Menu

logo

Chasin' the trane

Piše: Aleksandar Radovanović
Vek džeza (9)

koltrejn

Gledali su na njega kao na zakonitog naslednika Čarlija Parkera – i to s pravom. Njegovo sviranje bilo je logičan, i možda konačan, produžetak Parkerovih inovacija. Ono se isticalo virtuoznošću i strahovitom brzinom koje nas i danas ispunjavaju strahopoštovanjem. Koltrejnova muzička hrabrost i posvećenost dovela ga je, u periodu od 1956. do njegove prerane smrti 1967, na čelo džeza i omogućila mu da stekne sledbenike koji su u svojoj opsesivnosti nadmašili i one Parkerove. Mnogi od njih su u njemu videli mesijansku figuru.

Eddie Vedder - Ukulele songs

Piše: Miloš Najdanović

eddie vedder

Ne, “Ukulele songs“ nije neki maštovit naziv iza koga se kriju pesme otpale sa neke “Pearl Jam“ ploče, već je pola sata tužnih ljubavnih pesama odsviranih na havajskom instrumentu, ukulelama.

Nije prvi put da Edi Veder „zaluta“ i objavi nešto što nema veze sa muzikom kojom se bavi više od 20 godina. Njegov prethodni solo-album „Into the wild“ bio je folk orijentisan, međutim, retko ko je mogao da očekuje ovako nešto od njega. Kada su u pitanju albumi sa nekim netradicionalnim instrumentima za rok-izvođače, obično se očekuje da to bude album obrada viđen iz nekog novog, neobičnog ugla. Ali Veder se kao autor potpisao na čak 11 numera, a ostatak su obrade, ne računajući “Can’t keep“, koja je zapravo iz opusa Pearl Jama.

Duran Duran – All You Need Is Now

Piše: Miloš Najdanović
’80e PONOVO U MODI

dd

New wave majstori “Duran Duran“ uvideli su da im ne pristoji moderni pop “Red Carpet Massacre“ albuma, pa su novim izdanjem “All You Need Is Now“ otputovali nazad u osamdesete godine.

Plaže Rio de Ženeira i Majamija poprilično su daleko od nas, ali uz havajku i neki koktel, novi “Duran Duran“ nas barem mislima može odvesti u te krajeve. “All You Need Is Now“ je pravo retro izdanje iz vremena kada su na TV ekranima Don Džonson i Filip Majkl Tomas sprovodili zakon u Majamiju. “Duran Duran“ novim albumom podsećaju na njihove velike hitove poput “Rio“, “Hungry Like A Wolf“, “The Reflex“ i druge.

Moćni ratnik Asgarda

Piše: Dejan Dabić
Multimedijski heroji (30) - Thor

thor

Nordijska mitologija i mašta Stena Lija i Marvel komiksa dovela je do stvaranja još jednog superheroja stripa u 60-im godinama prošlog veka. Legenda kaže da su autori želeći da kreiraju lik snažniji od najsnažnijeg, došli na ideju da to ne bude čovek, već bog. Tako se došlo do nordijske mitologije i Tora (Thor), Boga groma i munje, najstarijeg sina vladara svih bogova, Odina; on je jači od svih ljudi i bogova, a upotrebljava i neke magične predmete, pre svih čekić Mjolnir. Strip serijal  otpočeo je 1962. godine u okviru 83. broja „Journey into Mystery“. Sten Li je scenaristički osmislio priču i likove.

Muzika navodi na kupovinu

Piše: Miloš Najdanović
Manipulacija muzikom u reklamama

noblice

Muzika je jedan od osnovnih oblika ljudske komunikacije za koju se pretpostavlja da je postojala i pre nastanka govora. Manipulacija muzikom ima dve namere. Jedna je da se pojača emocionalni doživljaj pri gledanju predstave, filma, serija, a druga je da se kod pojedinca izazove želja i potreba za određenim proizvodom, uslugom ili ideologijom. Muzika je jedna od najmoćnijih tehnika manipulacije jer vrlo lako dopire do podsvesti. U kombinaciji sa intelektualnom porukom postaje moćno sredstvo manipulacije, jer toj poruci dodaje novu i jaku emocionalnu dimenziju. Ova forma prisutna je svakodnevno u reklamama i raznim vrstama propagande.

Walking dead

Piše: Marko Stojanović
Apsolutnih 100 (72): Walking Dead
ZOMBIELAND

walking-dead

Jim: They came out of nowhere. There were dozens of them. Just pulled 'em out of my hands. You know, the only reason I got away was 'cause the dead were too busy eating my family.

