Menu

logo

Svi smo mi dronovi

Piše: Miloš Najdanović
Muse – Drones (Warner, 2015.)

muse dronesU nekoj daljoj budućnosti, u distopijskom svetu na kakav nas od davnina upozoravaju Orvel i Haksli, ljudi su samo dronovi − ispranih mozgova kojima svetski moćnici upravljaju kao marionetama. Lutkari će za te prilike koristiti demagogiju i manipulaciju kroz masovne medije. Svet u kome isprano gledamo Farmu, ne shvatajući da smo i sami ovce pod prismotrom Velikog brata koje na svaku komandu kažu samo beee. U toj nekoj budućnosti svi smo mi dronovi. Upravo ta zombijska, indoktrinisana populacija koja žustro vodi u treći svetski rat i konačnu apokalipsu ljudske civilizacije glavna je tema novog Muse albuma. Temelje ovom albumu tematski i muzički počeli su da postavljaju na izdanju "The Resistance", da bi poslednje upozorenje pred apokalipsu bio "The 2nd Law", a sa albumom "Drones" već je kasno za spas, čini se.

Album prati protagonistu koga je indoktrinisala vlast i bez pogovora uslišava svaku naredbu. Propovedanje kreće sa "Dead Inside", u kojoj se naš neimenovani junak oseća ranjivo, povređeno i time je idealan da podlegne manipulaciji. Neobično, ton pesme uopšte to ne govori, jer taj muzički deo je poprilično upbeat.

"Drill Sergeant" je samo govor vojnog komandanta sličan čuvenom "ribanju" iz filma Full Metal Jacket. "Tvoje dupe pripada meni!" naredba je koju protagonista prihvata sa glasnim "Da, gospodine", i potvrđuje se u narednoj "Psycho", gde priznaje da je "ljudski dron", "mašina za ubijanje" i "psiho ubica" u kontroli armije. U "Mercy" − sint baladi − junak se predomišlja i ne želi da bude samo ispran mozak. U spotu, doduše, junak je junakinja i to veštačka inteligencija koja želi da se oslobodi. Pa se možda možemo zapitati da li je bend imao jasnu ideju za album ili pak previše tema koje su želeli da natrpaju pod isti kišobran.

"Reapers" počinje sa majstorskim tappingom na gitari i prelomna je tačka na albumu. Oseća se bežanje, napetost, i očigledna kritika modernog ratovanja gde dronovi rade sav prljav posao ubijanja ljudi. U "The Handler" junak se otima od svojih "lutkara" u pesmi koja je izrazito gitarska, što je lepo napokon čuti od Muse posle toliko eksperimentisanja sa orkestracijama, elektronikom i sintisajzerima na poslednja dva izdanja.

Na album je umetnut i govor pokojnog američkog predsednika Kenedija, čuvena prozivka novinarskog izveštavanja tokom dešavanja na Kubi u Zalivu svinja. Govor je uvod za pesmu "Defector" u kojoj je junak slobodan napokon. Pesma ima tu neku morbidnu veseliju atmosferu. Iako je očigledno da problem sa dronovima nije rešen, oseća se junakov ponos kao da je njegova lična pobeda uopšte značajna. Nažalost, nije.

"Revolt" ima motivacioni polet, kao da je ijedna revolucija ovako vesela. Jasna je namera benda da prikaže da se čovečanstvo može odupreti modernoj manipulaciji, ali se oseća preveliki kontrast na albumu. Bend se svakako previše zapetljao i malo idejno pogubio. "Aftermath" apsolutno odskače od celog izdanja. Kao Pinki u The Wall kada je napokon srušio svoj zid, tako Muse baladom privode kraju svoj album. A onda u sve to uskače "Globalist", potpuno nasumično ubačena u album. Zamišljena kao nastavak pesme "Citizen Erased", stvarno je jedna odlična numera. Ali zašto se našla pred kraj ovog albuma, gde joj mesto nije. Pesma epskih razmera, koja podseća na njihovu "Knights of Cydonia" mogla je da bude ključna pesma na izdanju. Ima sjajne gitarske deonice, a pred kraj i dirljiv klavirski momenat kao neizostavna oda bendu Queen. Priču završavaju višeglasnom, liturgijskom "Drones". Uprkos svim naporima našeg junaka, on umire. Ubio ga je "Dron".

Metju Belami i ekipa izgleda da još nisu spremni da se uhvate u koštac sa ovako velikim problemom. Stilistika tekstova je krajnje površna. U nekim trenucima sve je metafora na "ljudske dronove", a u nekim se priča o pravim bespilotnim letelicama, dok u spotovima imaju problem osvešćene veštačke inteligencije. Ton celog albuma je konfuzan, jer ima te vesele, uzbudljive trenutke koji su potpuno kvarili atmosferu celine, ili je makar nisu konzistentno ispratili. Iako muzički ima sjajnih pesama, album jednostavno ne ispunjava očekivanja.

Add comment


Security code
Refresh