Menu

logo

Hrabro i žestoko

Propovednik – Preacher
Uloge: Dominic Cooper, Joseph Gilgun, Ruth Negga, Lucy Griffiths.
Piše: Pavle Zelić

preacherMalo je reći da su očekivanja bila velika kada je u pitanju TV adaptacija obožavane i ozloglašene stripske epopeje Garta Enisa i Stiva Dilona, grafičke novele koja je uspela da izvrne ruglu sve zatucane religijske klišee, izopačenosti i zalutale iluzije savremene Amerike, dok je istovremeno izgradila bogat i samodovoljan svet oplemenjen autentičnom novom mitologijom i likovima većim od života. I, iako mnoštvo klasičnih, pa i nekih modernijih stripovskih junaka, doživljavaju renesansu na malim ekranima u serijama kao što je “Okružen mrtvima”, “Arrow”, “Flash”, “Jessica Jones”, “Daredevil”, ipak su to u najvećoj meri adaptacije superherojskih i stripovi koji podilaze širem auditorijomu ili su pak naslovi koji se nadovezuju na već popularne trendove (zombiji), što nikako ne znači da umanjujemo vrednost svakog od pomenutih, već samo ističemo prednosti koje “Propovednik” nema. Jer, i pored ili uprkos posvećenim fanovima, sadržaj ovog stripa se zaista teškom mukom može prodati prosečnom TV konzumentu.

Srećom, tvorci “Propovednika”, dobro poznati glumac, ali i scenarista i producent Set Rogen i njegov dugogodišnji najbliži saradnik, takođe scenarista, producent i režiser Evan Goldberg su odlično razumeli šta želimo da vidimo, istovremeno uspevši da objektivna ograničenja u pogledu budžeta ne budu prepreka reimaginaciji koja ostaje verna duhu, pa u dobrom delu i radnji originala. Uključivanje Sema Katlina, scenariste i producenta na već legendarnoj “Čistoj hemiji” (Breaking bad), kao konačnog glavnog producenta i režisera, bez sumnje je izdiglo ceo projekat na nivo opšteg kvaliteta i privlačnosti (a bez gubljenja trunke provokativnosti i eksplicitnosti), koji je bio neophodan da serija zaista i uspe.

U stripu, inače zaokruženoj seriji od 66 brojeva, kao i u seriji, “Propovednik“ je priča o Genezisu, entitetu nastalom kao plod ljubavi anđela i demonice, što je nešto nepredviđeno božjim planom i kreacijom i zbog čega se osporava vlast i moć samog Boga. Genezis pak traži domaćina, i konačno, posle par crnohumornih neuspeha konačno zaposedne Džesija Kastera, naslovnog propovednika u jednom teksaškom gradiću. Kaster, koji pokušava da pobegne od sopstvene, najblaže rečeno, problematične prošlosti, prihvata ulogu kojom je u stanju da bilo kome zapovedi bilo šta, a naravno da ovakav metafizički događaj sa praktičnim implikacijama izaziva i pažnju misterizonih i zlokobnih organizacija i njihovih agenata, ali i samog Raja. Dodajte na to i Džesijevu bivšu devojku, smrtonosnu Tulip, i njegovog novog najboljeg prijatelja, irskog vampira-alkoholičara Kesidija, i bogatu galeriju bizarnih sporednih likova, uz obilate količine nasilja, krvi i urnebesnih prostakluka, i dobili smo nešto zaista neviđeno u istoriji stripa, a kamoli malih ekrana.

Serija je pored očiglednih kvaliteta u pogledu scenarija i režije, ipak ponajviše zavisila od glavnog junaka, i, iako je lepuškasti Dominik Kuper delovao kao diskutabilan izbor za ulogu izmučenog i vrlo, vrlo zajebanog Kastera, uz bradu, podočnjake i dozu ranjivosti zbog koje nam je još draži, ovaj lik funkcioniše. Ekipa oko njega je zato ali baš savršeno odabrana, pogotovo Gilgun kao prezabavni Kesidi, i Nega kao eksplozivna Tulip. A i pored pristojne minutaže, zato tek očekujemo pravi razvoj likova kao što su Čmarfejs (Arseface) koga tumači Ian Koleti – u zaista nezgodnoj ulozi fana Nirvane, koji posle neuspešnog pokušaja samoubistva nalik Kobejnovom ostaje živ, ali sa licem nalik šupku, kao i pomenutog Sveca ubica u takođe upečatljivoj izvedbi Grejema MekTerviša.

Uopšte uzev, iako je, sem prve, uistinu spektakularne epizode, “Propovednik” donekle limitiran lokacijski, pa i u opštem produkcijskom utisku, nema sumnje da su autori sa puno umeća interpretirali prljavu i prokleto privlačnu esenciju ovog bogohulnog dela. U tome su svakako bili potpomognuti novim TV liberalizmom, sa perjanicom u “Igri prestola”, koji dozvoljava mnogo više nego ranije, ali nagrađuje gledanošću samo one koji uspevaju da se izdignu iznad samodovoljne provokacije i nateraju nas da se iskreno vežemo za junake i priču.

Deset epizoda jeste malo da bi se dao konačan sud o seriji koja se kockala i dobila prvih par ruku, ali imajuću u vidu da je već odobrena nova sezona, nadamo se i sa većim budžetom koji bi dao šansu da se ožive i neke ekstravagantnije scene iz stripova, vera je, ako dozvolite religioznost na koju bi Kaster samo pljunuo, jaka da ćemo zaista i videti celu Propovednikovu američku odiseju u poteri za odbeglim Bogom.

Add comment


Security code
Refresh