Menu

logo

Gručo je mrtav, živeo Dilan!

Piše: Pavle Zelić
Biblioteka "Dilan Dog – Obojeni program" i edicija "Dilan Dog – Planeta mrtvih", (Veseli četvrtak, 2015.)

gruco je mrtavZlokoban naslov, nažalost, u potpunosti odgovara scenariju nove i neuobičajeno originalne edicije Dilana Doga. "Planeta mrtvih" je upravo ono na šta ste najpre pomislili – svet preplavljen zombijima, u kojem jedan ostareli Dilan, pomalo nalik drugom Bonelijevom junaku sedih zulufa – Mister Nou, bije odsudnu bitku za spas čovečanstva, i sopstvene duše. I Gručo je zaista mrtav. Tačnije, zombifikovan, ali to mu je isto, zar ne?

Interesantna je geneza "Planete mrtvih". Ona je u stvari nastala iz jedne pojedinačne konkretne priče iz prve objavljene sveske kod nas, edicije "Kolor fest". "Kolor fest" se, dabome, bavi omiljenim nam junacima izdavača Serđo Boneli Editore prikazanim u svim spektrima duge, i koja je u Srbiji ingeniozno prozvana "Obojeni program" (više o tome ubrzo). U konkretnoj mini-epizodi, London nedefinisano daleke, ali svakako mračne i bezizlazne budućnosti je zaražen zombi virusom za čije je širenje na neki način kriv, jašta, naš Dilan, zbog čega se jedi, ali ne toliko koliko će kada istim biva zaražen i sam Gručo. Našem omiljenom sidekicku šaljivdžiji nažalost nema spasa, ali je nekako ova mučna i naizgled jednostavna pričica alternativnog univerzuma (u kojima su smešteni svi zapleti "Obojenog programa") toliko duboko rezonirala sa čitaocima da je dobila ne samo nastavak već i celu celcatu ediciju!

Kompletna epizoda po imenu "Sumrak živih mrtvaca" je ipak nešto sasvim drugo, i sa zadovoljstvom posle čitanja iste možemo da zaključimo da tek ona zadovoljava stroge kriterijume zakletih ljubitelja ovog junaka, koji su ga većma upoznali još u mrljavim i tanušnim Dnevnikovim izdanjima 80-ih. Dilan je tada bio provokativan, nov, žestok i melanholičan u isto vreme, i prokleto dobro napisan, i takav je jopet! Scenarista Alesandro Bilota, adekvatno dopunjen crtačem/icom(!?) Danielom Vetro pokazuje talenat dostojan Sklavija, samog boga-tvorca serijala lično. Možda je za mrvicu premračan, ali takvog Dilana upravo najviše volimo - kada je na dnu, u bezizlaznoj situaciji i protiv daleko nadmoćnijeg protivnika - Sudbine same.

Ono što je najlepše jeste da posle ove nulte epizode, i nakon one koja joj je prethodila (nulte nulte?) u "Obojenom programu", sledi prva, tek par meseci posle objave u Italiji, čime domaći izdavač uklizava u aktuelnu renesansu Dilana Doga pod uredničkom palicom (i kakva je to zapravo palica? bejzbol, kriket, polo, dirigentska... pendrek?) Roberta Rekionija! Za one koji znaju italijanski, i ovaj, Italijane, ovo je novo zlatno doba našeg omiljenog junaka, i evo jedinstvene prilike da nas Veseli četvrtak, posle nebrojenih uvodnika u kojima se urednik Marko Šelić (odmereno) oduševljava trenutnim dešavanjima u serijalu, i iz prve ruke uveri kako to zaista izgleda, na jednom svetlom, tj. mračnom primeru (na najbolji način).

A kada kiši sa novim, dobrim edicijama, onda baš pljušti!
Neko vreme je proteklo od prve epizode "Obojenog programa", koji je u Srbiji lansirao upravo Dilan Dog, pa je posle Zagora ponovo došao red na momka koga za promenu gledamo na svakoj strani u krv-crvenoj košulji i modrim farmerkama. I kako je Dilan bio inicijalno odgovoran za uistinu radikalne odmake od osnovnog koncepta, i u ovoj drugom "obojenom" izdanju nije ništa manje postmoderan. Ovoga puta ukrstiće puteve sa svim najznačajnijim junacima Boneli arsenala, od Mister Noa do Natana Nevera. I iako sa nekima na neki način deli isti univerzum i već su se susretali (Marti Misterija), drugi su unekoliko neočekivaniji (kod nas manje poznati Napoleon).

Svaka od priča je zanimljiva na svoj način, i iako vizuelni efekti ponekad dominiraju nad dubinom zapleta i scenarističke vrcavosti, sam koncept krosovera ovako ikoničnih junaka je više nego dovoljan da opravda status obaveznog štiva za sve prave fanove Bonelijevih i italijanskih stripova, pa i stripova uopšte.

Najposle, sa ovim izdanjima se Veseli četvrtak još jednom dokazao kao posvećen i retko promišljen izdavač, čije uredništvo radi nešto uistinu vredno i važno, što će se tek u potpunosti prepoznati u godinama koje slede.

Add comment


Security code
Refresh