Menu

logo

Čovek sam ženo

Slobodnije preveo: Dejan N. Kostić
Scorpions - Only a man (Animal Magnetism)

scorpions-animal-magnetismDa teško je znam
kad dugo si sam
ali ljubav ti ja dajem svu
I kada na put se spremam
kažeš: „Budi mi veran,
i hoću da uvek si tu“

Znaš da teško je to

žene vode u zlo
i posvuda ganjaju me
Zovu u kasne sate
i uvek me prate
na mene, bre, trzaju sve

Kiša Kerozina

Piše: Aleksandar Stojanović Coa

kisa-kerozina

"Srebrna kiša kerozina" izbacila je ono „srebrna“ iz naziva i uspela da, što bi reko her Šika Pavlović, skarabudži album prvenac. Na njemu suštinski nema ničeg novog jer smo osam od deset pesama mogli da čujemo na njihova prethodna dva EP-ja koji su kružili internetom. Nove stvari su „Biodrom“, „Virtuelni svet“ i činjenica da je Zdenko Franjić sa svojom indie etiketom „Slušaj najglasnije“ po ko zna koji put posegao za srpskim zlatnim rudnikom neobjavljenih, a dobrih bendova. Iako je Kiša kerozina po kvalitetu rame uz rame sa svojim drugarima iz takozvane „nove srpske scene“ (Repetitor, Slaptrap, Stuttgart online...) invaliditet niškog porekla verovatno čini svoje da se ovaj bend ne nađe među mladim nadama u „Jelen top 10“.

Song for you

Piše: Aleksandar Nikolić Coa
Mothership Orchestra

the-mothership

The Mothership Orchestra su bez sumnje najbritanskiji bend, ne samo u Požegi, odakle dolaze, već i u celoj Srbiji. Ukoliko ste kad sam rekao „britanski“ pomislili na Oasis, Blur, Artic Monkeys ili tako nešto, odmah ću vas prekinuti i skrenuti na Tinderstickse, jer zvuk TMO se možda najbolje može uporediti sa njihovim viskijem natopljenim pop-senzibilitetom. The Mothership Orchestra su se svojom numerom „Then she kissed him“ poprilično isticali na kompilaciji „Jutro će promeniti sve“. Njihov zvuk, nesvakidašnji za ovo podneblje, doveo je i do albuma „Song for you“ izdatog od strane Silosa, nove on line etikete popularnog web portala Popboks.

Killer

Piše: Dejan Stojiljković
Brandon Flowers - Flamingo (Island)

flamingo

Solo album frontmena The Killers donosi fuziju popa, rocka, soula, gospela u prepoznatljivoj oblandi Flowersovog matičnog benda. Album je svojevrsna muzička posveta Las Vegasu, gde je Flowers prikazao kako njegovu blještavu tako i njegovu mračnu stranu. Nakon što su The Killers okončali svoju megalomansku Day&Age turneju, njihov frontmen Brandon Flowers je u maniru samoproklamovanog radoholika odlučio da se zavuče u studio i tamo snimi svoj prvi solo-album. Rezultat je, ako uzmemo u obzir slične poduhvate pevača nekih drugih bendova, više nego zadovoljavajući.

Za obavezno slušanje

Piše: Miloš Najdanović
Skunk Anansie – “Wonderlustre“ (V2 records, 2010)

skunk

Kontroverzna pevačica Debora “Skin” i bend “Skunk Anansie” posle decenijske pauze izdali su novi studijski album “Wonderlustre”.“Skunk Anansie” zagolicali su maštu domaće publike predstavivši neke od novih pesama na prošlogodišnjem koncertu u Beogradu. Uprkos svojim godinama, članovi benda pokazali su da imaju energije na pretek za nove podvige. “Wonderlustre” je očigledan primer te nakupljene energije koja se svom snagom oslobađa u vidu četrdesetominutne muzike, odnosno, dvanaest pesama koje se nalaze na albumu.

