Menu

logo

Song for you

Piše: Aleksandar Nikolić Coa
Mothership Orchestra

the-mothership

The Mothership Orchestra su bez sumnje najbritanskiji bend, ne samo u Požegi, odakle dolaze, već i u celoj Srbiji. Ukoliko ste kad sam rekao „britanski“ pomislili na Oasis, Blur, Artic Monkeys ili tako nešto, odmah ću vas prekinuti i skrenuti na Tinderstickse, jer zvuk TMO se možda najbolje može uporediti sa njihovim viskijem natopljenim pop-senzibilitetom. The Mothership Orchestra su se svojom numerom „Then she kissed him“ poprilično isticali na kompilaciji „Jutro će promeniti sve“. Njihov zvuk, nesvakidašnji za ovo podneblje, doveo je i do albuma „Song for you“ izdatog od strane Silosa, nove on line etikete popularnog web portala Popboks.

Tajna njihovog originalnog zvuka leži u svim onim čudnim instrumentima na koje nismo baš navikli u svakodnevnoj pop muzici. Tako da kroz pesme, pored standardne postave, imamo i fagot, violinu, harmoniku, saksofon, flautu, trubu i usnu harmoniku, što muzici daje određenu dozu ozbiljnosti. Ono što povremeno predstavlja problem je što se pevač previše trudi oko akcenta. Na svu sreću ne oko onog „fafafa“ engleskog, već neke grublje, radničke verzije istog, ali ipak ga to u pojedinim momentima dovodi do granice karikiranja samog sebe. To naročito dolazi do izražaja kada mu pevanje, iz nekog razloga, postane nazalno.

Jedno je ipak sigurno, nikako ne mogu da zamislim sebe da ovakvu muziku slušam stojeći. Ovo se sluša uz šank, sa do pola ispijenim Jamesonom i do pola izgorelim marlborom. Možda mi se samo tako čini jer i Lazar Šijak sedi dok peva o nikad prežaljenoj „onoj pravoj“. Uz već pomenutu „Then she kissed him“ najviše se ističe „You’re amazing“, za koju je nedavno urađen spot, kao i tugaljiva „Come home“. Stih „Sunday afternoon I’m drinking stout with my old mates“ iz pesme „London breeze“ jasno govori o tome gde bi bend voleo da bude. Međutim i litre piva opevane u ovoj pesmi posledica su kuknjave za dragom. Album završava prosidbom u pesmi „Dare you“ u kojoj svi problemi koje nosi zajednička budućnosti zvuče nebitno tog Božića kad je on kleknuo s jednim pitanjem na umu.

Sve u svemu, više nego solidan prvenac za Engleze iz Požege, ali ne bi im škodilo da ubuduće malo obogate tematiku. Preporučljivo svim melanholicima koji slušaju Smithse, Tinderstickse, piju i puše.

Add comment


Security code
Refresh