Zadovoljno se protegnete i nežno pogledate ženu pored sebe, u istom trenutku kad i ona vas, vaši se pogledi sretnu i isprepletu u nežnom zagrljaju. Dok razmišljate o tome koliko vam zaista znači porodica, ruka vam sasvim nesvesno sklizne na revolver. „Oni“ u sve većim brojevima napuštaju gradove, nije vam jasno zašto jer im je do sada tamo očigledno bilo sasvim dobro, ali do vraga, Rik, pa jesi li lud kad pokušavaš da shvatiš žive mrtavace?! Nasmešite se sebi u brk, a onda začujete krik tu, odmah iza kamp kućice, praćen halapljivim zvucima gutanja - prestajete da razmišljate, počinjete da pucate. Pokretnih meta, koje tupo bauljaju okolo dok bulje u vas praznim očima i mljackaju ustima punim trulih zuba, ima i više nego što biste ikada mogli da poželite. Mnogo više...

Animal'z

Piše: Zlatibor Stanković

animalz

Da li Animal`z označava početak nove sage Enkija Bilala ili je reč o usamljenoj storiji o ledenim predelima u kojima šačica usamljenika pokušava da pobegne od sveopšte kataklizme i pronađe svoj „eldorado“? U oba slučaja, francuski autor srpskog porekla, u svom najnovijem ostvarenju daje konačnu viziju ljudskog (ne)postojanja, povratak prirodi i veštačku animalizaciju kao jedinu mogućnost za opstanak ljudske rase, ne odustaje od ljubavi i humanosti, i, kako samo on to ume, kroz sivilo života, obojeno samo bojom krvi, poklanja sliku sveta dovoljno mučnu da se, kada zatvorimo korice stripa, osetimo srećnim što živimo u ovom našem, i dovoljno uverljivu da se zapitamo u kakvom ćemo živeti sutra.

Trick or treat

Piše: Marko Stojanović
STRIPOVANJE (28)

duboko

Cutter: The second act is called "The Turn". The magician takes the ordinary something and makes it do something extraordinary. Now you're looking for the secret... But you won't find it, because of course you're not really looking. You don't really want to know. You want to be fooled. But you wouldn't clap yet. Because making something disappear isn't enough; you have to bring it back. That's why every magic trick has a third act, the hardest part, the part we call "The Prestige"."

THE PRESTIGE, J. Nolan, C. Nolan, C. Priest

Neprijatelj

Piše: Zoran Janković
Režija: Dejan Zečević
Uloge: Aleksandar Srećković, Vuk Kostić, Slavko Štimac, Ljubomir Bandović, Tihomir Stanić, Marija Pikić, Dragan Marinković

neprijatelj

Dejan Zečević, najproduktivniji i žanrovskom poimanju filma možda i najbliži srpski reditelj, našao se svojim ovogodišnjim radom u čudnoj poziciji. Naime, „Neprijatelj“ nije bio dovoljno snažan mamac za bioskopsku publiku (film se nije približio ni cifri od 10.000 gledalaca), dok je ono malo kritičara koji još uvek u sebi nalaze snage da prate srpski film, dosta mlako i bez imalo ushićenja reagovala na ovo delo. Bez obzira na navedeno, negde već posle isteka prve rolne postaje evidentna činjenica da je pred nama najzreliji Zečevićev rediteljski rad dosad.

Tiarah - Extinction ceremony

Piše: Aleksandar Nikolić Coa
(samizdat, 2011.)

tiarah

Tiarah je bend iz Sente. Pokušavate sad da se setite gde to tačno beše na mapi je l' da? Ovaj bend je primer da se talenat i inspiracija ne gaje isključivo u prestonici i vraća nadu (bar) u muzičku decentralizaciju Srbije. „Extinction Ceremony“ je njihov prvi album, gle čuda, bez izdavača. Tiarah nastavlja ono što su započeli Downstroy, Decontrolled, Draconic i njima slični bendovi, a to je afirmacija malo drugačije vrste metala od tradicionalnih, usko određenih, žanrova. Pa tako ovde imamo nešto što se najkraće može nazvati „modern metal“.

Nesanica

Piše: Željko Obrenović
Čarli Hjuston

nesanica

Deset procenata ljudske populacije pati od hronične nesanice i svi oni će ubrzo umreti. A broj insomničara se povećava. Ovim rečima možemo ukratko da prepričamo high concept romana Sleepless  Čarlija Hjustona. Šta čini high concept? Bilo šta što će u jednoj rečenici prodati vaše delo (bilo roman ili film) najpre izdavaču, a potom i čitaocima ili gledaocima. Priča se da je scenarista Finčerovog filma Sedam prodao scenario bez agenta. Kako? Ubica ubija zbog sedam smrthih grehova. Dovoljno?

