Menu

logo

Južni vetar 2015

Piše: Aleksandar Nikolić Coa

MunjeNebjeskeNeki od vas se verovatno sećaju prošlogodišnje Pressingove liste najboljih albuma. Da podsetimo ona je u celosti bila sastavljena od albuma niških muzičara što dovoljno govori o tome kakvu renesansu je 2014. godine doživela lokalna muzička scena ali i niško on-line izdavaštvo. Naravno bilo bi previše očekivati da se nešto slično dogodi dve godine zaredom. Tako da se ove godine silom prilika nametnulo pitanje sklapanja liste koja će obuhvatati izdanja na nivou cele zemlje. Ipak otvorila se još jedna, bolja, opcija. Naime dovoljno je samo malo proširiti područje borbe (da se tako uelbekovski izrazimo) i sagledati obližnje gradove i voila, problem solved. Zato vam ovog puta predstavljamo izdanja "južne pruge" koja su obeležila ovu krš godinu.

1. Stereo Banana - Munje nebjeske (Lampshade media)
Durlanski dvojac gazi punom parom napred i jasno je da fenomenalni debi album "Šijemo sambu" nije bio nikakva slučajnost. Da sad ne bih ponavljao 5 hiljada karaktera dugo hvaljenje koje ste mogli kao celu recenziju da pročitate u prethodnom broju, reći ću samo da su u međuvremenu momci osvojili i dva preostala regionalna muzička bastiona, tačnije Zagreb i Beograd, gde su nastupili decembra meseca. Durlanska samba se lagano šije celim regionom. I to sitan vez...

2. Mud Factory - Project extinction (Nocturne media)
Ako bismo 2015. godinu opisali poređenjem ono bi bilo: glasno-glasnije-Vranjanci. Drugi EP vranjanskog metal sastava možda donosi samo 3 pesme ali i to je dovoljno da vam naprsnu zidovi u stanu. Za "Another voice" i "Dig my own grave" su već urađeni popularni tekstualni spotovi a bend uveliko radi i na prvom zvaničnom spotu, verovatno za numeru "Where they sleep". Produkcija Stefana Gaćeše i Vladimira Zdravkovića (By-Pass) izvukla je ono najteže iz benda i verujem da bi i Randy Blythe (Lamb of God) potvrdno klimnuo glavom kad bi čuo neku od pesama.

3. Cardinal Point - Spit on trust and reliance (Nocturne media)
Ista meta isto odstojanje. Opet Vranje, opet isti producenti i izdavačka kuća ali malo drugačiji zvuk. Cardinal Point (ranije poznat pod imenom GodDamn) se oslanja na svetski popularni southern rock, koji neki vole da zovu i stoner rock, s tim što u taj kazan ubace i po neki čekić kako bi zvuk dobio na težini. Imali smo prilike da ih nedavno gledamo u Nišu sa Maricom i bugarskim Odd Crew gde su momci bili verovatno najprijatnije iznenađenje delu publike koji nisu do tada bili upoznati sa njihovim radom.

4. Pyrn - Cloudgray (Black Planet Records)
Iza imena Pyrn krije se Bratislav Prolović, u narodu poznatiji kao Prola, jedan od gitarista Styptica koji je rešio da se posle dugogodišnje uloge back vokala u matičnom bendu i sam lati mikrofona. Rezultat je interesantan EP ukorenjen u grunge zvuku ali sa eksperimentalnim i psihodeličnim granama. Sve žice i glas je odsvirao sam Bratislav dok mu je na bubnju pomogao poznati bubnjar Milan Jejina -Yeqy. Cepidlake će se uhvatiti za podatak da je ovaj EP objavljen 29. decembra 2014. te da ne spada na listu ali ko ih...šiša.

5. Good Ol' Bastards - ...so many levels (Samostalno izdanje)
Ovaj power trio iz Knjaževca je relativno nova pojava na regionalnoj sceni iako su njeni članovi ljudima dobro poznati iz bendova poput Nablesnotesni ili Spasm. Za godinu dana su nekoliko puta nastupali u Nišu, svaki put ispred sve brojnije publike koja je imala samo reči hvale za torlačke barabe. Ukoliko ste fan bluziranog stoner rocka kada sledeći put budu u gradu idite i uverite se sami.

