Menu

logo

Posveta za večite buntovnike

Razni izvođači
Tribute to Novembar − Tako mlad i tako čist (SKCNS, 2014.)

Piše: Ivana I. Božić

tribute to novembarPunk heroji devedesetih ukrstili su gitare sa mlađim kolegama i kroz 23 numere, svako u svom maniru, odali priznanje niškom bendu Novembar koji uskoro slavi 30 godina rada.

U vreme vladavine online izdavaštva, brojnih internet lejbela i besplatnih servisa za promociju autorske muzike (Lastfm, Bandcamp, SoundCloud...), pravi je podvig objaviti fizičko izdanje koje će biti dovoljno atraktivno da zaintrigira neke nove klince i istovremeno nostalgično zatalasa i one sa malo većim muzičkim stažom.

Pod izdavačkom palicom Studentskog kulturnog centra Novi Sad, 2014. godine pojavilo se izdanje koje, slobodno se može reći, predstavlja prvi tribute na domaćoj sceni posvećen aktivnom bendu. Pod nazivom istoimene pesme Novembra „Tako mlad i tako čist“ objavljena je kompilacija čijem nastajanju su svoj doprinos dala 23 benda uz brojne saradnike i prijatelje. Materijal je sniman u nekoliko studija i sa različitim producentima, što se da osetiti tek na trenutke i nakon nekoliko preslušavanja.

Ljubiteljima i dugogodišnjim pratiocima rada benda Novembar, naviknutim na prepoznatljiv zvuk koji ovi momci godinama neguju, pojedine pesme sa ove kompilacije neće se baš uvući pod kožu. Ali, u pitanju je tribute, a svaki od bendova ostavio je trag na ovom izdanju dajući deo sebe, a opet trudeći se da ne odstupi od same srži odabrane pesme. Tako je kroz 23 pesme napravljena neka vrsta retrospektive stvaralaštva benda Novembar jer je zastupljen materijal sa svih dosadašnjih albuma benda.

Nastao na tekovinama benda Studeni Studeni, jedne od svojevremeno najperspektivnijih zagrebačkih grupa iz osamdesetih godina XX veka, Novembar predstavlja nezaobilaznu odrednicu jugoslovenske punk istorije. Bend je pod imenom Studeni Studeni radio od 1986. do 1991. godine, kada se osnivač benda, Goran Kostić seli iz Zagreba u Niš, a bend nastavlja rad u novoj sredini i pod novim imenom. Do sada Novembar iza sebe ima pet studijskih albuma, a poslednji, „Proklet“, objavljen je 2013. godine.

Da li zbog činjenice što im je baza jug Srbije ili je u pitanju nešto drugo, stvaralaštvo benda Novembar nepravedno je zapostavljeno u odnosu na neke druge bendove u žanru, bar kada je medijska pažnja u pitanju. Nikad mainstream, uvek underground.

Ipak, okupiti na jednom mestu značajna imena regionalne punk−rock scene svakako nije mala stvar, posebno ako se među njima nađu: Zvoncekova bilježnica, Atheist Rap, KBO!, Grupa tvog života, Red Union, Totalni klošari, Schizophrenia, Bessne komšije, Gavrilo Princip, Grandpa Candy’s... Zaista impozantan spisak izvođača i kompilacija vredna pažnje.

Obavezna muzička lektira za pasivno−buntovne klince kojima je dopadljiv revolt, ispijanje zidarca na ulici i guljenje patika do kuće jer su poslednje pare ostavili ispred dragstora.

Spisak izvođača:

01. Yoda Ben Hur − Tražim te
02. Hosenfefer − Dosada
03. Schizophrenia − Tvoje oči govore
04. Šmajser − Sada znam
05. Atheist Rap − Ko je sunce ubio?
06. Grandpa Candy's − Baby baby
07. Zvoncekova bilježnica − Buntovnik
08. Psycho-Sonic-Boris & Hosenfefer − Irena
09. DMT − Tako mlad i tako čist
10. Spins − Putujem sam
11. KBO! − Blues južne pruge
12. Concrete Worms − 1992
13. Gavrilo Princip − Doziranje
14. Prljavi dripci − Gola zvona zvone
15. Ventolin − Najlepša pesma
16. Grupa tvog života − Potpuni mrak
17. Bessne komšije − Gledaj kako ljubav umire
18. S.U.S. − A ja sam je volio
19. School Bus − Okrutna i tiha
20. Totalni klošari − Rođendan
21. Red Union − Spomenik
22. Big Charmin' Man − Teško vrijeme
23. Fast Chris Pentelas & Novembar − Punk Rock Story

Add comment


Security code
Refresh