Dardaneli

Piše: Zlatibor Stanković

dardaneli

Stvarno koje se moglo dogoditi, ali nije. Izmaštano koje jeste napisano, ali onda i nadograđeno. Učinkovita kombinacija pripovedačkih elemenata, više nego uspešno oprobana u strip-scenarijima legendi poput Alana Mura, Vorena Elisa i onih koji su usledili nakon njih. Vođen, možda, idejom začetom u sopstvenom eseju o “Ligi izuzetnih džentlmena”, delu pomenutog britanskog scenariste, ili nekom koju je, kao toliki drugi scenaristi, dovoljno dugo nosio sa sobom da ona naposletku ponese njega, tek scenarista “Družine Dardaneli”, Pavle Zelić, rešio je da proveri istinitost tvrdnje velikog Ticijana Sklavija - nije velika stvar ispričati svoju priču, to može gotovo svako, umetnost je ispričati onu koju je toliko njih već ispričalo i učiniti je svojom. Zajedno sa crtačem Draganom Paunovićem, Pavle to jeste učinio. Da li je njihova priča postala i naša? Jeste. Dovoljno da se može reći

Beli lavovi

Piše: Đorđe Bajić
Režija: Lazar Ristovski
Uloge: Lazar Ristovski, Gordan Kičić, Hristina Popović, Vuk Kostić, Monika Kiš, Mira Banjac, Nikola Simić

beli-lavovi-film-bolja

Ohrabren glumačkim uspesima koje je ostvario pod vođstvom Gorana Markovića, Gorana Paskaljevića i Emira Kusturice, Lazar Ristovki je 1999. godine debitovao kao reditelj „skrojivši“ krajnje problematično „Belo odelo“. Deceniju i kusur kasnije, u bisokope stiže njegova druga režija - još jedna potvrda da bi Ristovskom bilo bolje da se drži glume. Naime, odavno se nije dogodilo da jedno domaće ostvarenje naiđe na tako zdušne i nepodeljene pokude. Zaćutali su čak i dežurni apologeti. To ne treba da čudi. U oštroj konkurenciji, „Beli lavovi“ uspevaju da se probiju u sam vrh liste najlošijih i najnepotrebnijih srpskih filmova XXI veka.

Pirati sa Kariba 4: Na čudnim plimama

Piše: Đorđe Bajić
(Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides)
Režija: Rob Marshall
Uloge: Johnny Depp, Penélope Cruz, Ian McShane, Geoffrey Rush

pirates-of-the-caribbean-on

Neke stvari su neizbežne pa tako svako novo leto donosi još jednu poplavu američkih blokbastera. Za mesto u floti komercijalno najuspešnijih, izborio se četvrti deo sage o piratima sa Kariba. U pitanju je još jedan Disneyev visokobudžetni porodični spektakl za sve od 7 do 107 godina, populistički do srži, ali u pakovanju koje bi trebalo da zaintrigira i one zahtevnije. Imajući u vidu da se radi o četvrtom filmu iz serijala, nije bilo lako iscediti još koju kap iz drenovine. Imajući to u vidu, „Pirati sa Kariba 4: Na čudnim plimama“ predstavljaju jedno sasvim podnošljivo bioskopsko iskustvo - doduše, ne i mnogo više od toga.

Nišville jazz festival 2011

11. do 14. avgusta u niškoj Tvrđavi

HEADLINERI

Tom Harrell

Jedan od najvećih jazz trubača i kompozitora današnjice i čovek koji s pravom nosi epitet muzičkog genija - Tom Harrell nastupiće sa svojim kvintetom na na zatvaranju Nišville jazz festivala.

Tom Harrell (1946), čiji stil smatraju najprefinjenijim miksom snage Cliforda Browna i liričnosti Chet Bakera, višestruki je pobednik u tradicionalnim izborima najboljih jazz muzičara i publike i kritike specijalizovanih magazina kao što su “Downbeat” i “Jazz times”, a na spisku poznatih muzičara sa kojima je nastupao i snimao tokom karijere duže od pola veka su  Woody Herman, Horace Silver, Bill Evans, Dizzy Gillespie, Ronnie Cuber, Bob Brookmeyer, Lionel Hampton... U Niš dolazi sa bendom sa kojim je ove godine objavio odlično ocenjen album “Roman Nights”. Članovi ove svojevrsne supergrupe, koju će čuti i publika u Srbiji su i tenor saksofonista Wayne Escoffery (nastupao na Nišville festivalu 2009. u sastavu Mingus Dynasty), klavirista  Danny Grissett, bubnjar Johnathan Blake, i kontrabasista Ugonna Okegwo - koji svi bez izuzetka imaju impresivne jazz biografije.

