Menu

logo

Trijumf veštačke inteligencije

Trijumf veštačke inteligencije − Doba Ultrona

Piše: Stefan Marković

doba utrijumaPitanje da li će ikada androidi moći da nadmudre čoveka i tako ga bace na kolena pred veštačkom inteligencijom već decenijama unazad zaokupira misli modernog čoveka. Prognoze za krajnji ishod ovakvog okršaja servirali su nam romanopisci, filmadžije, strip-autori i, uostalom, svi oni koji se bave naučnom fantastikom. Dobro pamtimo doba Terminatora i strepnju od sudnjeg dana, koji je, prema filmu, trebalo da se dogodi ‘97. godine. Čoveče, posle tog filma ni pored tostera nisam prolazio!

Nešto ranije ove godine, bioskopske sale osvojio je nastavak filma o Osvetnicima, pod nazivom "Osvetnici: Era Ultrona" (Avengers: Age Of Ultron, 2015), u kojem je reditelj Džoš Vedon predstavio novu veštačkointeligentnu strahotu − androida koji nosi ime Ultron. Istovremeno, izdavačka kuća iz Beograda Darkwood, objavila je strip "Doba Ultrona", scenariste Brajana Majkla Bendisa, izvorno objavljenog 2013. godine, koji je poslužio kao predložak za gorespomenuti film.

Kvalitet izdanja je na više nego zavidnom nivou. Štampan je u formatu američkih grafičkih novela, u tvrdom povezu, te po izgledu ne odudara od prethodnih izdanja iz Marvelove kuhinje (Planeta Hulk, Svetski rat Hulk, Osvetnici: Građanski rat...).

Na prvim stranicama je uvodnik Zlatibora Stankovića u kojem je dat kratak istorijat Ultrona, neophodan za razumevanje ovog manijakalnog robota. Sledi prolog u vidu epizode "Osvetnici: 12.1", u kojoj Džesika Dru, žena-pauk, biva zarobljena od strane vanzemaljaca, koji, ne znajući šta čine, aktiviraju davno "uspavanog" Ultrona.
Na narednim stranicama − devastacija: superheroji, među kojima su Spajdermen, Kapetan Amerika, Ajronmen, Oko Sokolovo, Su Storm i Vulverin, desetkovani su, Njujork je ruina, preko koje Ultron gradi novi, digitalni grad, a ni ostatak sveta nije u boljem stanju. Čovečanstvo je na rubu egzistencije. Preostali demoralisani superheroji i mutanti ne uspevaju da pronađu način kako da se odupru Ultronovom totalitarnom režimu, koji sprovodi uz pomoć svojih robotizovanih podanika. Ipak Nik Fjuri im otkriva takozvani "plan za apokalipsu", koji podrazumeva korišćenje vremenske platforme Viktora von Usuda, pa heroji kreću na put kroz prostor i vreme, sa namerom da odgovore Henka Pima od ideje da stvori buduću mašinu za uništenje sveta. Međutim, putovanje kroz vreme ne ostavlja sadašnjost bez posledica. Svako korišćenje vremenske platforme stvara novu alternativnu realnost (ili bolje rečeno, alternativne realnosti). Na stranicama ovog stripa videćete Vulverina, koji želi da ubije Vulverina, koji želi da ubije Henka Pima; potpuno sumanuto!

Ovde prvi put u Marvelov superherojski svet ušetava i superheroina Anđela, nastala iz neobuzdane mašte Nila Gejmena.

Kuriozitet je to što su se crtači smenjivali sa promenom perioda u kojem je smeštena radnja, pa u tih deset sveščica možete videti učinak samog cream della cream-a američkog stripa: Brajan Hič, Brendon Piterson, Aleks Maliv, Pol Niri, Džo Kesada... Zanimljiv pristup, ali je zbog toga crtež neujednačen, što naročito smeta na mestima gde se na jednoj strani smenjuje par autora.

Ako se bojite da ste upropastili doživljaj gledanjem filma, varate se. Sem naslova koji film pozajmljuje od stripa i negativca, ova ostvarenja nemaju nikakve sličnosti. Sve je izmenjeno: od Ultronovog tvorca (u stripu Henk Pim, na filmu Toni Stark), do raspleta (u filmu se ne putuje kroz vreme, već kroz Afriku i Južnu Koreju). Ako baš volite da povezujete, na film možete da gledate kao na svojevrsnu alternativnu realnost radnje iz stripa.

Iako na prvi pogled izgleda kao već milion puta prežvakana priča − naročito motiv putovanja kroz vreme zarad rešavanja nerešivog problema − "Doba Ultrona" nije to, već mračna priča, prepuna neočekivanih obrta i peripetija; sasvim dobra priča o trijumfu veštačke inteligencije.

Add comment


Security code
Refresh