Kraljevi ponovo na tronu

Piše: Miloš Najdanović
Kings of Leon – “Come around sundown“ (RCA, 2010)

kings

Jedan od najpopularnijih bendova na planeti  “Kings of Leon“ izdao je novi album “Come Around Sundown“. Porodica Falouvil na tržište plasira disk koji prati “Only Be The Night“ iz 2008. godine, prodat u 6,2 miliona primeraka širom sveta. Iako je prošlo tek sedam godina od njihovog debija, “Kings of Leon“ su daleko odmakli od svog izvornog zvuka - mešavine južnjačkog roka, kauntri šmeka i garažnog bunta. “Come Around Sundown“ je logičan nastavak “Because of the times“ i “Only be the night“ izdanja, ali uz odsustvo komercijalnih pesama kakve su bile “Sex on fire“ i “Use Somebody“.

Bukom do pažnje slušalaca

Piše: Miloš Najdanović
"Loudness war " uveliko traje

zvucnik

Uvođenjem kompakt diska kao novog muzičkog medija diskografske kuće su od počekta devedesetih počele da vrše sve veću presiju na inžinjere zvuka da u postprodukciji preopterećuju muzički signal, tačnije, njegovu jačinu, toliko da se može okarakterisati bukom. Ova pojava u svetu muzike je poznata kao loudness war ili na srpskom - rat bukom. Fenomen, iako se najviše vezuje za digitalno doba, zapravo je svoje prvo pojavljivanje imao na sedmoinčnom vinilu.

Subotička noć ljubavi i tolerancije

Piše: Dejan Dabić
Odjeci prvog Gibonnijevog koncerta u Srbiji

gibonni

Zlatan Stipišić-Gibonni, nekadašnji frontmen i pevač splitskog hevi metal benda, „Osmi putnik“ (kojeg Nišlije pamte i kao jednog od učesnika čuvenog rok-koncerta na „Željinom“ stadionu), kasnije kompozitor nekih od najvećih hitova Olivera Dragojevića („U ljubav vjere nemam“, „Cesarica“...) i sadašnji više nego uspešni kantautor koji je, posebno nakon fenomenalno zamišljenog i produciranog albuma „Mirakul“ (mada je i pre ovog albuma, a i nakon njega napravio gomilu hitova), postao apsolutno najveća pop-rok atrakcija u ex-Yu regionu (možda i zbog toga što smo svi mi, kako je i sam Gibonni na koncertu rekao, „ista sorta ljudi“), održao je početkom decembra u Hali sportova u Subotici prvi solistički koncert u Srbiji - nakon raspada SFRJ - koji će se dugo pamtiti.

Makro i prostitutka

Piše: Aleksandar Radovanović
Vek džeza (8)

bille

On je nekada bio makro sa sadističkim sklonostima, ona je bila mazohistički nastrojena bivša prostitutka - i oboje su bili odlični džez muzičari. Zašto onda Majls Dejvis i Bili Holidej nikad nisu zajedno snimali?

Majls Dejvis je u svojoj neobično iskrenoj autobiografiji dva puta priznao da je razmišljao o Bili Holidej na pokvaren način: „Imala je tako senzualna usta... Smatrao sam da nije bila samo lepa, već i seksi.“ I, iako je bila jedanaest godina starija, verovatno bi bili idealan par.

Kada su titani hodali zemljom

Razgovarao: Zlatibor Stanković
Intervju sa Kolinom Arturom

collin

Poseta velikog maga maske i specijalnih efekata Kolina Artura Nišu, posećen masterklas i radionica izrade maske koju je održao na 4. Međunarodnoj koloniji dečjeg crtanog filma „Pantelej 2010“, potvrdili su kultni status filmova na kojima je radio. Takođe i činjenicu da publika nije zaboravila dane kada efekti nisu bili sami sebi cilj, već neodvojivi deo filmskog pripovedanja.

Montevideo, Bog te video

Piše: Zoran Janković
Režija: Dragan Bjelogrlić
Uloge: Miloš Biković, Petar Strugar, Nina Janković, Danina Jeftić, Vojin Ćetković, Nikola Đuričko, Branimir Brstina, Milutin Mima Karadžić

montevideo

TZa početak koju reč o jeresi. Na kraju ponižavajuće (nakon 2009. koja je naslovima Život i smrt porno bande, Beogradski fantom, Hitna pomoć, Edit i ja slutila daleko bolje dane) srpske filmske 2010. godine i nakon parade ekcesa poput praznika autošovinizma (Besa Srđana Karanovića), neverovatne neukosti (Plavi voz Janka Baljka) i/ili ekstravagance porodične igrarije za državne pare (Balaševićev Kao rani mraz), činilo se da su čuda nemoguća, a mogućnost  huljenja potpuno odumrla.

