Menu

logo

Svet iz doba jure

Režija: Colin Trevorrow
Uloge: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins, Nick Robinson, Vincent D'Onofrio, Omar Sy, B. D. Wong, Irrfan Khan

Piše: Đorđe Bajić

Jurassic World The GameHolivudska mašinerija ne miruje, to je dobro poznato. Bilo je samo pitanje vremena kada će "dinosaurusi iz doba jure" ponovo "proždrati" bioskopska platna širom sveta. Serijal je ovog leta nastavljen četrnaest godina nakon trećeg dela i, sudeći po izveštajima sa bioskopskih blagajni, publika se i te kako uželela divljanja praistorijskih zveri. "Svet iz doba jure" je postigao ogroman komercijalni uspeh, bez obzira što je publici serviran jedan prilično nenadahnut film, u kome najviše ima prežvakavanja istih/sličnih situacija viđenih mnogo puta pre toga. Doduše, prilikom ocenjivanja filma poput ovog ne treba biti previše strog. Treba imati u vidu da je ovo komercijalna smesa namenjena deci i omladini, tako da i ne treba očekivati nešto revolucionarno i originalno.

U vezi sa ovim nastavkom je zanimljivo nekoliko stvari. Pre svega – reditelj. Colin Trevorrow je poznat po filmu "Sigurnost nije zagarantovana" – simpatičnoj mešavini naučne fantastike i indi filma. Drugi bitan faktor je glavni glumac, Chris Pratt. Pratt je već godinama poznat kao televizijski komičar, a tek su ga prošlogodišnji "Čuvari galaksije" lansirali u holivudsku orbitu i glumačku A ligu. Odabir njega za glavnu ulogu u "Svetu iz doba jure" je bio sasvim logičan potez (jedna zanimljivost: Aubrey Plaza, Prattova partnerka iz sitkoma "Gradsko zelenilo", tumačila je glavnu žensku ulogu u filmu "Sigurnost nije zagarantovana"). Problem je nastao kada je neko smetnuo sa uma da je Pratt pre svega komičar. Uloga koju su mu dodelili u "Svetu iz doba jure" lišena je bilo kakve varnice i humora, te je vidan pokušaj da se glumac ugura u kalup konvencionalnog akcionog junaka. To je, ispostavilo se, bila velika greška. Prattu uloga nije legla – glumački je kompetentan i fizički ubedljiv, ali ne i više od toga. Paradoksalno, u filmu se bolje snašla njegova partnerka Bryce Dallas Howard koja, praktično, krade svaku scenu u kojoj se pojavi.

Novi Trevorrow film je zaokret od 180 stepeni za reditelja – umesto "malog" filma, dobio je da radi spektakl od 150 miliona dolara. Imajući to u vidu, reditelj se solidno snašao – početak filma obećava dobru (porodičnu) zabavu. Efekti su, što je i očekivano, veoma dobri, uloženo je dosta novca kako bi film izgledao što raskošnije. Kako priča odmiče, postaje sve očiglednije da tvorci "Sveta iz doba jure" igraju na sigurno, te da nisu spremni da napuste okvir očekivanog. Umeto da krče nove puteve, idu utabanim stazama. U komercijalnom smislu, ovaj potez se isplatio. Isto se ne može reći i kada je kvalitet filma u pitanju. U suštini, ovo je jedan (gotovo) beskrvni film o čudovištima, mlak i neuzbudljiv. Već posle prvih dvadeset minuta postaje jasno u kom smeru će se priča razvijati. Da, naravno, situacija u parku sa dinosaurusima će se oteti kontroli – živuljke će se osloboditi i nastaće haos. D'Onofrio je negativac. Omar Sy je nezaobilazni dobrohotni crnac. Tu su i deca u opasnosti (mada, naravno, deca nikada nisu u stvarnoj opasnosti u filmovima poput ovog). Tu je i na silu ugurana ljubavna priča. Svi potrebni sastojci su štiklirani i ubačeni u smesu. Sve je tu, a opet – ništa ne zadovoljava u potpunosti. Ovo je jedan od onih filmova koji pogledate i zaboravite ih istog trenutka kad krene odjavna špica. U njemu se može istinski uživati samo pod uslovom da imate manje od dvanaest godina i da očekivanje svedete na minimum.

Add comment


Security code
Refresh