Menu

logo

Adam Vajld

Viva la rivoluzione!

Adam Vajld kao presedan u istoriji italijanskog stripa

Piše: Stefan Marković

adam vajldDa ste samo pre par godina izgovorili, ma samo da ste pomislili kako će jednog dana naši autori biti noseći stubovi serijala najveće izdavačke kuće u Italiji − Serđo Boneli Editore, svi odreda bi vam rekli da previše maštate jer je krug njihovih saradnika zatvoren. Ipak, par godina kasnije, pojavio se "Adam Vajld", strip koji je razbio taj krug otvorivši vrata srpskoj crtačkoj furiji.

Još pre nekog vremena, urednici milanske izdavačke kuće Boneli najavili su revoluciju u svom izdavaštvu, kako bi razbili višegodišnju čamotinju u koju su zapali. I gle čuda, neke stvari su se zaista promenile: promenili su se saradnici i uredništvo. Dilan Dogov prijatelj iz policije Blok je otišao u penziju, objavljen je prvi italijanski kolor serijal pod nazivom "Siročad", Zagor je... pa Zagor je ostao Zagor.

Jedan od onih koji su "preživeli", ili bolje rečeno aktivno se priključili promenama, je i Đanfranko Manfredi, stara kajla italijanske škole stripa. Ovo je neke razočaralo zbog prilično labavih serijala "Šangajski đavo" i "Skriveno lice", dok su drugi, oni koji nisu zaboravili majstorsko pripovedanje u "Magičnom vetru", ovu vest sa radošću dočekali.

Kao što to obično biva u Boneliju, ovaj strip-serijal nazvan je po svom protagonisti. Adam Vajld je mahniti istraživač i pustolov iz Škotske koji dela na području "crnog kontinenta". Radnja je smeštena u period pred sam kraj devetnaestog veka, doba kada su Arapi još uvek trgovali robljem šaljući robove na istok i zapad, gde je cvetao posao ljudskih zooloških vrtova. No, tu je Vajld, uvek spreman da trgovcima robljem pomrsi konce i pokvari planove. Njega u stopu prati mladi Makibu, koji, kako sam kaže, radi za Vajlda da bi od njega naučio kako da se bori.
Svaka epizoda – opremljena po ustaljenim bonelijevskim standarima: crno-bela tehnika, na devedeset osam strana, u Boneli formatu – ima dva narativna luka. Jedan koji se proteže kroz čitav serijal, a u kojem se pripoveda o istraživačkoj ekspediciji finansiranoj od strane ekscentričnog grofa Narsija, koji želi da prođe stazama čuvenog istraživača Dejvida Livingstona, i drugi, manji narativni luk, koji se smenjuje iz broja u broj, koji je fokusiran na Vajldovu borbu sa trgovcima robljem, lovokradicama i slično. Ovakav koncept čini "Adama Vajlda" zanimljivim i onima koji ne planiraju da pročitaju sve epizode odreda. Pored Narsija, Makibua i Vajlda, družini koja krči afričko tle pripada i Amina, Bantu princeza i ratnica, tvrdog karaktera, koja sa Adamom, pored pogibelji, deli i neke romantične momente.

Ono što je (posebno) za nas zanimljivo je to što je zbog dovođenja srpskih strip-crtača, "Adam Vajld" zaista predstavlja presedan u istoriji italijanskog strip-stvaralaštva. Samo u prvih osam brojeva, koliko je do sada izašlo u Italiji, u pet imamo crtače sa ovog podneblja. Za sada su kroz serijal prodefilovali Darko Perović, Vladimir Krstić Laci, Zoran Tucić i Stevan Subić, a kao pojačanje, najavljena je saradnja i sa Sinišom Radovićem. Svojevrsnost ovog izdanja naročito leži u tome što sve naslovnice crta Darko Perović, koji je sa Manfredijem već sarađivao na "Magičnom vetru" i "Šangajskom đavolu". Do sada su naslovne strane ilustrovali isključivo crtači iz Italije. Iako stvaralački izraz varira od crtača do crtača, čini se da je Manfredi znao da scenario prilagodi senzibilitetu svakoga od njih. Priča je mogla biti zanimljivija, jer se zarad istorijske tačnosti često gubi tečnost narativa. Pa ipak, ako vam se priča o pustolovu, utemeljena na istorijskim činjenicama ne dopada, vredi imati ovaj strip zbog volšebnog crtačkog srvaralaštva srpskih autora.

Kod nas je ovo izdanje ugledalo svetlost polica u striparnicama kao proizvod saradnje izdavačkih kuća Phoenix press i System comics iz Beograda. Štampano na kvalitetnom papiru, u originalnom Boneli formatu, ovo izdanje prati italijansko sa veoma malim zakašnjenjem.

Ovaj serijal mnogo obećava i prava je stvar za sve ljubitelje solidne, istorijski potkovane avanture, oplemenjene sjajnim crtežom.

Add comment


Security code
Refresh