Menu

logo

Maštom protiv životnih iskušenja

Multimedijski superheroji (38): Meri Popins

Piše: Dejan Dabić

mary poppinsPamela Lindon Travers (Pamela Lyndon Travers) − rođena kao Helen Lindon Gof (Helen Lyndon Goff) − književnica koja je karijeru započela u rodnoj Australiji je po preseljenju u Englesku postigla veliki uspeh nakon objavljivanja svetski poznatog romana "Meri Popins" (Mary Poppins, 1934). Ovo delo je – kako legenda kaže – još u rukopisu i nedovršeno (samo nekoliko poglavlja) kod izdavača odneo jedan njen prijatelj. Izdavač je "namirisao" uspeh što je potvrdio i nastavak "Meri Popins se vraća kući" (Mary Poppins Comes Back, 1935). Tokom Drugog svetskog rata Traversova je kao pripadnica Britanskog ministarstva informisanja boravila u Njujorku i tom prilikom je kontaktirao sa njom Roj (Roy), brat Volta Diznija (Walt Disney), u vezi sa otkupom autorskih prava za film. Književni serijal o Meri Popins obuhvatao je ukupno osam knjiga koje su objavljivane zaključno sa 1988. godinom: "Mery Poppins Opens the Door", "Marry Poppins in the Park", "Mary Popins from A to Z", "Mary Poppins in the Kitchen", "Mery Poppins in Cherry Tree Lane" i "Mary Poppins and the House Next Door". Ipak, definitivni uspeh lika dadilje Meri Popins sa čarobnim moćima (koja u Trešnjevu uličicu dolazi sa istočnim, a odlazi sa zapadnim vetrom) zaokružen je istoimenim filmom u produkciji Diznijevog studija 1964. godine u režiji Roberta Stivensona (Robert Stevenson), sa nezaboravnom Džuli Endrjuz (Julie Andrews) u naslovnoj ulozi; ona je dobila Oskara za glavnu žensku ulogu, a nagrađeni su i montaža, specijalni efekti, originalna muzika i pesma iz filma "Chim Chim Cher-ee" braće Šerman (Richard and Robert Sherman). Prošle godine u avgustu obeleženo je pet decenija od pojave ovog legendarnog filma koji je obeležio mnoga detinjstva širom sveta mada je sama Pamela Travers bila očajna zbog ekranizacije koja nije odgovarala njenim književnim zamislima; "Bilo je u njoj nečeg tajanstvenog i sasvim neobičnog – nečeg što vas tera da se pribojavate i što vas istovremeno oduševljava" – književni opis glavne junakinje teško da se može doslovno primeniti na sugestivnu, ali ipak neodoljivu sliku guvernante koju je dočarala Džuli Endrjuz na filmu; ako tome dodamo razigranu animirano-igranu strukturu sa sjajnim, ali potpuno novim i drugačijim dramaturškim rešenjima prilagođenim filmu (u knjizi je Meri dadilja Džejn i Majklu, ali i blizancima Džonu i Barbari, kojih nema u filmu), mnogo je jasnije zašto Traversovoj filmska "Meri Popins" nije bila po volji); uoči obeležavanja velike godišnjice "Meri Popins" u okviru Diznijevog studija snimljen je i film "Spasavanje gospodina Benksa" (Saving Mr. Banks, 2013) reditelja Džona Lija Henkoka (John Lee Hancock), u kojem su prikazane mnoge relacije između Pamele Travers − igra je Ema Tompson (Emma Thompson) i Volta Diznija − Tom Henks (Tom Hanks) − na trnovitom putu do filmske ekranizacije.

Scenarističko-rediteljski tandem Bil Volš i Don Da Gradi (Bill Walsh and Don Da Gradi), uz braću Šerman i naravno Volta Diznija i Roberta Stivensona, stvorili su pre više od pedeset godina furiozni mjuzikl sa elementima animiranog i igranog dečjeg filma, u određenom segmentu poštujući knjigu, ali i dodatno dajući mašti na volju; braća Šerman izmislila su i neprevodivu, a svima poznatu reč – "supercalifragilisticexpialidocious" – koju treba upotrebiti kad si srećan i zadovoljan u životu i nemaš više šta da kažeš! Antologijske su i animirano-igrane scene iz zemlje bajki u kojoj muzičko-scenski dominira Merin prijatelj, Bert − fantastični Dik Van Dajk (Dick Van Dyke), koji po kiši prodaje šibice, a po lepom vremenu crta po trotoaru, ili muzičke sekvence "Chim Chim Cher-ee", ili "Feed the Birds".

Ali knjiga "Meri Popins" ne bi bila "tako živa i čudesna" − kako je svojevremeno konstatovao Volter de la Mer (Walter John de la Mare) − kada ne bi dodatno inspirisala umetnike širom sveta na nove i drugačije vizije: jedna od neobičnijih je televizijska verzija u dva dela u nekadašnjem Sovjetskom Savezu - "Мэри Поппинс, до свидания!" (1983), u kojoj je Natalija Andrejčenko (Наталья Андрейченко) dočarala lik Meri Popins, mada ne treba zaboraviti ni prve TV verzije koje su se pojavile još 1949. (Meri Viks/Mary Wickes kao Meri Popins). Da ne pominjemo mjuzikl na Vest Endu (West End Theatre) ili radio adaptacije na Bi-Bi-Siju (BBC). "Meri Popins", osim vaspitnog uticaja koji ima na generacije čitalaca i gledalaca širom sveta, ukazuje i na još nešto – kako je moguće težak i turoban život pretvoriti u nešto drugo što makar nalikuje trenucima kratkotrajne sreće i zadovoljstva; u tom smislu, poučni su i neki aspekti iz biografije same Pamele Travers.

Supercalifragilisticexpialidocious!

Add comment


Security code
Refresh