Menu

logo

Mistična avantura na putu samospoznaje

Nil Gejmen - Knjige magije (Darkwood, 2015.)
Piše: Stefan Marković

knjige magije"Kada jednom zakoračiš u svet magije, više nema povratka", kazao je Fantomski stranac mladom Timu Hanteru, junaku stripa "Knjige magije", a onda mu ponudio izbor: racionalni svet ili magijski; a vi pretpostavite šta je Tim odabrao.

Slična stvar se desila i meni kada sam otvorio ovo izdanje. Iako sam poštovalac Gejmenovog opusa, nekako me isprva nije privukla sama fabula, ali, svejedno, nisam mogao da ispustim strip iz ruku. Naprosto me je oduvao dok sam rekao abraka dabra. Više nije bilo povratka.

Urednici DC komiksa došli su na ideju da objave prozno delo Džej Em Dematiza u kojem bi bilo bačeno svetlo da okultne i mistične likove iz DC-jevog univerzuma. Knjigu je trebalo, između ostalih, da ilustruju Dejv Mekin i Kent Vilijams, međutim, kako je vreme odmicalo, plan se izjalovio. Pa ipak, nije se odustalo od te ideje. Umesto Dematiza angažovan je Nil Gejmen, koji je već stekao slavu u stripovskom svetu objavivši "Crnu orhideju", a u to vreme je uveliko radio i na "Sendmenu".

Plan je bio da se objave četiri sveščice prestižnog formata u kojima bi se prikazao magični svet DC univerzuma.
Mini-serijal od četiri epizode prati priču Tima Hantera, dvanaestogodišnjeg buntovnika sa skejtom pod nogama i porodičnim problemima na leđima, koga usred bela dana na ulicama Londona presreću četiri neobične figure u dugačkim, kišnim mantilima – zbog kojih su simbolično i prozvani Trenčkot brigadom (eng. tranchcoat – kišni mantil) – i nude mu da uđe u svet magije. Tu četvorku mračnog, sumnjivog izgleda, čine Džon Konstantin, Doktor okultni, Mister I, i Fantomski stranac. Njihov je cilj da Tima Hantera usmere da veliku moć koju poseduje – a koje ni sam nije svestan – koristi za dobrobit čovečanstva i same magije. Oni će ga povesti na put kroz volšebne, fantazmagorične svetove koji su golim okom nesagledivi, a taj put će za mladog junaka ove avanturističke priče biti i put samospoznaje.

Mini-serijal koncipiran je tako da se u svakoj od četiri epizode smenjuju članovi Trenčkot brigade koji će Tima Hantera sprovesti u neki od svetova.

U prvoj epizodi, pod nazivom "Nevidljivi lavirint", Fantomski stranac Tima Hantera vodi u daleku prošlost: od samog početka vremena pa do današnjih dana, a na tom putu će se mladić upoznati sa samim korenima magijskog, a neke stvari će mu otkriti i, tada mlađani, veliki čarobnjak Merlin.

U drugoj epizodi, naslovljenoj "Svet senki", Tima Hantera će zlovoljni Džon Konstantin odvesti ne u drugu dimenziju, već na drugi kontinent: u Ameriku. Tamo će Hanter upoznati pregršt okultista, magova, pa i mađioničara današnjeg doba, uključujući i Zatanu, dok će pokušavati da na ramenima sačuva glavu koju žele da mu skinu crni magovi.
U trećoj, meni najdražoj epizodi, "Zemlja letnjeg sutona", Doktor okultni i njegova anima Ruža odvešće junaka ove priče u Vilinsvet, gde je moguće nemoguće, a nemoguće i te kako moguće.

Naposletku, Mister I će ga odvesti u budućnost... daleku, daleku budućnost, nakon čega će Timu Hanteru ostati još jedino da se odluči želi li da krene putem magije ili da se vrati sumornoj svakodnevici satkanoj od nezainteresovanosti njegovog oca. Priznaćete, dosta sličan koncept Dikensovom iz "Božićne priče".

Ono što je naročito zanimljivo kod ovog serijala jeste da se u svakoj od epizoda smenjuju strip-crtači, što doprinosi i naglašava različitost svetova. Pa je tako prvu epizodu ilustrovao Džon Bolton, drugu Skot Hempton, treću Čarls Ves i četvrtu Pol Džonson.

Kod nas su "Knjige magije", kao integralno izdanje od sve četiri epizode (plus predlošci, skice i deo scenarija na kraju), objavljene u standardnom američkom formatu, u izdanju beogradskog Darkwood-a, uz podršku projekta Evropske unije. Prevodio je Draško Roganović, a i ko bi drugi kada je u pitanju Gejmen.

Iako na prvi pogled deluje kao naivni, dečji strip, ovo je maštovito, kompleksno i slojevito delo o upoznavanju samog sebe i jedinstvena avantura trnovitom stazom magije, koja vodi od početka pa do samog kraja sveta.

Add comment


Security code
Refresh