Menu

logo

Početak (Inception)

Piše: Dejan Vučetić
Režija: Kristofer Nolan
Uloge: Leonardo Dikaprio, Ken Vatanabe, Džozef Gordon-Levit, Merion Kotijar...
„Ideja je najotporniji i najmoćniji parazit. Njen trag uvek će biti prisutan negde u vašem umu.“
Kristofer Nolan

inception

Ugledni američko-britanski reditelj i scenarista Kristofer Nolan je ostvarenjem „Početak“ stvorio još jedan originalan, inteligentan i različitim tumačenjima otvoren savremeni naučnofantastični triler u kome se putuje širom sveta kroz intimni, beskonačni svet snova. Film autora, koji se proslavio ostvarenjima „Mračni vitez”, „Betmen Počinje”, „Prestiž” i „Memento”, u prvom vikendu prikazivanja u SAD, zaradio je više od 60 miliona dolara i time postavio rekord u proteklih skoro 10 godina kao najuspešniji film koji nije nastavak. Kuriozitet je i da je ovo peti (od ukupno sedam) Nolanovih filmova koji je uspeo da uđe na „IMDB Top 250“ listu.

U centru filmske priče je Dom Kob (kob, fonetički posmatrano, na urdu jeziku znači „san“), posebna vrsta lopova, specijalista za krađu vrednih tajni iz dubina podsvesti tokom sna, kada se um nalazi u najranjivijem stanju. Njegova retka sposobnost učinila ga je važnim igračem u svetu korporativne špijunaže. Istovremeno, njega razjeda krivica zbog porodične nesreće u prošlosti, zbog čega je postao i međunarodni begunac i, tom prilikom, izgubio sve što je ikada voleo. Kobu se sada nudi prilika za iskupljenje. Ovaj poslednji posao mogao bi mu vratiti pređašnji život, ali samo ako postigne ono nemoguće - usađivanje ideje u tuđi um. Ako on i njegov tim uspeju, to bi bio savršen zločin. Međutim, nikakvo pomno planiranje ili stručnost ne mogu ih pripremiti za opasnog neprijatelja koji uspeva da predvidi svaki njihov korak.

Režiser, scenarista i producent Kristofer Nolan otkriva da je svet filma „Početak“ kreirao osam godina pre snimanja, po završetku „Nesanice“ (Insomnia). Nolanu je ovo drugi film koji je potpuno samostalno stvorio (prvi je „Prateći“, 1998). Ostali njegovi filmovi su ili obrade, ili su nastali na osnovu stripa, romana, te kratke priče. Svojim novim ostvarenjem Nolan je nastavio praksu stvaranja filmova vremenski složene strukture, s tim što mu sada svet snova omogućava preuređenje prostornog elementa u filmu. Nolan tvrdi da je centralna tema priče i lična i univerzalna „zato što svi sanjamo. Svi doživljavamo fenomen naših umova koji stvaraju taj svet i istovremeno živimo u tom svetu. U svetu snova, takođe, postoji neverovatni kontrast, oni su tako intimni, pa ipak imaju beskonačne mogućnosti u smislu onoga što možemo zamisliti. Stoga je izazov bio spojiti intimu i emocije koje san može uzrokovati sa beskrajnim idejama koje naši mozgovi mogu zamisliti. Želeo sam da snimim film koji bi gledaocima omogućio da dožive neograničene stvarnosti koje samo u snu možemo ostvariti.“ Reditelj potom nastavlja:  „U središtu filma je tvrdnja da je ideja najotporniji i najmoćniji parazit. Njen trag će uvek biti prisutan negde u vašem umu. Pomisao da bi neko mogao biti sposoban fizički prodreti u vaše snove i ukrasti ideju, bez obzira koliko je ona lična, vrlo je privlačna.“ Film se „vrti“ oko premise da više osoba mogu deliti snove koji su dizajnirani tako da izgledaju potpuno stvarno dok ste u njima. A u tom podsvesnom stanju čovekove najdublje i najvrednije tajne mogu biti ukradene.

„Početak“ ima grandiozne akcione sekvence (upečatljiv je teretni voz koji juri niz ulicu), doduše možda ih je moglo biti manje ili su mogle kraće da traju, ali sa obzirom da se sve dešava u snu, mogućnosti su bile neograničene, pa se nijedna ne može nazvati preteranom ili nerealnom, jer je to samo po sebi apsurdno. Kreativnost režisera i majstora fotografije u izboru pejzaža i nivoa, gde se radnje dešavaju u različitim ambijentima počevši od zapaljenog bliskoistočnog grada, ulica američkog megalopolisa, nestvarne građevine u snegu sanjane na trećem nivou sna, pa sve do nestvarnosti beskrajnog limbo nivoa i scena gde voda ruši nebodere koje je Kob „gradio“ sa svojom ženom; u najmanju ruku su zadivljujuće. Film se snimao u šest zemalja, na četiri različita kontinenta. Tokom snimanja glumačka i snimateljska ekipa doživele su čitav niz ekstremnih situacija preživljavajući vrućinu Tangera u Maroku i probijajući se kroz sneg Kalgarija u Kanadi. U filmu „Početak“ pojavljuje se, već pomenuta, prvorazredna glumačka postava, od  kojih je čak njih pet bilo nominovano za Oskara (Tom Berindžer, Leonardo Dikaprio, Pit Postlitvejt, Ken Vatanabe, Elen Pejdž), dvoje je i osvojilo ovu nagradu (Majkl Kejn i Merion Kotijar).

Za svaku, iole ozbiljniju analizu ovog filma, potrebno je više gledanja, zbog niza referenci (npr. na Građanina Kejna) preko paralelnih i vertikalnih tokova radnje do tzv. duplog obrta na samom kraju.  Sa motivom putovanja „preko“, u drugu dimenziju i nazad, susreli smo se takođe u „Matriksu“ i „Avataru“.

U zavisnosti od toga da li smatrate tačnom hipotezu da od prvog do poslednjeg minuta filma gledamo san glavnog junaka i pokušaj ekstrakcije istine o smrti njegove žene iz njegove podsvesti, zavisi celokupno tumačenje i smisao filma. Istovremeno, ovaj film je, zapravo, Nolanova alegorija o filmovima kao takvim, priča o odnosu autora prema delu koje stvara, činjenice da zbog toga što ništa nije stvarno ne znači da nije istinito, te da je u nekim pogledima film stvarniji od stvarnosti. Slojevit, složen i prebogat u detaljima „Početak“ nikako nije običan „blokbaster“ načinjen da zabavi publiku i donese profit, već je jedan od, ove godine zaista retkih, primera da se u Holivudu još uvek prave filmovi, koji stvarno nešto znače i govore. Prikaz završavamo parafrazom zaključka iz teksta „Nikad budan: smisao i tajna Početka“ Devina Faračija koji kaže da u svom delu Nolan razmatra puteve pomoću kojih film, kao najznačajniji kolektivan san, može da promeni pojedinca usađivanjem ideja u njegovu svest.

Add comment


Security code
Refresh