Menu

logo

Bićemo prvaci sveta

Režija Darko Bajić
Uloge: Strahinja Blažić, Aleksandar Radojičić, Miloš Biković, Marko Janketić, Iva Babić, Nebojša Dugalić, Leon Lučev, Sergej Trifunović, Katarina Čas, John Savage

Piše: Đorđe Bajić

bicemo prvaci svetaRežiser Darko Bajić je nekada važio za jednu od udarnih snaga domaćeg filma. Godine su prošle, iz jednog milenijuma smo prešli u drugi, a Bajić više nikada nije uspeo da snimi film koji će moći da se nosi sa njegovim najboljim radovima iz osamdesetih. Dobro, dešava se. Oscilacije su gotovo neizbežne u umetnosti, postoje dobre i manje dobre faze u okviru nečijeg opusa. Ipak, novi Bajićev film je baš čista konfekcija – vidi se da je režiser angažovan da bude izvođač radova, autorski pečat je tu posve nebitan. Šteta. Bajićev prethodni igrani film, "Na lepom plavom Dunavu" (2008), bio je pun mana, ali je, uprkos tome, posedovao živost i energiju, osećalo se u njemu autorstvo. Dokumentarac "O Gringo" (2011) je, možda, urađen po narudžbini, ali je i u njemu Bajić uspeo da pokaže šta ume i može. "Bićemo prvaci sveta" je samo odrađivanje posla na zadatu temu. To, i ništa više od toga. Nakon uspeha "Montevidea", producentska kuća Intermedia Network je požurila da plasira još jednu filmsku priču po oprobanom receptu – sport i nostalgija, mladi domaći glumci, gost iz inostranstva, ljubavna priča... Dok je u serijalu "Montevideo" ovaj kombo uglavnom fino funkcionisao, "Bićemo prvaci sveta" ne uspeva da dostigne čak ni nivo pristojne rutine. U čemu je problem? Film je sastavljen od scena isečenih iz istoimene televizijske serije – prava dramaturgija u njemu, praktično, ne postoji. Priča je bezoblična i nejasna, primetan je krpež: scene su proizvoljno nanizane, likovi se javljaju i nestaju bez pokušaja da se poštuje filmska logika.

Film je, treba to istaći, preambiciozan za svoje dobro. Priča obuhvata, otprilike, četvrt veka i dva narativna toka. Jedan je smešten u 1970. godinu, neposredno pred odlučujući meč Jugoslavije i Sjedinjenih Američkih Država za titulu šampiona sveta, dok se drugi krak bavi počecima srpske/jugoslovenke košarke, osnivanjem košarkaškog kluba Crvena zvezda, te početnim uspesima naših košarkaša u inostranstvu. Imajući u vidu trajanje filma (oko dva sata), nema dovoljno vremena da se sve objasni i prikaže kako treba. Oseća se zbrzanost – kako produkciona tako, što je možda još gore, dramaturška. Da bi se film pratio kako treba, potrebno je da se pre gledanja detaljno upoznate sa istorijatom srpske/jugoslovenske košarke. Tek nakon tih priprema, narativ će, možda, imati nekakvog smisla. Likovi su krokiji, skicirani na brzinu. Od udarne glumačke četvorke, Strahinja Blažić dobija najviše prostora, pa je samim tim i najubedljiviji. Miloš Biković, Marko Janketić i Aleksandar Radojičić su gotovo u potpunosti protraćeni. Isto važi i za epizodne glumce. To je šteta, pošto je Bajić u "Prvacima" sakupio zanimljivu regionalnu glumačku ekipu.

Imajući u vidu višedecenijsko iskustvo Darka Bajića, "Bićemo prvaci sveta" je jedan iznenađujuće nezgrapan, zbunjujuće nemušt i, što mu je najveći greh, poprilično neuzbudljiv film. Treš momenti povremeno podignu tenziju i uspeju da zabave na minut-dva (Lazar Ristovski kao Josip Broz Tito je zaista urnebesan), samo što se to ne može uzeti kao olakšavajuća okolnost pošto film nije komedija.

Add comment


Security code
Refresh