Beli beli svet

Piše: Đorđe Bajić
Režija: Oleg Novković
Uloge: Uliks Fehmiu, Hana Selimović, Jasna Đuričić, Nebojša Glogovac

beli-svet

Sudeći po dosadašnjim postignućima, pre svega nagradama osvojenim u švajcarskom gradu Lokarnu, Beli beli svet je uspeo da na sebe skrene pažnju evropske kulturne javnosti i opravda svoje postojanje pod evropskim filmskim nebom. Kako nije izostao ni uglavnom veoma topao prijem stranih i domaćih kritičara,  postalo je jasno da je u pitanju ostvarenje čiji umetnički integritet ima ko da podrži. Pobrane lovorike ne menjaju činjenicu da je novi film Olega Novkovića ekstremni art-house koji izvan festivalskog okruženja gubi na dopadljivosti - hermetičnost ovog ostvarenja je jednostavno preveliki zalogaj za ne-festivalsku publiku željnu komunikativnog repertoarskog filma.

Šišanje

Piše: Zoran Janković
Režija: Stevan Filipović
Uloge: Nikola Rakočević, Nikola Kojo, Viktor Savić, Nataša Šolak, Bojana Novaković

sisanje

Jesu opšta mesta, ali nekada je zbilja bolje poverovati u narodne mudrosti. Poput one koja kaže da je ćutanje zlato. To će ga verovatno u dogledno vreme postati svestan i Stevan Filipović, reditelj nedavnog bioskopskog hita Šišanje. Naime, premda stoji da je Filipović agresivnim i neodmereno čestim nastupima u javnosti (na temu Šišanja, a neretko i po drugim osnovama) uspeo da generiše kontraverzu i budnost uspavanijeg dela javnosti i gledateljstva, stoji činjenica i da je istovremeno privukao i veću pozornost na kvalitativne i suštinski značajne manjkavosti svoga filma. A tih je manjkavosti, nažalost, i puno, a uz to su krupne i lako uočljive.

Između linča i glorifikacije

Piše: Dejan Dabić
Slučaj "Srpskog filma"

srpski-film

„Srpski film“ je bez ikakve sumnje, najkontroverznije filmsko ostvarenje ne samo srpske kinematografije i kinematografija u regionu (ako se snimanje filmova kod nas, i u regionu, uopšte može obuhvatiti terminom kinematografija koji podrazumeva institucionalnu, kadrovsku, tehničku i repertoarsku organizovanost), već mnogo više od toga (mediji su čak, preneli informaciju da su ga neki američki novinari i kritičari proglasili jednim od najbrutalnijih filmova svetske kinematografije u prethodnom periodu). U svakom slučaju, od njegove svetske premijere u martu prošle godine na festivalu SXSW u američkom gradu Ostinu, do danas – film ne prestaje da izaziva oprečne stavove.

Društvena mreža (Social network)

Piše: Srđan Savić
Scenario: Aaron Sorkin
Režija: David Fincher
Uloge: Jesse Eisenberg, Andrew Garfield, Justin Timberlake, Armie Hammer, Max Minghella, Rooney Mara

social-network

U početnoj sceni filma Društvena mreža gledalac prisustvuje jednom krajnje paradoksalnom, tek na prvi pogled bezazlenom verbalnom konfliktu između dvoje harvardskih studenata – devetnaestogodišnjeg genijalca za kompjutersko programiranje Marka Zukerberga (Džes Ajzenberg) i njegove devojke Erike Olbrajt (Runi Mara). Naime, dok Erika sve vreme pokušava da prozbori koju reč o iskrenim osećanjima, međusobnoj pažnji i iskonskoj potrebi za otvorenom ličnom komunikacijom, Zukerbergove replike nalik brzometnoj verbalnoj paljbi, naročito u trenucima kada ispaljuju eksplozivne fraze o ekskluzivnosti univerzitetskih klubova, deluju kao da su produkt nekakvog iznenada oživelog automata, budući da se odlikuju doslednom govornikovom primenom elementarnih logičkih principa na tipično međuljudske odnose i svakodnevne životne situacije. Prezentovano u vidu relativno dugotrajnog niza kat bek kadrova sa dominirajućim srednjim planovima, čime su posebno naglašeni važnost dijaloga i odsustvo razumevanja među likovima, ovo verbalno prepucavanje okončaće se Erikinim definitivnim raskidom sa Zukerbergom, njegovom „čistom logikom“ i neprimerenim demonstracijama intelektualne superiornosti na pogrešnom mestu i u pogrešno vreme.

