Menu

logo

S one strane

Piše: Đorđe Bajić
Režija: Zrinko Ogresta
Uloge: Ksenija Marinković, Lazar Ristovski, Tihana Lazović, Robert Budak

s one straneHrvatski reditelj Zrinko Ogresta režira filmove od sredine osamdesetih, još od vremena kada je radio na televiziji, da bi prvi igrani bioskopski film, Krhotine, snimio 1991. godine. S one strane je sedma režija Zrinka Ogreste, nastala nakon pomenutih Krhotina, kao i filmova Isprani, Crvena prašina, Tu, Iza stakla i Projekcije. Iskusni reditelj se ovoga puta udružio sa vodećim hrvatskim dramskim piscem i scenaristom Matom Matišićem (Život sa stricem, Fine mrtve djevojke, Nije kraj, Svjećenikova djeca), piscem koji rado istražuje skrajnute i prećutkivane teme koje se tiču hrvatskog nacionalnog identiteta – uključujući turbulentan odnos Srba i Hrvata, kao i upitnu ulogu Katoličke crkve u Hrvatskoj. Saradnja Ogreste i Matišića se pokazala veoma uspešnom, pa je S one strane, valja istaći, postao najuspešniji film u Ogrestinoj karijeri.

S one strane donosi sveden, gotovo kameran zaplet. U središtu filma je ljubavna priča zasnovana na odsustvu i razdvojenosti. Glavna junakinja Vesna (Ksenija Marinković) već je dvadeset godina razdvojena od muža, osuđenog ratnog zločinca. Ona živi u Hrvatskoj, a on se, nakon odslužene kazne, vratio u Srbiju. Vesna je vredna žena i dobra majka koju svi cene i koja ne preza od najtežih fizičkih poslova. Kamera gotovo voajerski prati Vesnu i njenu jednoličnu, rutiniranu svakodnevicu, a onda - jedan poziv menja sve. Vesni se, naime, javlja suprug Žarko (Ristovski). Tokom telefonskih razgovora, usamljena žena postepeno shvata da je još uvek zaljubljena u svog supruga i počinje da razmišlja o odlasku u Srbiju što će, očekivano, izazvati bes njene dece koja ne žele da čuju za oca. Mate Matišić i Zrinko Ogresta su napisali scenario koji ne nudi jednostavne i brze odgovore. Preokret na kraju će zbuniti mnoge i naterati ih da preispitaju sve što su do tada u filmu videli. Pored odlične Ksenije Marinković, veoma važnu ulogu u filmu ima srpski glumac Lazar Ristovski. Nakon niza bučnih, neretko agresivnih likova, Ristovski se vratio svedenijem glumačkom registru i ostvario jednu od najboljih uloga u svojoj dosadašnjoj karijeri.

S one strane je hrvatski film, sa Srbijom kao manjinskim koproducentom – a ova koprodukciona saradnja, imajuću u vidu tematiku, veoma je prikladna. Pored Ksenije Marinković i Lazara Ristovskog, u filmu se pojavljuju Tihana Lazović i Robert Budak. Film je s uspehom prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, u okviru programa Panorama, gde je osvojio specijalno priznanje žirija Europa Cinemas Label. S one strane je na beogradskom 44. FEST-u dobio nagradu Beogradski pobednik za najbolji film u kategoriji Manjinska srpska produkcija. Osim toga, osvojio je i priznanje za najbolju režiju, kao i nagradu „Nebojša Đukelić“ u konkurenciji regionalnih ostvarenja. U eksplikacijama nagrada istaknuti su „rediteljska hrabrost, spremnost na rizik, vešta i precizna režija“, kao i „sklad između zanatske kompetencije i značajne teme“. Na 63. Filmskom festivalu u Puli, S one strane se okitio većinom nagrada u najprestižnijim kategorijama: ovo ostvarenje nagrađeno je Velikom zlatnom arenom za najbolji film, te Zlatnim arenama za najbolju režiju, scenario, glavnu žensku i glavnu mušku ulogu, montažu i oblikovanje zvuka, kao i nagradom Hrvatskog društva filmskih kritičara „Oktavijan“. Pored Ogreste, Matišića i direktora fotografije Branka Lite, najviše pohvala su, sa punim pravom, dobili glavni glumci. Marinković i Ristovski su nagrađeni i na Filmskim susretima u Nišu. Nagrada „Car Konstantin“ je otišla u ruke Lazara Ristovskog, dok je Plaketa za stranog glumca pripala Kseniji Marinković.

Add comment


Security code
Refresh