Menu

logo

In Memoriam: Peter Steele

Piše: Ivana I. Božić
In Memoriam
Peter Steele (1962-2010)

steele

Šok koji su doživeli fanovi 2005. godine kada su posetili sajt Type O Negativa, ponovio se, s tom razlikom što sada nije bilo reči o marketinškom triku (šali zapravo). Tada je na sajtu stajao nadgrobni spomenik na kome je bilo uklesano: "Peter Steele - 1962 - 2005.... Free At Last". U to vreme bend je napustio Roadrunner Records i prešao u tabor SPV Records-a, tako da se šala koju su priredili na sajtu odnosila na taj događaj. No, ovoga puta nije u pitanju šala.

Mnogi poklonici benda Type O Negative upamtiće 14. april 2010. godine kao dan kada je 48-godišnjem basisti i pevaču Peteru Steeleu otkazalo srce. Narednog dana, 15. aprila, online mediji, posebno oni posvećeni rock sceni, bili su preplavljeni vestima o Peterovoj smrti. Fuse metal hostesa Mistress Juliya (Juliya Chernetsky) napisala je tada na svom tweeter nalogu: „Danas je tužan dan u metal svetu... kraj jedne ere... Peter Steele je preminuo danas. Volela sam svog prijatelja... našeg idola... saučestvujem sa njegovim bendom i porodicom.“

Peter Steele je rođen 4. januara 1962. godine u Bruklinu (Njujork) kao Petrus T. Ratajczyk. Karakterističan je bio po tome što je bio visok 201cm, posedovao bogat bas vokal i pre Type O Negativea, svirao u grupi Fallout i bendu Carnivore. Type O Negative je sa Peterom na čelu izdao sedam studijskih albuma (Dead Again iz 2007. poslednji je u nizu).

Steele je patio od kliničke depresije što se odražavalo u doomičnim tekstovima koje je pisao, mračnom imidžu i morbidnom smislu za humor. Kao kompozitor i tekstopisac odredio je imidž Type O Negativea i stvorio originalnu prepoznatljivu formu (dramatični tekstovi s akcentom na temama ljubavi, gubitka, depresije, zavisnosti i smrti) kojoj je bend bio dosledan u 20 godina dugoj karijeri. Brojne sledbenike stekli su turnejama kao i svojim albumima (sedam studijskih, dve best-of kompilacije, koncertni DVD i muzički spotovi). Album iz 1993. godine, “Bloody Kisses”, prodat je u platinastom tiražu, a naredni iz 1996. godine, „October Rust”, u zlatnom.

Peter Steele nije bio uspešan samo u muzici. Oprobao se u HBO seriji „Oz”, kao i u kultnom klasiku „Bad Acid”. Komponovao je muziku za filmove: Mortal Combat; Freddy vs. Jason - „ (We Were) Electrocute”; Bride of Chucky – “Love You To Death”; I Know What You Did Last Summer – “Summer Breeze”; The Blair Witch Project – “Haunted”. Tokom 1998. godine Arrow Videos napravili su svoju verziju klasika iz 1922. godine „Nosferatu: The First Vampire” dodajući muziku (pesme Type O Negativea sa prva četiri albuma).

Aprila 2007. godine u intervjuu koji je dao Decibel magazinu, Steele je objasnio zašto je postao vernik: “Prolazeći kroz krizu srednjih godina i uvidevši da su se mnoge stvari jako brzo promenile, shvatio sam da sam prolazan. A kada počnete da razmišljate o smrti, počnete da mislite i o tome šta je posle nje. Tada počnete da se nadate da Bog postoji. Za mene je zastrašujuća misao da se odlazi u ništavilo. Ali ne mogu ni da poverujem da će ljudi poput Staljina i Hitlera otići na isto mesto kao Majka Tereza.”

Gde god da je otišao na kraju, Peter Steele neće biti zaboravljen. Iza njega ostaje njegova muzika i sećanje na njegov talenat i harizmu kojom je plenio sa scene i van nje. R.I.P. Peter... konačno si slobodan.

-----------------------------

Zanimljivosti o Peter Steeleu:

*Pre nego što je počeo da svira u Type O Negativu, Peter je radio za New York City Park Department gde je vozio kamione za prevoz smeća.
*Kada su Type O Negative potpisali za Roadrunner Records, Steele je potpisao ugovor mešavinom svoje krvi i semena.
*Godine 1995. Steele se slikao nag za duplericu Playgirla. No ubrzo je zažalio saznavši da je svega 23 procenata pretplatnika tog časopisa žene. Rezultat svega je pesma I Like Goils koja se nalazi na albumu Life Is Killing Me.

Add comment


Security code
Refresh