Menu

logo

Tajni ratovi

Najbolje od Marvela iz Čarobne knjige
Piše: Stefan Marković

tajni ratoviNedavno je na tribini održanoj u sklopu niškog festivala stripa "Striporama", velikan ilustracije, neizmerno duhoviti Dobrosav Bob Živković, izjavio kako se ranije znalo: "Pametni prate francusko-belgijsku školu stripa u Stripoteci, dok budale čitaju superherojštinu u Eks almanahu."

Pa ipak, "budala" koje uživaju u tome bilo je mnogo i tada, a mnogo nas je, kanda, i sada, za šta je u velikoj meri zaslužno i to što su se mišićavci u šarenim kostimima sa ilustrovanih stranica preselili i na bioskopska platna, u vidu veoma popularnih i finansijski isplativih filmova, postavljajući novi trend među mladima, a bo’me i starijima. Nije nikakva novost da se i izdavačka kuća Čarobna knjiga bavi objavljivanjem ovakvih izdanja. Pogledajte samo debeljuce iz edicije "Marvel Essential" (epizode Marvelovih junaka, štampane hronološki, na jeftinom papiru, u crno-beloj tehnici i sa velikim brojem strana), u kojoj su izašle avanture Čudesnog Spajdermena, Osvetnika, Srebrnog letača, Hulka, Ajronmena, X-mena...

Međutim, odjednom ni traga ni glasa o novim superherojskim izdanjima. Zapravo, stalo se i sa ostalim strip-izdanjima ili je bar tempo izlaženja postao grozomorno mučan. Među zgranutim stripašima, brže od metka, pronela se vest kako čarobnoknjigaši ne planiraju još dugo da se bave strip izdavaštvom – ili je u pitanju puka neozbiljnost i nezainteresovanost – kao i da se edicija "Essential" definitivno gasi.

Srećom, iz Čarobne knjige objavili su vest o pokretanju nove edicije, nemaštovitog ali i nedvosmislenog naziva "The best of Marvel", u kojoj će biti objavljene – kako i sam naslov kaže – kultne Marvelove epizode.

Pošto se izdavačka kuća Darkwood već zalaufala sa objavljivanjem američkih superherojskih stripova, ali ovih modernijih, ovo je super vest za kolekcionare, jer će sada moći da popune police i onim starijim epizodama.
Ipak, mi ćemo se osvrnuti na "Tajne ratove", dvanaestodelnu priču, smeštenu u dva toma, pošto oni zaista predstavljaju prekretnicu u modernom, američkom superherojskom stripu.
Neka bitka počne!

Smrtonosna partija šaha između najvećih superheroja i zlikovaca

"Pobijte svoje neprijatelje i ispuniću vam sve želje", viknuo je Onostranik, beskrajno moćni entitet, u stanju da smoždi čitavu vaseljenju, zbunjenim superherojima i ništa manje zbunjenim superzlikovcima, koji su se obreli u čudnovatom svetu, sklepanom od delova pitajbogakoliko različitih planeta.

Ali kako je došlo do toga?
tajni ratovi2Nedavno smo se Dejan Kostić (glavni i odgovorni urednik Pressinga) i ja složili oko toga kako su osamdesete bile najbolje godine za popularnu kulturu. Uspon video-kaseta, horor i naučnofantastičnih filmova, postmoderne književnosti, new wave, post-pank i hevi metal muzike,...
Ih, a tek u stripu kakve su se novotarije dogodile te decenije!

To se naročito ogledalo u poduhvatu DC Vertiga, međutim ni Marvel nije ostao imun na promene ili bolje rečeno na eksperimente koje su izvodili, pokušavajući da povećaju prodaju stripova.

I upravo u tom periodu, preciznije, 1984. godine, Marvel objavljuje "Tajne ratove", prvi mega, giga, ultra krosover; prvi sudar titana tolikih razmera da se zatresla čitava vaseljena, a čitav Marvelov univerzum zauvek izmenio.

Urednik Marvela Tom Defalko dobio je ponudu – koja se ne odbija – od Matela, jednog od najvećih proizvođača igračaka, da se na osnovu nekog njihovog stripa napravi linija igračaka. Brzo su se on, kao i scenarista Džo Šuter i crtač Majk Zek, dali na razmišljanje i rešili da iskoktelišu neke od najpoznatijih kostimiranih junaka i negativaca i da ih stave na sasvim posebno bojno polje – Bojni svet.

Teleportovani na pačvork planetu, pozitivci (veći deo Iksmena i Osvetnika, Spajdermen, Fantastična četvorka – bez Su Ričards – i Magneto) i negativci (Doktor Dum, Ultron, ekipa Razbijača, Upijač, Gušter, Doktor Oktopus i... khm.. khm... Galaktus), dobili su zadatak od glasa koji je dolazio iz bleštavobele svetlosti da se međusobno poubijaju, uz obećanje da će pobednicima sve želje biti ispunjene.

Ovo je univerzalna storija o dobru i zlu i ljudskim žudnjama koje nas i čine (super) ljudima i super ludima.
Priča je zastarela i prilično banalna za današnje standarde, ali je ona postulat za sve moderne Marvelove "velike događaje", pošto su oni danas nezamislivi bez velikog udruživanja najpopularnijih junaka.

Pored toga, najznačajnija stvar koja se desila u ovoj sagi je debitovanje Spajdermenovog crnog kostima (Simbiot), koje će kasnije preći na nesrećnog novinara Edija Bruka, što će rezultovati time da dobijemo jednog od najstrašnijih i najpopularnijih Spajdermenovih neprijatelja – Venoma.

Upakovani u dva tamo (svaki tom po 6 epizoda), sa integrisanim delovima iz stripova, koji nam pokazuju šta se desilo neposredno pre nego što je Onostranik "prizvao" protagoniste priče, "Tajni ratovi" su pravo uživanje za nas "budale" – što reče Bob – koje vole naivnost superherojskog narativa.

Add comment


Security code
Refresh