Menu

logo

Istorija uzvraća udarac

Multimedijski superheroji (41): Crna Guja
Piše: Dejan Dabić

crna gujaPovodom početka obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, londonski „Telegraf“ (The Telegraph) doneo je zanimljivu priču o tome da su se glavni junaci kultne TV serije „Crna Guja“ (The Black Adder) zaista borili u Prvom svetskom ratu (u četvrtoj sezoni ovog Bi-bi-sijevog/ BBC istorijsko-humorističkog serijala koji koristi estetiku sitkoma, Crna Guja je za vreme Velikog rata bio kapetan britanske vojske negde u Flandriji) pozivajući se na istraživanje specijalizovanog sajta www.forces-war-records.co.uk. Izvršni direktor Dominik Hejho (Dominic Hayhoe) objasnio je kako je do toga došlo: „Ubacivali smo nove informacije u našu bazu podataka kada smo slučajno naišli na Kapetana Blekadera. Kao fanovi TV serije, zapitali smo se da li možemo pronaći u vojnoj evidenciji imenjake i ostalih izmišljenih likova“. Tako su se u ovoj priči o istoriji koja se realnom faktografijom poigrala sa fiktivnim junacima popularne TV serije (koja je u jednoj anketi sredinom 2000-ih, uz „Mućke“, proglašena najboljim britanskim sitkomom svih vremena) pojavili i Redov Boldrik/ Private Baldrick, Poručnik Džordž/ Lt. George i Kapetan Darling/ Captain Darling). Da stvar bude čudnija, jedino nije pronađena direktna etimološka i istorijska veza sa Generalom Melčetom/ Melchett, mada je odranije utvrđena njegova sličnost sa britanskim feldmaršalom Daglasom Hejgom/ Douglas Haig.

Poigravanje i komično izvrtanje britanske istorije u prvoj sezoni „Crne Guje“ (1982/83) započinje u XV veku za vreme vladavine Ričarda III, nastavlja se u drugoj sezoni (1986) za vreme kraljice Elizabete, dok je treća sezona (1987) zahvatila vladavinu kralja Džordža III da bi, na kraju, u četvrtoj sezoni (1989), kulminirala, kako je već navedeno, u Prvom svetskom ratu. Roan Etkinson/ Rowan Atkinson tumači lik Crne Guje i njegovih inkarnacija, a istovremeno je uz Ričarda Kertisa/ Richard Curtis i koscenarista serije (kada je reč o Etkinsonovoj karijeri, ne zna se da li mu je veći zaštitni znak lik Crne Guje ili Mister Bina?); kasnije im se, u kreiranju scenarija, pridužio i Ben Elton/ Ben Elton. Nezaobilazan lik u svim sezonama je i Toni Robinson/ Tony Robinson kao Boldrik, verni pratilac Crne Guje. Iz ove perspektive, u glumačkoj podeli je zanimljivo i ime Hjua Lorija/ Hugh Laurie (koji se kasnije proslavio kao dr Haus u istoimenoj višestruko nagrađivanoj TV seriji). Zanimljivo je da televizijski start „Crne Guje“ nije bio sjajan. Producent Džon Lojd (John Lloyd) priseća se za „Telegraf“ da je ekipa serije mislila da su osuđeni na neuspeh: “Ričard Kertis, Roan Etkinson i ja bili smo mladi i ambiciozni. Mislili smo da možemo da ostvarimo sve što zamislimo, ali kada je serija krenula, ispostavilo se da je to bio preveliki zalogaj za nas“. Sve je na početku bilo komplikovano – od scenografije do uslova na setu; međutim, vremenom, gledaoce je serija počela da „hvata“, pa se taj fluid preneo i na glavne junake, pre svih, na Roana Etkinsona (Crnu Guju) i Tonija Robinsona (Boldrika), pa su oni praktično postali nerazdvojni. Lojd o kasnijoj atmosferi na snimanju kaže: „To je bila jedinstvena kombinacija isplaniranih i spontanih elemenata“ i konstatuje da su „na kraju shvatili da su sasvim slučajno stvorili nešto izuzetno“. O tome svedoče i nagrade, pre svih, nagrada Britanske akademije – Bafta, ali i kultni status koja je serija stekla među televizijskim gledaocima: ne samo da je višestruko reprizirana nego se, maltene na svakih par godina, podstiče priča o nastavku, ali je to više želja gledalaca, pa i nekih od glumaca, nego što je to, u ovom trenutku, realna mogućnost za produkciju.

Na uspeh „Crne Guje“ nije ostala imuna ni engleska kraljica Elizabeta II, pa je svojim ukazom Roanu Etkinsonu i Toniju Robinsonu dodelila titule vitezova. I dok je Etkinson manje-više konvencionalno prihvatio ukazanu čast, ne pokušavajući da se poistoveti sa svojim junakom, Robinson je „boldrikovski“ odgovorio da se „zaklinje da će život posvetiti ubijanju zlih zmajeva i spasavanju dama u nevolji“!

Add comment


Security code
Refresh