Menu

logo

Odmetnik - 1: Star Wars priča

ODMETNIK-1: STAR WARS PRIČA
Režija: Garet Edvards
Uloge: Felisiti Džons, Diego Luna, Ben Mendelson, Forest Vitaker
Piše: Đorđe Bajić

rogue one 1 star wars storyNakon što je kompanija Dizni od Džordža Lukasa otkupila prava na franšizu Star Wars, kod poklonika ovog voljenog serijala javila se skepsa ili, još preciznije, strah da će pod „novom upravom“ ova svemirska saga biti pretvorena u komercijalni projekat bez duše. Nakon premijere Buđenja sile (2015), dugoočekivane sedme epizode, postalo je jasno da čelnici Diznija znaju šta rade i da imaju plan za povratak na stare staze slave. Možda Buđenje sile nije bio previše originalan film, ali pasioniranim ljubiteljima ponudio je upravo ono što im je bilo potrebno, te Džej-Džej Ejbramsova režija predstavlja značajan napredak u odnosu na Lukasove ozloglašene epizode I-III. U tom kontekstu, popkulturna zaostavština Zvezdanih ratova je danas življa i aktuelnija nego decenijama unazad. Studio Dizni planira da nas svake godine, oko Božića, „počasti“ sa po jednim novim filmom. Nakon Buđenja sile s kraja 2015, u bioskope je u decembru 2016. stigao Odmetnik-1: Star Wars priča, film koji nije direktan nastavak sage, kako je u podnaslovu signalizirano, već priča iz iste galaksije. Isprva se činilo da će novi film biti samo još jedan projekat sklepan na brzinu kako bi se unovčila popularnost glavnog serijala, nešto slično poput televizijskih filmova o Evoksima iz 1980-ih, ali se ispostavilo da to nije bio slučaj. Naprotiv. Odmetnik-1 je začuđujuće zadovoljavajući SF spektakl koji uspeva da parira prošlogodišnjoj epizodi VII, pa čak da je u pojedinim aspektima i prevaziđe.

Zaokružena priča smeštena u vremenski interval između epizode III i epizode IV, Odmetnik-1 predstavlja novu „zvezdanu heroinu“ Džin Erso koju tumači britanska glumica Felisiti Džouns. Ovo je, nakon Nove nade, drugi film u Star Wars nizu u kome je glavni junak mlada žena, pa ova odluka dosta govori u prilog tvrdnji da su čelnici Diznija ozbiljno razmotrili strategiju i priklonili se trendu koji su rasplamsale Igre gladi, odlučivši da ženski lik još jednom bude noseći i ključni. To je bitno, imajući u vidu da su glavne uloge u skupim holivudskim filmovima od pamtiveka pripadale muškarcima. Princeza Leja, iako ne toliko ključna za epizode IV-VI kao njen brat Luk, predstavljala je važan pomak u pogledu emancipacije ženskih likova u holivudskim blokbasterima. Nova nada i Odmetnik-1 ovaj koncept preuzimaju i dodatno razvijaju. Sa Felisiti Džouns ekran dele Dijego Luna, Doni Jen, Ben Mendelson, Forest Vitaker, Riz Ahmed, Mads Mikelsen i, na iznenađenje i šok mnogih, Piter Kušing, glumac koji je preminuo pre više od dve decenije. Lik koji je Kušing tumačio u Novoj nadi (1977), zloslutni Tarkin, „ustao je iz mrtvih“ uz pomoć kompjuterskih efekata i ima prilično značajnu ulogu u novom filmu. Ovoliki napredak tehnologije je pomalo zastrašujući, ali se stručnjacima za specijalne efekte mora odati priznanje na iznenađujuće uverljivom Tarkinovom „vaskrsenju“.

Kreativni tim koji stoji iz Odmetnika-1 je „demonstrirao silu“ i pokazao da zna šta treba da uradi kako bi se omilio svim onima koji vole epizode IV-VI. Angažman Gareta Edvardsa, reditelja odličnih Čudovišta i razočaravajućeg rimejka Godzile, pokazao se kao pogodak u centar mete. Edvards je na zadatu temu uradio ono šta se uraditi moglo i napravio film koji je šaren, uzbudljiv i mračan. Da, dobro ste pročitali: šaren i mračan istovremeno. I to, bogme, prilično mračan. Umesto da se Star Wars pod upravom Diznija pretvori u serijal za decu iz predškolskog, dogodilo se upravo suprotno. Sada, nakon vesti o preranoj smrti Keri Fišer, voljene glumice koja je tako uspešno otelotvorila princezu Leju, završnica Odmetnika-1 dobija na dodatnoj težini i predstavlja svojevrsni epitaf izvornoj „zvezdanoj heroini“. Zahvaljujući kompjuterskim efektima, mlada Leja je „oživljena“ na samom kraju filma koji, zapravo, predstavlja direktni uvod u Novu nadu.

Add comment


Security code
Refresh