200 na sat u propast

Piše: Aleksandar Nikolić Coa

200-na-sat

Nekad jednostavno ne smeš da ignorišeš znake! Sećam se da je moj drug Kole pre nekih godinu dana rekao: “Ovo ne može da izađe na dobro! Je l ste videli da su na Dnevniku vratili onu staru param-param-param-param-pampam špicu?“. I bio je u pravu. Nije izašlo na dobro. Rafovi su počeli da se prazne uporedo sa glavama omladine koja je počela da živi život od pre dve decenije. Još jednom je do izražaja došla prastara dijagnoza Srbije - amnezija. Stalno to zaboravljamo... jebi ga... takva nam bolest. Devedesete se vraćaju. I to ne šunjajući se na zadnji ulaz, već GRANDiozno na velika kitnjasta vrata ispred kojih je crveni tepih okupan svetlima reflektora. Ukoliko to niste primetili daću vam par hi(n)tova.

Nežni Dalibor - Normalan život

Piše: Aleksandar Nikolić Coa

nezzni_dalibor

Nežni Dalibor je glupo ime. Možda je ono i razlog odbijanja nekih ljudi da detaljnije poslušaju bend. Nisu ni svesni šta propuštaju i da se iza tih idiotskih reči krije jedan nadasve originalan i ozbiljan bend koji je, evo, već stigao i do drugog albuma. „Normalan život“ se pojavio niotkuda i bez bilo kakve pompe koja bi ga najavila. Ali to što on „govori tiho i nosi psa sa sobom“ uopšte ne mora da se shvatio kao neki invaliditet. Naprotiv! Njegova introvertnost i intimnost se samo lakše zalepe ko krpelj po telu slušaoca. Dosta toga ga razlikuje od prvenca „Sredstva i veštine“ koji je najavio bujanje cele jedne „nove srpske scene“. I odradio je odličan posao.

TV mania: Igra prestola

Piše: Dejan Stojiljković
LED, KRV I ŽELEZO

game-of-trones

Američka TV mreža HBO je još pre više od decenije vinula u nebo standarde TV produkcije svojim visokobudžetnim serijama i filmovima. Dovoljno je pomenuti "Band of Brothers", "The Sopranos", "Wire" i "Rome" koji su, svaki na svoj način, predstavljali presedan kada su u pitanju televizijski serijali. Najava da će HBO producirati seriju po motivima bestselera Džordža R. R. Martina "Igra prestola" propraćena je velikim uzbuđenjem i ništa manjim očekivanjima. U pitanju je prvi deo jednog od najuspešnijih epsko-fantastičnih serijala današnjice koji ima hordu vernih fanova i veliki pop-kulturni uticaj.

Spartak: Krv i pesak

Piše: Vladan Stojiljković
Žanr: istorijska drama    
Producenti: Steven S. DeKnight i Sam Raimi
Režija: Michael Hurst, Rick Jacobson, Jesse Warn
Uloge: Andy Whitfield, Lucy Lawless, John Hannah...

spartak

Holivud i moćni TV kanali neumorni su u traženju novih tema i heroja i vrlo često posežu za istorijskim likovima koji su, iako dosta izrabljivani, i dalje pogodni za novu obradu. Tako je HBO, jedna od vodećih TV mreža na svetu, prikazala možda jednu od najboljih adaptacija na temu antičkog Rima koja i nosi ime večnog grada, kao i sagu o životu Henrika VIII, njegovim ženama i Engleskoj iz toga vremena, naslovljenu "Tjudorovi". Da bi mogle da pariraju HBO-u, i druge TV mreže su se upustile u slične poduhvate, pa je tako američka mreža "Starz television" počela da emituje seriju baziranu na liku tračanskog roba i najčuvenijeg gladijatora Spartaka iz jedne sasvim nove vizure.

Slikar žudnje

Piše: Dejan Dabić
Vim Venders - retrospektiva povodom šezdeset petog rođendana

pate_brasilien

Jedan od najvećih živih evropskih i svetskih reditelja, Vilhelm Ernst Venders, autor kultnih filmskih ostvarenja: „Nebo nad Berlinom“ (1987) i „Pariz, Teksas“ (1985), prošlog leta napunio je šezdeset pet godina. Tim povodom Geteov institut napravio je vrlo reprezentativan izbor  njegovih jedanaest filmskih ostvarenja nastalih u periodu od 1973. do 2005. godine. Iako nije reč o klasičnoj retrospektivi, već više o nekoj vrsti omaža bogatom  kinematografskom opusu slavnog nemačkog reditelja, jasno je da su ostvarenja, kao što su „Alisa u gradovima“ (1974) ili „Stanje stvari“ (1982) odlični reprezenti duha Nemačkog novog filma (čiji su najistaknutiji predstavnici, uz Vendersa, bili Rajner Verner Fazbinder, Verner Hercog i Folker Šlendorf), na isti način na koji su već pomenuti „Pariz, Teksas“ i „Nebo nad Berlinom“ bili međaši centralnog dela Vendersovog stvaralaštva, a „Braća Skladanovski“ (1995) i „Kad prošlost zakuca“ (2005) - karakteristični primeri poznije Vendersove faze u kojoj dominiraju setne posvete umetnicima i umetnosti.