Menu

logo

Heroji iz susedstva

Piše: Dejan Dabić
Multimedijski superheroji (39): Fantastična četvorka

fantastic fourNeposredni povod za priču o "Fantastičnoj četvorki" mogla bi biti najnovija filmska verzija "Fantastic Four", reditelja Džoša Trenka koja se letos pojavila u američkim bioskopima, ali je ona prilično neslavno prošla kako kod kritike, tako i kod publike. Kako god bilo, činjenica je da su deset godina ranije otvorena vrata velikog platna u istoimenom ostvarenju Tima Storija kojem su očigledno bili mnogo jasniji potencijali ove franšize nego aktuelnoj ekipi filma: "To su realni likovi koji žive i rade kao sav ostali svet..." i "nemaju tajne identitete niti su dvostruke ličnosti". Moglo bi se reći heroji kakve možete da sretnete u susedstvu, baš onakvi po meri današnjeg čoveka.

A sve je počelo pred kraj 1961. godine u "Marvel Komiksu", zahvaljujući crtaču Stenu Liju i scenaristi Džeku Kirbiju. Tada je "okupljena" ekipa "Fantastične četvorke" u kojoj su bili: Rid Ričards, Suzan Storm-Ričards, Džoni Storm i Ben Grim. Oni su zahvaljujući kosmičkim zračenjima kojima su bili izloženi dobili superherojsku moć i nakon toga počeli borbu protiv sila zla koje ugrožavaju svetski mir (jedna ovakva "Četvorka" itekako bi nam trebala danas, ali ne samo u svetu stripa i kinematografije!). Odnosi među njima nisu harmonični, ali ima emocija i zato deluju uverljivije nego neki drugi superheroji; ono što ih je u početnim epizodama odvajalo od drugih superheroja je i to što nisu imali tajni identitet. Mnogi su smatrali da je to bio "revolucionaran strip o porodici superheroja koji su imali mane i bili ljudskiji od svih likova u stripovima o superherojima u to vreme." Li je to formulisao na vrlo efektan način: "Likovi su bili takvi da se ja lično mogu poistovetiti sa njima... imali bi mane i nedostatke, pravili greške i svađali se i – što je najvažnije – u svojim šarenim čizmicama bi stajali na nesigurnim nogama." Naravno, ne treba zaboraviti činjenicu da su likovi kreirani prema četiri klasična elementa koje čine zemlja, voda, vazduh i vatra.

Članovi "Fantastične četvorke" dobijaju i pisma obožavalaca kao nekakvi moderni celebrity iz sveta šou biznisa, ali za razliku od onih koji se bore samo za sopstvene interese, ovi stripovski i filmski junaci bore se za opšte dobro protiv superzlikovaca čije su moći ništa manje nego njihove i koji bi da potčine ceo svet.

Osim nekoliko filmskih ekranizacija, od kojih je po opštim ocenama ovogodišnja najslabija, "Fantastičnom četvorkom" se prošle godine pozabavila i "Čarobna knjiga", napravivši po opštim ocenama, odličan presek ovog superherojskog stripa na preko pet stotina stranica kako za kolekcionare, tako i za sve one koji se sa ovim stripom susreću prvi put.

Ova stripovsko-kinematografska priča bi danas trebalo da bude još popularnija, jer su - kako je svojevremeno istakao producent Ejvi Arad: "Sten Li i Džek Kirbi šezdesetih godina osmislili naučnu fantastiku koja je postala lektira za nauku XXI veka".

Add comment


Security code
Refresh