Menu

logo

Kraljevi ponovo na tronu

Piše: Miloš Najdanović
Kings of Leon – “Come around sundown“ (RCA, 2010)

kings

Jedan od najpopularnijih bendova na planeti  “Kings of Leon“ izdao je novi album “Come Around Sundown“. Porodica Falouvil na tržište plasira disk koji prati “Only Be The Night“ iz 2008. godine, prodat u 6,2 miliona primeraka širom sveta. Iako je prošlo tek sedam godina od njihovog debija, “Kings of Leon“ su daleko odmakli od svog izvornog zvuka - mešavine južnjačkog roka, kauntri šmeka i garažnog bunta. “Come Around Sundown“ je logičan nastavak “Because of the times“ i “Only be the night“ izdanja, ali uz odsustvo komercijalnih pesama kakve su bile “Sex on fire“ i “Use Somebody“.

Uprkos tome, hajp koji su stvorili svojim prethodnim ostvarenjem garantuje veliki komercijalni uspeh i ove ploče. Da li je bend želeo novim kompozicijama da iskoristi trenutnu pomamu za njima i izda nešto što deluje mnogo „iskrenije“ ili su pomenuti hitovi bili „slučajni“ ispadi? Oba scenarija su moguća, a samo kroz budući rad može se dobiti pravi odgovor, ukoliko ga bude.

Pesme na albumu deluju manje-više ujednačeno, nema iskakanja i izdvajanja, već stvaraju celinu, što se i očekuje od jednog ozbiljnog i kompletnog muzičkog dela. Trinaest numera povezuje jedna stvar, a to su stihovi. Tekstovi deluju toliko lično i emotivno, kao da Kejleb Falouvil otvara dušu pišući o ljubavi. Kao da sva težina pokušava da ispliva i da se oslobodi kroz muziku. A teško je poverovati da ih je Kejleb napisao na licu mesta tj. ad libitum. Možda je baš to ono što čini ovaj disk posebnim.

Falouvil četverac uz budno oko producenta Džekvajera Kinga ni ovoga puta nije omanuo. “Kings of Leon“ nadprosečnim albumom potvrđuju status zvezdi.

Ocena: 4/5

Info o albumu:
Datum izdavanja: 16. oktobar 2010.
Žanr: Alternativni rok
Dužina trajanja: 47:26
Izdavačka kuća: RCA
Producent: Jackquire King & Angelo Petraglia

Add comment


Security code
Refresh