Menu

logo

Pored mene

Piše: Đorđe Bajić
Režija: Stevan Filipović
Uloge: Hristina Popović, Nikola Glišić, Slaven Došlo, Gorica Regodić, Milica Majkić, Darko Ivić, Jelena Puzić, Andrej Pipović, Vibor Kreković, Matea Milosavljević

pored meneStevan Filipović je pažnju skrenuo niskobudžetnim Šejtanovim ratnikom, filmom koji je obradovao svojom poletnošću i efektnom mešavinom žanrova. Nažalost, već njegov sledeći film, Šišanje, predstavlja pad. Sada, kada je pred nama treća Filipovićeva režija, postaje jasno da se mladi reditelj našao u kreativnom ćorsokaku. Šišanje i Pored mene muče slični, ako ne i isti problemi. U oba filma Filipović se previše trudi da nametne svoje viđenje srpske svakodnevice. Naravoučenija su isforsirana, pamfletska, neprirodno nakalemljena na žanrovsku matricu. Za razliku od Šišanja, u kome kao da se za prevlast sve vreme bore dva potpuno različita filma, Pored mene je ujednačeniji i to je dobro. Nažalost, propusti u priči su preveliki da bi se film doživeo ozbiljno. Filipović i Milena Bogavac su napisali scenario koji je prepun "rupa". Središnja postavka o profesorki koja zaključa učenike je potpuno neodrživa, čak i budalasta. Filipović i Bogavac od gledalaca traže da potisnu nevericu i poveruju da će svi učenici problematičnog odeljenja predati razrednoj mobilne telefone, da kasnije neće pronaći način da umaknu, te da će biti primorani da noć provedu zaključani u školi. Nelogičnosti ima još, ali nema potrebe da ih sve nabrajam. One, uostalom, ne bi bile toliko važne da dramski sukob funkcioniše kako treba. Nažalost, to nije slučaj. Baš kao i u Šišanju, likovi su previše pojednostavljeni, gotovo stripovski. Uz to, ima ih previše. John Hughes u svom izvanrednom Jutarnjem klubu ima sličnu postavku – zarobljeni u školi i odsečeni od ostatka sveta, srednjoškolci se prvo sukobljavaju, a onda shvataju da i nisu toliko različiti kao što se na prvi pogled čini. Samo, Hughes se fokusirao na petoro mladih. U filmu Pored mene se pod lupom našlo čitavo odeljenje, pa se fokus gubi i rasipa.

Hristina Popović glumi profesorku istorije Olju i njoj pripada prvih dvadesetak minuta filma. Njen lik je prilično nejasno postavljen – udata je za "domaćeg izdajnika", u školi je zovu "komunjara", a ona voli da sa prijateljicama zalazi u zadimljene tehno-jazbine. Ko je zapravo Olja i šta je želela da postigne zaključavanjem učenika ‒ ostaje nepoznanica. Dobro, Olja je shvatila da ju je napao neko iz odeljenja IV/3. Besna je, povređena... Da li je onda logičnije da pozove policiju ili da sve učenike zaključa? Umesto da se ponaša kao odrasla, odgovorna osoba, profesorka odlučuje da svojim đacima "očita lekciju". Samo, u čemu se ogleda ta "lekcija"? Teško je to dokučiti. Ono što je sigurno jeste da katarza izostaje. Odgovorni se nisu pokajali i nisu preuzeli odgovornost. Ujutru se neko (verovatno Olja) pojavi i otključa školu. I to je to. Kraj filma.

Tokom noći provedene u "zarobljeništvu", srednjoškolci se dele u grupe. "Opasni momci" odgovorni za napad se odvajaju od ostatka odeljenja, gotičarka pušta muziku preko razglasa, štreberi pronađu alkohol u direktorkinoj kancelariji i plešu uz pesmu Nade Topčagić... Pravih sukoba, uglavnom, nema. Teen angst je mlak i neubedljiv, iskonstruisan, ni prineti silini viđenoj u Klipu (zanimljivo je da je nagrađivani film Maje Miloš montirao upravo Stevan Filipović) ili Varvarima. Filipović ne poseduje suptilnost da goruće probleme prikaže na uverljiv način. Prenaglašavajući ih, on im, zapravo, oduzima snagu. Karikaturalni svet njegovih filmova je teško shvatiti u realističnom ključu. Šejtanov ratnik je dobar upravo zbog toga što u njemu izostaje insistiranje na društvenoj angažovanosti. Kada se sve oduzme i sabere, Pored mene poseduje samo jedan ubedljiv i zadovoljavajući dramski krak – a to je onaj u kome dolazi do konfrontacije između Strahinje i Lazara (glume ih Nikola Glišić i Slaven Došlo). Gluma u čitavom filmu je dobra, ali Glišić i Došlo dobijaju priliku da sa svojim likovima naprave nešto istinski značajno i, makar u okvirima domaćeg filma, inovativno. Šteta što i ostatak filma nije na tom nivou.

Add comment


Security code
Refresh