništa drugo nego da postane mašina za ubijanje. Pred gledaocima se ređaju surove borbe, eksplicitno nasilje začinjeno eksplicitnijim scenama seksa, mišićava oznojena tela gladijatora koji danju služe u areni, dok su noću sluge svojih požudnih gospodarica. Udaljena od svoje istorijske faktografske namene, serija prikazuje surovi svet koji je okružen visokim zidovima arene u kojima su i ljudi i životinje jednaki, jedina reč koja se ovde ne priznaje je - milost.

Šest režisera je radilo trinaest epizoda prve sezone od kojih je svakako najpoznatiji Michael Hurst, novozelandski glumac, producent i reditelj koji je već radio na epskim serijalima "Xena: Warrior Princess" i "Hercules: The Legendary Journeys". Nije ni čudo što se Sam Raimi našao u producentskom timu pošto je na tim zadacima bio i u prethodno navedenim serijalima. Iako okarakterisana kao isuviše eksplicitna, u Nemačkoj je čak bila i zabranjena, serija je doživela veliku popularnost. Dosledno urađen sled priče koji lagano uvodi gledaoca u vreme pre Hrista, fotografija obogaćena dramatičnošću, moćni ratnici i borbe snimane iz neobičnih uglova, koreografija borbi u postavci čuvenog majstora borenja Pitera Dilona, koji je inače sarađivao i na serijalu Tjudorovi, triologiji Gospodari prstenova i Hronici Narnije, dovoljan su garant kvaliteta borbenih scena koje su težište serijala. Sam tok i planove producenata poremetila je iznenadna bolest glavnog glumca Andy Whitfielda (reč je o vrsti raka krvi) tako da je druga sezona stopirana, a urađen je prequel Spartacus:Gods of Arena, u kome je težište na usponu Batiatove gladijatorske škole. Druga sezona Krvi i peska očekuje se 2012. godine, a uloga Spartaka poverena je Liam McIntyru, mladom australijskom glumcu kome je verovatno najznačajnija uloga u HBO-ovom serijalu The Pacific. Ako bi vizuelno tražili analogiju Spartacusa, možda bi najpribližniji stil mogao da se vidi u čuvenom Jack Snyderovom i Frank Millerovom spektaklu "300", čiji vizuelni efekti daju na dramatičnosti epsko-istorijskih scena. Očigledna stilizacija kostima prisutna i kod jednog i drugog ostvarenja ima za cilj da ostavi što jači utisak na gledaoca na način približan uticaju grafičkih novela, koje su pomerile granice u umetnosti stripa. Brzi kadrovi, realistično približavanje atmosfere, jarke boje uz efikasno korišćenje senki i svetla, uz kvalitetan zvuk ostavljaju utisak spektakla u malom.

Add comment


Security code
Refresh