Menu

logo

Zaštitnik (blood father)

Piše: Zoran Janković
Režija: Jean-François Richet
Uloge: Mel Gibson, Erin Moriarty, William H. Macy, Diego Luna

blood fatherNa bioskopskom repertoaru primetno nedostaju filmovi ustrojeni tako da se bezrezervno obraćaju prvenstveno zrelijoj i/ili filmski zahtevnijoj (ali i pismenijoj, to često ide u paru) publici. Zaštitnik (Blood Father) je film koji popunjava tu prazninu i, što je i najvažnije, istinski odličan film. Dosta toga se mirne duše i bez previše kolebljivog vaganja da pohvaliti kada se povede reč (ili još bolje diskusija) na temu šta to nudi i po čemu se sve to sočnom i ne toliko uobičajenom izdvaja Zaštitnik. A odgovor na ta pitanja je sasvim lak, jer povoljan utisak o ovom ostvarenju oprezniji i upućeniji filmoljupci steći će tokom gledanja već prvih minuta ovog ostvarenja.

U pitanju je narativno ciljano i upečatljivo sveden film (reč je o pokušajima mnogogrešnog oca da zaštiti svoju otuđenu kćerku pred osvetničkim naletima bivšeg dragog joj i njegovih pratilaca iz redova meksičkih kartela), koji pleni tim starovremenskim šnitom, u priči bez mnogo nepoznatih i čiji autori (radi se o adaptaciji romana do tog trenutka na književnoj sceni ne preterano prepoznatljivog Petera Craiga, a sada već scenarističke zvezde u vidnom usponu na nebu Holivuda) svesno iz te kanonske, pa i stereotipne i oveštale postavke zapravo crpu dosta toga filmski upečatljivog i potentnog. Zaštitnik u tom smislu jeste eksplozivan film potere i osvetnički film kakvih, kako je već bilo naglašeno, svako malo zafali na ponudi kino-repertoara. Upravo ta nedvosmislena žanrovska osvešćenost, ta odvažna rešenost reditelja Richeta (do ovog trenutka najpoznatijeg po zadovoljavajućem prepravku Napada na policijsku stanicu broj 13 i izvrsnom diptihu Mesrine, sa briljantnim Vincentom Casselom) i ostalih ključnih autora ovog filma da krenu od dobro poznatog, u načelu davnih dana sijaset puta viđenog i variranog, može da bude polazna osnova za pohvale na račun tvoraca ovog filma.

Ipak, mora jasno i glasno biti naglašeno da Zaštitnik savršeno funkcioniše i u okvirima te starostavne mustre i unutar žanrovskih međaša, ali još podosta toga se tu mora pohvaliti, počev od toga da je Zaštitnik film koji je skrojen po zadivljujuće precizno uzetoj meri Mela Gibsona, kao glavne, a zapravo i jedine istinske zvezde i ikonične pojave u ovom ostvarenju. Tu su i Gibsonova izvanredna saigra sa mlađanom Erin Moriarty (koja sugestivno, a vidno rasterećeno i neusiljeno tumači ulogu njegove zabludele kćerke), vešto odmeren prikaz života istinskih marginalaca i grupacija koje bitišu i svoju šansu traže na samom obodu naopako postavljenog sistema. Pohvale zaslužuje i snimatelj Robert Gantz, sa kojim je Richet radio i na dva prethodna filma, a koji ovde uspeva da iznađe najpodesniji ton za ovu priču koja otvoreno polemiše sa nemalim i neprolazno značajnim i prisutnim nasleđem američkog neo-noira.

Zaštitnik nije film velikog kalibra, niti je prevratnički film od kojeg bismo onda mogli da računamo neko novo i valjanije filmsko vreme, ali jeste izvanredan mali film bez vidljivijih manjkavosti i koji u devedeset minuta trajanja pokazuje značaj baštine VHS ere, kao i dalje nepresušnog izvora nadahnuća za one koji imaju dovoljno mudrosti da pravo blago potraže i nađu na pravom izvoru.

Add comment


Security code
Refresh