Borba mutanata

Piše: Dejan Dabić
Multimedijski superheroji (29): X-Men

x-man

Klasik „devete umetnosti“, Sten Li, stvorio je nekoliko poznatih superheroja stripa, uključujući i jednog od najvećih u istoriji - Spajdermena. Na tom putu, jedna od značajnih stanica su nesumnjivo bili i X-Men. Kako je konstatovano u  prvom delu filma „X-Men“ (2000) kojim je otpočeo serijal - „Mutacije su pokretačka snaga evolucije. Svakih nekoliko milenijuma evolucija napravi veliki korak napred“.

Stoga su sasvim normalna pitanja koja ljudi postavljaju - ko su oni i šta mogu da učine? Jer, kao što reče jedan od junaka, „Čovečanstvo se uvek bojalo onoga što ne razume“.

Početak (Inception)

Piše: Dejan Vučetić
Režija: Kristofer Nolan
Uloge: Leonardo Dikaprio, Ken Vatanabe, Džozef Gordon-Levit, Merion Kotijar...
„Ideja je najotporniji i najmoćniji parazit. Njen trag uvek će biti prisutan negde u vašem umu.“
Kristofer Nolan

inception

Ugledni američko-britanski reditelj i scenarista Kristofer Nolan je ostvarenjem „Početak“ stvorio još jedan originalan, inteligentan i različitim tumačenjima otvoren savremeni naučnofantastični triler u kome se putuje širom sveta kroz intimni, beskonačni svet snova. Film autora, koji se proslavio ostvarenjima „Mračni vitez”, „Betmen Počinje”, „Prestiž” i „Memento”, u prvom vikendu prikazivanja u SAD, zaradio je više od 60 miliona dolara i time postavio rekord u proteklih skoro 10 godina kao najuspešniji film koji nije nastavak. Kuriozitet je i da je ovo peti (od ukupno sedam) Nolanovih filmova koji je uspeo da uđe na „IMDB Top 250“ listu.

Straight from the gift horse's mouth

Piše: Marko Stojanović
Stripovanje (27)

majica

Yogurt: Merchandising, merchandising,
where the real money from the movie is made.
Spaceballs-the T-shirt, Spaceballs-the
Coloring Book, Spaceballs-the Lunch box,
Spaceballs-the Breakfast Cereal,
Spaceballs-the Flame Thrower.
SPACEBALLS, Mel Brooks, Thomas Meehan

Niška čajanka

Piše: Marko Stojanović
Apsolutnih 100 (73): Čaj... Odličan

caj

Kojom rukom rađe treseš nos?
Ja uglavnom levom, iako sam
dešnjak… Šta misliš, da li to ima
veze s karakterom osobe?
…AH TAJ BRAZIL

Ne volim čaj, al’ nije ni čudo - kroz čitavo detinjstvo ostao mi je povezan sa pojmom bolesti, svim onim danima ispunjenim horskim plakanjem dece ispred injekcionog odeljenja Dečijeg dispanzera i svim onim noćima ispunjenim svirkom raštimovanog orkestra u mojim grudima. Poslednju priliku da promenim mišljenje imao sam tokom studija Anglistike, ali mi je čaj u pet i tada nekako ostao stran…

Ubistva u ulici Morg

Piše: Zlatibor Stanković
Veseli četvrtak: Biblioteka Klasici

ubistva

Novi album biblioteke Klasici „Veselog četvrtka“ donosi adaptaciju istinskog pripovedačkog klasika bostonskog pisca, pesnika i kritičara, Edgara Alana Poa. Što zbog osebujnosti karaktera, kako sopstvenog, tako i njegovih priča, što zbog toga što se njegovo delo Ubistva u ulici Morg smatra začetkom žanra krimi-romana, i svakako zbog jakih i u pripovest impresionistički utkanih referenci, Po pripada grupi pisaca čija dela ne trpe osrednje interpretacije.