6. Fluid Underground - Amanet (Rock svirke Records)
Stari znalci iz Vlasotinca objavili su možda svoj najzreliji i najprogresivniji album do sad. Ukoliko govorimo o kvalitetu bila bi nepravda izdvojiti bilo koju pesmu, ali ako se u jednačinu ubaci hitičnost, kao rešenje može da ispadne "Priština". Da ne pričam napamet govori i to da je bend album promovisao kako po južnoj i istočnoj Srbiji tako i na turneji po Bugarskoj i na koncertu u Beogradu kao podrška Greenleaf-u. Neretko su im društvo pravili upravo Knjaževčani od malopre.

7. Styptic - Raw live (Black Planet Records)
Kao što se iz naslova da zaključiti radi se o sirovom lajv izdanju urađenom u Pirotu prilikom snimanja emisije "Alternacija" koja se emituje na pirotskoj televiziji. Iako je reč o lajv EP-ju on je bitan iz prostog razloga jer predstavlja prvo izdanje bez Miodraga Brankovića na vokalu i daje indikacije u kom pravcu će se kretati zvuk benda sa Ilijom Medarem kao pevačem. Primetno je odsustvo vokalnih vratolomija na koje smo navikli kada je Styptic u pitanju ali glupo bi bilo i očekivati kopiranje po tom pitanju. Tek kada pesmu budu snimljene kako treba u studiju biće sasvim jasno kuda se bend zaputio.

8. Paydo Komma - Oshemse vol. 1 (Tribal Rajber Label)
Ne znam kako se izreka "Pusti Šemsu da izginemo" uvukla u lokalni govor ali naslov EP-ja niškog trip-hop benda je upravo insinuacija na to. Zašto? To verovatno samo oni znaju jer nikakve Šemse tu nema. U pitanju su prerađene verzije sa njihovog debija "Strano" koje nam dočaravaju kako će bend zvučati u novoj (skraćenoj) postavi. Može se zaključiti da nam sledi povratak korenima, odnosno mračnijim matricama i semplovima. "Povest eksplicitnog uma" sa monologom iz Hadersfilda je i dalje monumentalna pesma sastava a konkurenciju joj udaraju nova "Out of silence" sa govorom Davida Lyncha i posebno "Nevera" na kojoj čujemo probrane delove iz kultnog filma "Lepa sela lepo gore".

9. Balkan under the radar vol. 3: Black generation (Black Planet Records)
Za sam kraj ostavili smo dve kompilacije. Prva nam dolazi iz kuhinje svestranog Black Planet Recordsa i ona se žanrovski ne ograničava u ovom univerzumu. Tu je sve, od roka preko metala, hip hopa i jazza do elektronike. Kroz čak 32 numere vidimo kakve sve tajne krije Srbija, tajne koje nam televizija i komercijalni radio svakako neće otkriti. "U raju je lepo ali u stealthu je ekipa" očigledno.

10. Šok Terapija - The rise of the south (Šok Terapija)
Šok Terapija je radio emisija koja se bavi promocijom nekonvencionalne muzike (čitaj pank-rock-metal) sa sedištem u Leskovcu. Svakog četvrtka od 22 h Šok ekipa predstavlja nova domaća izdanja ali i dovodi u goste muzičare iz celog regiona kako bi pričali o sceni i svom radu. Njihova kompilacija, sa adekvatnim nazivom za ovu našu priču, obuhvata neke već pomenute bendove (Mud Factory, Cardinal Point, Fluid Underground i Good Ol' Bastards) kao i bendove Marica (Niš), Suffering's The Price (Niš), Streetcore Unity (Niš), Muzika Babine Mladosti (Leskovac), Decayed Earth (Vlasotince) i Associated Act (Niš/Leskovac).

Čemu ovakav potez a ne guranje Artan Lilija ili novog albuma Partibrejkersa na listu? Pa ako zamislimo Srbiju kao fudbalsku ligu gde svaki grad ima po jednog predstavnika imali bismo situaciju da, kada igraju recimo Niš i Vranje, čujemo sa tribina takvu količinu uvreda svojstvenih našem dijalektu da bi onom u Beogradu što gleda prenos trebali titlovi (kad im je trebalo za onaj broken južnjački iz Zone Zamfirove ovde je to neminovno). A opet kada bi igrali recimo Leskovac i Kikinda, publika iz Niša, Vranja i Vlasotinca bi makar latentno volela da "srpski Mančester" ugazi uštogljene ravničare sa 3 komada. "Mi smo si naši" rekli bi starci. I bili bi upravu! Da se poslužimo redneck terminologijom: The south will rise again!

Add comment


Security code
Refresh